Van’da şebeke suyu içilir mi? VASKİ Genel Müdürü Kaplan ne dedi?

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, 30 Büyükşehir içinde en temiz ve en kaliteli suyun Van’da olduğun söyledi.

VAN 22.06.2020 10:58:12 0
Van’da şebeke suyu içilir mi? VASKİ Genel Müdürü Kaplan ne dedi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Van Postası Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Van’ın 30 il içerisinde en kaliteli suyu kullandığını ve en ucuz fiyata tükettiğini belirtti. Kaplan, Van’daki suyun önemli faydalarının da olduğunu söyledi. Konutlarda bulunan depoların su kalitesini düşürdüğünü ifade eden Kaplan, Van’ın suyunu yüzde 90 civarında kaynaktan temin ettiklerini ve sadece kireç oranın biraz yüksek olduğunu söyledi.

“VAN’IN SUYU KEMİK ERİMESİ İÇİN FAYDALI”

Uzmanlar tarafından Van’ın suyunun kemik erimesi yaşayanlara çok faydalı olduğunun ifade edildiğini belirten Genel Müdür Kaplan, “Suyumuz kaynakta içilebilir ve bu inanılmaz bir fırsat. Bunun avantajları var dezavantajları var. Suyumuz kemik erimesi yaşayanlara çok faydalı. Ancak ev aletlerine kireç konusunda verdiği zararlar var. Bunun dışında su kaynağım Van için inanılmaz bir şans” dedi.

“BİNALARDAKİ SU DEPOLARI SUYUN KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Erciş’te Morgedik Arıtma Tesisi kurduklarını belirten Genel Müdür Kaplan, “Van’da eski şebeke ve yeni şebeke şeklinde iki kavram var. Eskisi güzel yenisi değil diyorlar. Ama eski şebekede, yeni şebekede hepsi aynı yerden geliyor. Eskiden yapıların çoğu az katlı yapıydı. Sular depo kullanılmadan direk şebekeden alınıyordu. Şimdi bir apartmanın altında 20 tonluk bir su deposu konuluyor, bu da suyun kalitesini düşürüyor” diye konuştu.

“BİNALARIN ALTINDA BULUNAN SU DEPOLARINI TEMİZLETİN”

Şehir şebekesinin dağıtım yerleri de dâhil olmak üzere su kaynağının ve depoların temiz olduğunu söyleyen Kaplan, “Ancak sitelerin ve apartmanların su depoları hiç temizlenmiyor. İlk kurulduğu andan itibaren depolar temizlenmemiş ve depolar yosu tutmuş. Sular apartman depolarında kirlenebiliyor. VASKİ yönetimindeki su depoları Sağlık Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kontrol ediliyor. Şebeke suyumuz içiliyor ama oturduğumuz binaların altında bulunan su depoları temiz değil. Su depolarını temizletenler şebeke suyunu içebilir” ifadelerini kullandı.

“SU CENNETİNDE YAŞIYORUZ”

Şehir içme suyu depolarının her ay düzenli olarak temizlendiğini belirten Kaplan, “Van şebeke suyunun kireç ortalamasının yüksek olması dışında bir sorunu yok ve kireçte sağlığa zararlı değil. Oturduğumuz apartmandaki depo ve su sistemi kirliyse bunu da VASKİ’ye mal etmek doğru bir anlayış değil. VASKİ olarak vatandaşlarımıza doğal kaynak suyu getiriyoruz. Barajlardan akan suyu arıtıp milletimize vermiyoruz. Su cennetinde yaşıyoruz” dedi.

“SUYUMUZDA ARSENİK YOK” 2000

ile 2010 yılları arasında sondajların bazılarında arsenik tespit edildiğini söyleyen Kaplan, “Bin 500’lük su hattı şehir merkezi yetmeyince belli bölgelerde sondajlarla şebekeye destek verilmeye başlanmış. 2000 ile 2010 yılları arasında o sondajların bazılarında arsenik tespit edilmiş. Arsenik suyun içinde belli bir orana kadar serbest. Bu oran sıkıntılı duruma geldiği için azalttık. Bizim şuan şehirde insanlarımıza verdiğimiz suyun değeri standartların üzerinde, suyumuzda arsenik yok” şeklinde konuştu.