Van’da “Üreten Türkiye Konuşuyor“ toplantısı gerçekleşti

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde, Ekonomi Bakanlığı katkılarıyla 'Üreten Türkiye Konuşuyor' toplantısının ilki Van’da gerçekleşti.

VAN 14.03.2017 18:59:59 0
Van’da “Üreten Türkiye Konuşuyor“ toplantısı gerçekleşti
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen "Üreten Türkiye Konuşuyor" toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu coğrafyasının zayıfların coğrafyası olmadığını belirterek, ülkenin aktif dış ticaret politikaları sayesinde Afrika ülkeleri ve İran ile yapmış oldukları anlaşmalarla ekonomide önemli bir noktaya gelindiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin katkılarıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen "Üreten Türkiye Konuşuyor" toplantısına, Gümrük Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yanı sıra, ticaret erbapları, ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşları ile özel sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, referandum süreciyle ilgili 1980 Anayasası'nın getirdiği olumsuzluklardan bahsederek, "Tüm kazanımlarımızı kaybettik. Bu sistem 1983’te bütün diretmelere, adres gösterilmelere rağmen bu ülkenin ufkunun açılması, bu ülkenin hayatının değişmesi, bu ülkenin bütün dünya ile rekabet edebilir bir hale gelmesini sağlayan rahmetli Özal’ın 1990’da allem edip, kallem edip bu ülkeyi koalisyonlara dönüştüren bu sistemdir. Bu sistem Türkiye’ye kurgulanan, biçilen rol ile bugüne kadar Türkiye’nin hayrına olmamıştır." dedi.

"Bugün konuşulan ve tartışılanlar siyasi parti meselesi değildir"

Bugün gündemde konuşulan referandumun siyasi partilerin meselesi olmadığını vurgulayan Zeybekci, "Ne zaman Türkiye muasır medeniyet yolculuğunda bir noktaya doğru giderken bu sistem trenlerdeki acil frenler gibi hep bir fren çekmiştir. Türkiye durdu ve yeniden geriye gitti. Bütün dünya 1990-2002 yılları arasında gelişim ve büyüme gösterirken, Türkiye koalisyonlara mahkûm oldu. Türkiye 32 yaşındaki erkekleri emekli ederek bir yükü özel sektörün, reel sektörün ekonomisinin üzerine bu sistemle yükledi. Bütün bunları bir yerde para basarak ödemedik, katlanmadık. Bunlara bu millet katlandı. Bunlara Türkiye’nin sanayicisi, özel sektörü, tüccarı, esnafı, işçisi, memuru katlandı. Onun için bugün konuşulan ve tartışılanlar siyasi partiler meselesi değildir." diye konuştu.

"Türkiye mutlaka hedefine ulaşacaktır"

Hollanda üzerinden, Türkiye ile oynanan oyunun başarısız olacağına ve yaşananlarla ilgili gereğinin yapılacağını ifade eden Zeybekçi, "Herkes yaptığının bedeli ödeyecek. Türkiye’nin Hollanda ilişkilerinde onların istedikleri gibi kötülüye götürmeyeceğiz. Onu kurgulayanlarla ilgili hukuki yolla bütün vatandaşlarımızın tamamını mahkemelere gitmesini sağlayacağız. Lahey adalet divanı Hollanda’da ise madem insan hakları ve özgürlüklerle ilgili bu kadar ahkâm kesiyorsanız, bunun sonuçları ile ilgili de gereğini sonuna kadar yapacağız. Türkiye mutlaka ama mutlaka hedefine ulaşacaktır. Biz şunu çok iyi biliyoruz." şeklinde konuştu.

"Anadolu coğrafyası zayıfların coğrafyası değildir"

Ülkenin aktif dış ticaret politikaları sayesinde Afrika ülkeleri ve İran ile yapmış oldukları anlaşmalarla önemli bir noktaya gelindiğinin altını çizen Zeybekci, sözleri şu şekilde sürdürdü: "Asya pasifikten, körfeze, Afrika’nın bütün ülkelerine kadar artık dinamik bir Türkiye var. Bugün THY Afrika’da en çok uçan hava yoludur. Uçuyor da ne oluyor? 10 yılda Afrika’ya olan ihracatımız 6 kat arttı. Sudi Arabistan ve diğer 6 ülke ile de Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili önemli noktaya geliyoruz. Rusya ile Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerimiz devam ediyor. İran ile 2015 yılında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması’nda her iki ülke kazanıyor. 2016 yılında dış ticaret hacmimiz yüzde 40 arttı. 2016 yılında bu Tercihli Ticaret Anlaşması’nın ürünlerinden dolayı Van’ın İran’a ihracatı yüzde 88,8 arttı. 2017 Ocak ayında Van’ın İran’a olan ihracatı yüzde 63 arttı. Bu Türkiye’nin aktif dış ticaret politikaları sayesinde oldu. Peki, şu anda bunların karın ağrısı nedir? Şu anda 21 yıldan beri AB ile gümrük birliği anlaşmamız var. Egemen, bağımsız bir ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma dediğimiz bir anlaşmada Türkiye kazançlı çıktı. İhracatımızın yüzde 49’unu AB’ye yapıyoruz. Tam 160 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz var."

