Van'da Suruç Protestosu

HDP ve DBP Van İl Örgütleri Suruç'taki bombalı saldırıyı düzenledikleri yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto etti. Sivil Toplum Örgütlerinin de destek verdiği basın açıklamasını okuyan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi,

VAN 21.07.2015 09:21:16 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütleri, Suruç’ta bombalı saldırıda hayatı kaybeden ve yaralananlar için bir yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yaptı. Feqiye Teyran Parkından toplanan kalabalık grup 2 Nisan Kavşağına kadar yürüdü. Yürüyüşe HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanları Hamiyet Şahin, Münir Aras, HDP Van Milletvekili Remzi Özgökçe, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, İlçe Belediye Eş Başkanları ile HDP, DBP ilçe yöneticileri katıldı. Sivil Toplum Örgütlerinin de destek verdiği basın açıklamasını okuyan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, halkı ve il ilçe yöneticilerini duyarlı olmaya ve tedbirleri arttırmaya çağırdı.

“TESADÜF DEĞİLDİR”

Bu vahşeti gerçekleştirenleri çok iyi tanıdıklarını belirten Dilekçi, “Amed mitingine bombayı koyanlar ile Suruç’ta bu vahşeti yapanlar aynı zihniyettir. Bu katliamın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bedeli ne olursa olsun Suriye’nin kuzeyinde bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz’ ve iki gün önce söylediği ‘6-7-8 Ekim olaylarını unutmadık’ açıklamasının hemen ardından gerçekleşmesi bir tesadüf değildir” dedi.

“DAYANIŞMA İÇİNDE OLMA ZAMANIDIR”

“Dayanışma içinde olma zamanıdır” diyen Dilekçi, “ Kobanê ile dayanışmak için yola çıkmış Türkiyeli devrimcilerin hedef alınması, Kobanê etrafındaki enternasyonal dayanışmayı dağıtmak amacıyla yapılmış bir saldırıdır. Bu, halklarımıza, Kobanê etrafındaki devrimci dayanışma ruhuyla kenetlenen Türkiye halklarına “Bu dayanışmadan vazgeçin” mesajıdır. Bizler de buna karşın dayanışmamızı daha da arttıracağız. Şimdi, daha fazla dayanışma içinde olma zamanıdır” ifadelerini kullandı.

“GÜVENLİK TEDBİRLERİNİ ALIN”

Güvenlik tedbirlerin arttırılması çağrısında bulunan Dilekçi, “Bu katliamın ardından halkımızı,  il-ilçe teşkilatlarımız ve tüm kurumlarımızı derhal güvenlik tedbirlerini almaya ve duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

“HÜKÜMET SORUMLUDUR”

Her türlü istihbarat ve güvenlik açığından hükümetin sorumlu olduğuna dikkat çeken Dilekçi, “IŞİD'e karşı sus pus olanlar, sesini bile yükseltmeye cesaret edemeyenler, HDP'ye bile her gün tehdit savurup IŞİD'in başını okşayan Ankara'daki yöneticiler bu barbarlığın suç ortağıdırlar. Hükümet, halklarımızın can ve mal güvenliği tedbirlerini almak için, her türlü sorumluluğunu yerine getirmekle mükelleftir. Her türlü istihbarat ve güvenlik açığından şu andaki hükümet sorumludur. Hükümet derhal harekete geçip katilleri ortaya çıkarmalıdır” diye konuştu.

“KİMSE HALKLARIMIZ ÜZERİNDEN KİRLİ HESAPLAR YAPMASIN”

Saldırıyı kınayan Dilekçe, son olarak şunları söyledi:

“Suruç'ta meydana gelen insanlık dışı, kalleşçe ve alçakça saldırıyı lanetliyoruz. Herkes şunu bilsin ki halkımız bu vahşi saldırılara karşı kendi öz savunmasını geliştirebilecek düzeydedir. Kimse halklarımız üzerinden kirli hesaplar yapmasın. Türkiye halkları on yıllardır olduğu yaptığı gibi bu katliama da sessiz kalmayacaktır. 6-7-8 Ekim bunun en büyük örneğidir. Kimse halkımızın sabrını sınamasın. Halkımız eğer tüm katliamlara rağmen sağduyu ile hareket ediyorsa bu çaresizliğinden değil barışa olan özlemi ve isteğinden kaynaklanmaktadır.Saldırıda yaşamını yitiren tüm arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, halklarımıza ve yakınlarına başsağlığı dilerken, yaralanan arkadaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.”

Açıklamanın ardından 5 dakika oturma eylemi yapan grup dağıldı.