Van'da özlenen bayramlaşma

Mübarek Ramazan Bayramı tüm dünyada olduğu gibi kırsal kesimlerde de büyük bir coşku ile kutlandı.

VAN 20.07.2015 15:05:24 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Sıcak bir mevsime denk gelen Ramazan ayı sonrasında Müslümanlar bayramın sevincini yaşarken, bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de merkeze göre daha kırsal olan mahallelerde yaşanıyor.

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Üçgen Mahallesinde yaşayan vatandaşlar yıllardır devam eden bayram geleneğini en güzel şekilde sürdürüyor.

Sabahın erken saatlerinde kalkan mahalle halkı, camide yükselen teşrik tekbirleri ve salâvatlar eşliğinde bir araya gelerek kardeşlik mesajlarının verildiği bayram hutbesini dinledi.

Sonrasında birlikte saf tutan mahalle halkı Bayram Namazını eda etti. Burada bayramlaşan Mahalle halkı daha sonra Mahalle mezarlığına giderek Kur’an okuyup hep birlikte dua ettiler.  

Renkli görüntülere sahne olan bayramlaşmada çocuklar ve yetişkinlerin ayrı ayrı gezdiği görülürken, çocuklar ellerindeki poşetlerle hem şeker topladı hem de büyüklerin ellerini öptü.

Bayram coşkusunu İlke Haber Ajansı ile paylaşan köy sakinlerinden Hacı Hamza Sönmez, yıllardır devam eden toplu bayramlaşma geleneğini sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Allah’u Teâla tüm Müslüman kardeşlerimizi geride bıraktığımız Ramazan Ayı, bu mübarek Bayramın ve Cuma gününün hürmetine af etsin. Bizlere İslam kardeşliği nasip etsin.” duasında bulundu.

“Bizler de eski bayramların özlemini çekiyoruz”

Eskiden bayramların köylerde de daha da güzel geçtiğine anlatan Sönmez, “Bizler de eski bayramların özlemini çekiyoruz. Fakat şükürler olsun bu güzel geleneğimizi de sürdürüyoruz.” dedi.  

Bayram coşkusunu en güzel şekilde yaşadıklarını belirten Taner Dalgın da yüzyıllardır devam eden bayram coşkusunun buralarda çok daha farklı olduğuna işaret ederek, Üçgen Mahallesindeki bayramlaşma programını anlattı.

“Bayramlaşma geleneği aramızdaki kardeşliği pekiştiriyor”

Dalgın, “Mahalle halkının geneli sabah namazından sonra yatmıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte de Mahalle Camii’nde bir araya gelerek, teşrik tekbirleri ve salâvatlar eşliğinde bayramlaşıyoruz. Daha sonra Mezarlıklara gidiyoruz. Sonrasında köyün önde gelenlerinden birinin evinde toplanıp kahvaltı yapıyoruz. Sonrasında da bayramlaşma merasimi başlıyor. Mahalle imamı ve mahalle eşrafı öne geçerek tüm köyü dolaşıyoruz. Zengin fakir gözetmeksizin herkesin bayramını tebrik edip aramızdaki kardeşliği pekiştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mezarlık ziyaretinde dönen Ayhan Sönmez ise her bayram mezarlığa gelip Kur’an okunduğunu ve dualar edildiğini hatırlatarak, “Herkesin Mübarek Ramazan bayramını tebrik ediyoruz. Burada bayram çok güzel geçiyor. Mezarlığa gelip ebedi âleme göçmüş olan yakınlarımızın ruhuna Fatiha ve Yasin-i şerifler hediye ettik. Birazdan da bayramlaşma merasimine geçeceğiz.” diye konuştu.

Öğleye kadar tüm Mahallede dolaşan cemaat, Cuma Namazı için tekrar köy camiinde buluşarak, Müslümanlar için bayram hükmünde olan Cuma sevincini yaşadı.