"İhracatla büyümek zorunda olan bir ülkeyiz"

Mart ayı sonu itibariyle ihracatta hedefin Cumhuriyet tarihinin zirvesini yakalamak olduğunu söyleyen Zeybekci, ihracatla büyümek zorunla olan bir ülke olduğumuzu ve işsizliğin de önüne geçmek için çalışma hayatında milli seferberlik programlarına devam edeceklerini dile getirdi.

Zeybekci, "Biz ihracatla büyümek zorunda olan bir ülkeyiz. Biz her yıl ortalama olarak yüzde 6 buçuk oranında büyümek zorunda olan bir ülkeyiz. Her yıl bir milyon vatandaşımıza iş bulmak zorundayız. Bunu başardık. 2008 krizinden sonra AB’de toplam istihdam sayısı 6 milyon kişi azalırken, biz o günden bu güne kadar 7 milyon vatandaşımızı iş sahibi yaptık. Ama yeterli mi? Yetmez. 12,1 işsizliğimiz var. Hep beraber bu seferberliğe devam edeceğiz, başka şansımız yok." dedi.

"Elektronik ticareti geliştiriyoruz"

Programda daha sonra konuşan Gümrük Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise elektronik ticareti geliştireceklerini belirterek, "Elektronik ticaretin ülkemizde güvenli bir ortamda gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu çıkardık. Elektronik ticareti ilk defa düzenleme altına alarak daha güvenli hale getirdik. Ayrıca vatandaşlarımızın rahatsızlıklarının giderilmesi amacıyla istenmeyen kısa mesaj, telefon araması ve e-postaların önlenmesine ilişkin düzenlemeyi hayata geçirdik." diye belirtti.

"Van’da 201 milyon TL kredi bakiyesi bulunmaktadır"

Esnaf ve sanatkârlara sağlanan kredi imkânları hakkında konuşan Tüfenkci, Van’da 5 bin 406 esnaf ve sanatkârın yaklaşık 201 milyon TL kredi bakiyesi bulunduğunu açıklayarak, "TESKOMB aracılığıyla Halk Bankasından esnaf ve sanatkârlarımıza sağladığımız destek miktarı 2002 yılında 2016 yılı sonu itibariyle 20,4 milyar TL olmuştur. Van’da, 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle 5 bin 406 esnaf ve sanatkârın yaklaşık 201 milyon TL kredi bakiyesi bulunmaktadır. Ancak baktığımız zaman KOSGEB imkânlarından Van ilinin fazla yararlanamadığını görmekteyiz. Burada şunu görmekteyiz; ya Van’da bürokrasi kredilerin kullanılmasında çok evrak isteyerek engel çıkartıyor ya da Van’da bu kredilerin çeşitleri bilinmiyor." şeklinde konuştu.

Ahilik sandığını hayata geçirdiklerini, ahilik sandığıyla zor günlerde esnafın yanında olacaklarının müjdesini veren Tüfenkci, "Esnafımızın tescil işlemlerin kolaylaştırdık, kooperatif sistemi ortaklarının işlemlerini kolaylaştırıyoruz. Bütün bunları yaparken, artık bizim hızlanmamız lazım. Bizim dünya ile rekabet edebilmemiz lazımdır. Dünyadaki rekabet gerçekten artıyor. Ticaret dünyada daha da zorlaşıyor. İhracat noktasında herkes korumacılığa gidiyor." diye konuştu.

"Van’ın yol haritasını, yine Van’ın kendi insanı çizecek"

Son olarak toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da "Biz de güneşin doğduğu şehirde, güzel insanların şehrinde, Van denizinde ‘Üreten Türkiye’ olarak konuşmaya başlıyoruz. Buradaki müthiş katılım için Vanlı hemşerilerime yürekten teşekkür ediyorum. Biz Van’ı ne kadar bağrımıza basıyorsak, Van da bizi daha fazla sahipleniyor, bağrına basıyor. Van’ın yol haritasını, yine Van’ın kendi insanı çizecek. Böylece devlet ve millet buluşmasının en güzel örneğini sergileyeceğiz." dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 













Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu, 17 meslek odası, işveren sendikaları, işçi sendikalarının genel başkanlarının katılımıyla Van’da düzenlenen ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ toplantısında ‘Ekonomi’ konuşuldu.