Van'da, orman yangınlarına tepki

Van Ekoloji Meclisi tarafından yapılan basın açıklamasıyla, bölgede baş gösteren orman yangınları protesto edildi.

VAN 15.08.2015 11:28:06 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van Ekoloji Meclisi tarafından bölgede çıkan orman yangınlarına ilişkin olarak Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya meclis üyeleri ile bazı STK temsilcileri katıldı.

Açıklamanın ilk bölümünü Van Ekoloji Meclisi üyesi Yasemin Özdemir, okudu.

YANGIN ÇIKAN YERLER

Özdemir, bölgede yangın çıkan yerleri şöyle özetledi:

"Kürdistan'da devlet eliyle yakılan ormanlar; Şırnak'ta Cudi, Küpeli, Çirav, Besta ile Kilise dağı. Dersim'de Karakoç ile Ambar köyleri. Amed'te Geliyagoderné (Kulp, Hazro) Lice (Fis Ovası), Batman'da Sason, Mardin Midyat'ta Bagok ormanları, toplum ve doğa üzerinde hegemonya kurma zihniyetiyle hayata geçirilen siyasal, kültürel, ekonomik, ve ekolojik tahribatlar ve imhalarla talan edilip yakılmaktadır."

"KINIYORUZ!"

Orman yangınlarını kınadıklarını ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:

"Topluma, diğer canlılara ve doğaya karşı yapılan tahribat ve tahakküm uygulamalarını kınıyoruz! Şu anda yarının artık bugün olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Çok geç kalmış olabiliriz! Sayısız uygarlığın beyazlamış kemikleri üzerinde şu acıklı sözcükler yazılı: Çok geç! Eyleme geçmezsek; merhameti olamadan güce, ahlaklı olamadan kudrete, kavrayışı olamadan kuvvete sahip olanlar için ayrılmış zaman koridorlarına sürükleneceğiz."

"MEZOPOTAMYA YANIYOR!"

Özdemir'den sonra açıklamanın kalan bölümünü ise yine Van Ekoloji Meclisi üyesi Fatih Şahin okudu.

"Bugün kadim Mezopotamya ormanları cayır cayır yanıyor." diye söze başlayan Şahin, şunları söyledi:

"Beşeriyet insanlık yanıyor! Börtü böcek, kelebekler, ceylanlar, kaplumbağalar, kınalı keklikler yanıyor! Yürekler dağlanıyor! İlgili kurumlar hiçbir müdahalede bulunmuyor.7 Haziran seçim mağlupları Kürdistan'ı mahşeri cehennem yerine çeviriyorlar. 1990'ların katliamcı asimilasyon inkârcı ruhları kirli savaş politikalarından medet umuyorlar. Hâlbuki 2013 Newrozun'da kutsal barış için zeytin dalı uzatılan bu kadim topraklara, barış güvercinleri gökyüzüne salınmıştır. Binlerce yıllık bu büyük medeniyeti farklı ırklarla, dinlerle, mezheplerle kardeşçe ve dostça birlikte yaşayan Kürtler için Dicle ve Fırat, Sakarya ve Meriç nehirlerinin kardeşidir. Ağrı ve Cudi dağları, Kaçkar ve Erciyes dağlarının dostudur."

"YANGINLAR HÜKÜMETİN EMRİYLE…"
Bölgede çıkan yangınların, hükümetin emriyle çıkarıldığını iddia eden Şahin, şunları kaydetti:

"Ancak Kürdistan'daki orman yangınları mevcut geçici hükümetin emri, İç İşleri Bakanlığı'nın talimatı, TSK'nın bombardımanı şeklinde olup, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kör, sağır ve dilsizi oynaması bu kirli savaşın yaratmış olduğu tahribatın en belirgin göstergesidir. Artık derelerimize, nehirlerimize, dağlarımıza, ormanlarımıza köy mahalle ve şehirlerimize yapılan talan, yağma, yakma ve katliamları kabul etmiyoruz! Savaşlara ve savaşların sonucunda ortaya çıkan ekolojik tahribatlara dur diyoruz! Gelin yarenler, dostlar, yoldaşlar, hevaller, arkadaşlar doğa katliamlarına, orman yangınlarına karşı yekpare olalım! Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir paradigmayla yarınlarımıza, doğamıza sahip çıkarak, ekolojik yaşamı inşa edelim."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı