Van'da Ramazan durgunluğu…

Peynirde gramlık alışveriş

VAN 20.06.2015 12:39:16 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Her yıl Ramazan ayında hareketliliğin yaşandığı Van'da bu yıl oldukça durgun bir hava esiyor. Durgunlukta siyasetteki belirsizliğin de etkisinin olduğu konuşuluyor.
Bölge: Fehmi Tekdur
Van'ın çarşısı Ramazan ayında adeta sessizliğe büründü. Çarşı merkezinde hareketliliğin ve alışverişin neredeyse hiç olmadığı gözlemlenirken, ekonomik krizin derin izleri bu ayda daha fazla kendisini göstermeye başladı.  Esnaf işlerin durma noktasına geldiğini belirterek, özellikle ekonomik kriz ve işsizliğe dikkat çekti.
Her Ramazan ayında hareketlenen Van çarşısı geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl sessiz kaldı. Ekonomik kriz, işsizlik ve siyasi belirsizlik gibi faktörler piyasanın canlığını yitirirken, fiyatların uygun olması bile piyasayı canlandırmaya yetmedi.
 
Küçük esnaf sıkıntılı
Birçok küçük esnafın Ramazan ayının gelmesi ile kepenk kapattığı gözlemlenirken, buna paralel olarak büyük alışveriş marketlerinde hareketlilik biraz daha ön plana çıktı.
Van'ın ticaret anlamında bütün özelliklerini yitirdiğini belirten esnaf, maaş sistemli bir yerleşim yerinin sadece büyük marketlere yaradığını ifade ederek, bu durumun da Van'ın ekonomisini ciddi anlamda etkilediğini belirttiler.
 
Peynirde gramlık alışveriş
Ramazan ayı öncesinde alışveriş hareketliliğinin en çok yaşandığı yerler arasında Peynirciler Çarşısı geliyor. Peynir, bal, tereyağı, yumurta gibi birçok ürünün satıldığı çarşıda bu yıl gözle görülür bir hareketlilik yaşanmıyor.
Vatandaşın alım gücünün zayıfladığını belirten Peynirciler Çarşısı esnafı, "Vatandaş artık gramlık peynir almaya başladı. Ekonomik kriz öncesi kilo kilo satılan peynir artık gramlık satılmaya başlandı. Bu da vatandaşların maddi anlamda zor durumda olduğunu gösteriyor. Bir hareketliliğin olduğu gözükse de alışveriş anlamında beklediğimiz gibi değil" şeklinde konuştular.
Van'ın belirli noktalarında yer alan Semt Pazarları'nda da Ramazan durgunluğu hakim. Yaşanan ekonomik sıkıntı vatandaşı olumsuz etkilerken, birçok ürünün yüksek fiyatı alışverişe de yansıdı.
Esnaf, normalde pazarın tıka basa dolması gerektiğini, ancak şu durumda işlerin yok denecek kadar az olduğunu belirtti.
 
Hükümet biran önce kurulmalı
Seçim sonrası piyasalardaki belirsizliğin işlerin durgunluğuna yol açtığını ifade eden bazı esnaflar, biran önce siyasilerin anlaşıp hükümetin kurulması gerektiğini geçekçe gösterdi.
Ekonomik kriz kadar, siyasi belirsizlikte piyasayı olumsuz etkilerken, bütün gözler Ankara'ya çevrilmiş vaziyette.
İstikrarsızlığın devam etmesi durumunda bu işten en zararlı çıkanın vatandaş olacağı görüşünü savunan esnaf, bu yönde atılacak adımları dört gözle beklemeye başladıklarını sözlerine eklediler.