Van’da tarım sigortası için ortak çalışma yürütülecek

Tarsim Sigortaları Havuz A.Ş. Genel Müdürü Serpil Günal, Genel Müdür Yardımcısı Tufan Özel, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan Sarıtepe ve Van Tarsim Bölge Müdürü Meriç Özdemir, Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı

VAN 7.07.2021 12:30:09 0
Van’da tarım sigortası için ortak çalışma yürütülecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

Odanın Genel Sekreteri Tayfur Kartal’ın da hazır bulunduğu ziyarette Van’da Tarsim tarım sigortalarının yaygınlaştırılması konusunda birlikte çalışmanın ve çiftçilere sağlayacağı faydaların ele alındığı kaydedildi. 

TARSİM SİGORTALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ

Tarım sigortalarıyla ilgili ortak çalışma görüşmeleri kapsamında Tarsim Sigortaları Havuz A.Ş Genel Müdürü Serpil Günal, Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe’yi odada ziyaret etti.
Tarsim, tarım sigortalarının yaygınlaştırılmasına ilişkin olarak Van’da yetkili taraflarla görüşerek ortak çalışma zemini hazırlıyor. 
Bu kapsamda önceki gün Tarsim Sigortaları Havuz A.Ş. Genel Müdürü Serpil Günal, Genel Müdür Yardımcısı Tufan Özel, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan Sarıtepe ile Tarsim Van Bölge Müdürü Meriç Özdemir, Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe’yi odadaki çalışma ofisinde ziyaret etti.
Ziyaretle ilgili açıklama yapan Özgökçe, ortak çalışma konusunda hem fikir olduklarını ve birlikte çalışma kararı aldıklarını söyledi.
Ziyarette, çiftçilerin tarımsal ve hayvansal varlıklarını güvence altına almaları için tarım sigortalarını yapmaları gerektiğinin vurgulandığını ifade eden Özgökçe, “Tarım sigortalarının yaygınlaştırılması için Tarsim yetkililerine çok görev düşmektedir. Tarım sigortalarının ilimizde yaygınlaştırılması için bundan sonraki süreçte ortak çalışmaların yapılması gerektiği konusunda hem fikir olduk. Odamızı ziyaretlerinden dolayı Tarsim Genel Müdürü ve ekibine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, Genel Müdür Yardımcısı Tufan Özel ve beraberindeki heyet, Van’da çeşitli kurumları da ziyaret etti. TARSİM heyeti tarafından, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yücel, Ziraat Bankası Bölge Yöneticisi Turgut Arvas ve Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Şükrü Uzel de makamlarında ziyaret edildi.

TARSİM NEDİR?

TARSİM devlet destekli tarım sigortasıdır. TARSİM’in açılımı ‘Tarım Sigortaları Havuzu’dur. Çiftçilerin ürünlerini oluşabilecek hasarlara karşı güvenceye alınmasını amaçlıyor. TARSİM tarım sigortası anlaşmalı acenteler aracılığıyla yapılır. Havuz sistemi tüm işlemlerin tek bir elden ve bir standarta bağlı olarak yapılabilmesini sağladığı gibi güvenilirlik ve devamlılık açısından da önemlidir.

TARSİM NE İŞE YARAR?

Çiftçilerin tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün, hayvan ve emeklerini güvenceye almayı sağlayan bir sigorta türüdür. Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için desteklenen tarım sigortalarında bu amaçla yapılan sigorta kapmasına göre poliçelerin ödemesi belirli oranlarda devlet tarafından karşılanıyor. Bu miktarlar her yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından belirleniyor.

TARSİM NELERİ KAPSIYOR? 

TARSİM ile tarım ürünleri, hayvanlar, seralar, arı kovanları, tarımsal yapılar, tarım aletleri ve makineleri sigorta ile güvence altına alınıyor. Dolu, fırtına, don, fırtına, hortum, sel, heyelan, taban altı baskını ve deprem, kar ağırlığı (ağaç ve fidanlarda) gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın gibi doğal yoldan veya kaza ile oluşan durumlar, zararlılar ve hayvanlarda meydana gelebilen salgın hastalık ve zehirlenmeler sonucu oluşan zararlar TARSİM kapsamındadır.

TARSİM TARIM SİGORTASINDAN NASIL YARARLANILIR?

İlk olarak yapılması gereken TC Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine üretim yapılan alana göre kayıt yaptırılmasıdır. Tarım sigortaları prim desteğinden yararlanabilmek için bu kayıtların ürün bazında yıllık olarak güncel tutulması zorunludur. Üretim türüne göre sistem üzerinde ayrılan ilgili bölüme kayıt yaptırılır. Bu bölümler, Bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS), Su ürünleri için Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS), Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) şeklindedir. Arıcılıkta kovan için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ve arıcılık için Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) olmak üzere iki sisteme kayıt yaptırılır.

Haber: Adil HARMANCI

Prestij Haber Merkezi