Van'da Sebze Fiyatları El Yakıyor (Patates Ne Kadar?)

Van’da, sebze fiyatlarındaki artış dikkat çekerken bölgede en çok tüketilen patatesin kilosu 2,5 TL’ye çıktı

VAN 6.01.2014 17:22:40 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye genelinde sebze fiyatlarındaki artış, Van esnafını olumsuz etkiledi. Van Belediyesi Sebze ve Meyve Halı esnafı, özellikle patates fiyatlarındaki artışın tüketicinin cebini yaktığını söyledi. Patates fiyatlarındaki artışın ihracattan kaynaklandığını ifade eden Ceylan Komisyonevi sahibi Yusuf Ceylan, fiyatların yüksek olmasının üretimin az olmasından da kaynaklandığını söyledi. Sebze fiyatlarının yüksek olması nedeniyle tüketimin az olduğunu dile getiren Ceylan, “Patates ülkemizde sadece Nevşehir ve Niğde’de üretiliyor. Doğuda ise Ahlat’ta üretiliyor. Bu yıl üretim, tüketimi karşılayamadığı için fiyatlar yükseliyor. Bunun yanında geçen sene Irak ve İran’a ihracat yoktu. Ama bu sene özellikle Ahlat’ta üretilen patates Irak ve İran’a gönderiliyor. Bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor” dedi. 



Patatesin hem fazla miktarda para tutması hem de satışı az olmasına bağlı olarak çok çürüme fireleri verdiğini belirten Ceylan, bunun da kendilerine zarar verdiğini söyledi. Tüketicilerin uzun zamandan beri ilk defa böyle bir durumla karşılaştığı için tepki gösterdiğini belirten Ceylan, şöyle konuştu: “Doğuda üretilmesine rağmen Ahlat patatesinin kilosunu toptan 1 TL 75 kuruş, Nevşehir patatesi 2 TL 75 kuruştan satıyoruz. Patatesin çuvalı geçen sene 11 TL iken bu sene 50 TL. Manavlar ya da marketlerde patatesin kilosu 2,5 TL tutarında satılıyor.” 




Patatesteki fiyat artışının birçok üreticinin patates ekmemesinden kaynaklandığını dile getiren Sacit Koçan ise, “Geçen sene bu mevsimde patates 200 ila 300 kuruşa geliyordu. Bu nedenle birçok üretici bu sene patates ekmedi. Patatesteki az üretim, tüketicilerin ihtiyacını karşılayamadığı için bu durum fiyatlara yansıdı. Bunun yanında birçok ülkeye patates ihraç edilmesi de, fiyatlardaki artışa sebep oldu” dedi.