Van’da ‘operasyonlar’ protesto edildi

Bugün sabah saatlerinde 16 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonlar HDP ve DBP Van İl Örgütleri tarafından protesto edildi. Sanat Parkı’nda bir araya gelen kitle adına konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, operasyonların bi

VAN 24.07.2015 21:50:27 0
Van’da ‘operasyonlar’ protesto edildi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBPVan İl Örgütleri çağrısıyla bir araya gelen kalabalık grup bugün sabah saatlerinde 16 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonları yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Sanat Parkı’nda yapılan basın açıklamasına HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Remzi Özgökçe, Adem Geveri, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi ile ilçe belediye başkanları katıldı.Basın açıklamasını yapan Dilekçi, bugün sabah saatlerinde yapılan operasyonlara sert tepki gösterdi.

“KAYBEDEN BU ÜLKE OLMADI MI?”

“Yine bir siyasi soykırım operasyonu ile uyandık”diyen Dilekçi, “Ülkemizde uzun yıllardır benzeri operasyonlar hep yapıladurdu. Ama yapılan bütün operasyonlar hiçbir zaman bu ülkenin geleceğine katkıda bulunmadı. Bugün kendine göre gerekçeleri sunup Türkiye’nin birçok yerinde adeta polis darbesiyle operasyonlar yapıldı. Sözüm ona bu operasyonun ülkenin güvenliği için yapıldığını söylüyorlar. Onlarca yıldır benzer operasyonlar hep yapıldı. Güvenlik tedbirleri bu ülkede hiçbir zaman bitmedi.Askeri darbeler, siyasi darbeler yapıldı. Sonuçta ne çıktı. Kaybeden bu ülke olmadı mı?”dedi.

“HUZURSUZLUĞA VE GÜVENSİZLİĞE YOL AÇIYOR”

Kent merkezinde duran polis panzerlerine de tepki gösteren Dilekçi, “Van başta olmak üzere Kürdistan’ın birçok kentinde sokaklarda polis panzerlerinden ve çevik kuvvet ekiplerinden geçilmiyor. Sözüm ona bunu vatandaş güvenliği adı altında yapıyorlar. Oysa bu tamamen huzursuzluğa ve güvensizliğe yol açıyor. Birileri kendi bireysel çıkarları, bireysel güvenlikleri yaşamış oldukları kaygılarından kaynaklı bu ülkenin kaynaklarını bu tür yol ve yöntemlerle heba ediyorlar.Daha 2009 yılında Türkiye genelinde o dönemde Demokratik Toplum Örgütü üst yöneticilerine, milletvekillerine, belediye başkanlarına KCK adı altında operasyon yaptınız. Sonuç ne çıktı. Kaybeden bu ülke olmadı mı? 1990’lı yıllarda yapılan faili meçhul cinayetler sorgusuz susalsız tutuklamalar bu ülkenin geleceğine ne katkıda bulundu. Bugün yaptığınız operasyon ile bu ülkenin geleceğine ne katmak istiyorsunuz?”ifadelerini kullandı.

“BUNUN YOLU DEMOKRATİKLEŞMEDEN GEÇER”

Ülkenin demokratikleşmesi gerektiğine vurgu yapan Dilekçi, “Eğer bu ülkeye bir huzur, güven sağlamak istiyorsanız bunun yolu demokratikleşmeden geçer. Her gün demokratik siyasetten bahsediyorsunuz. Her gün herkesin gelip kendi iradesini parlamentoda temsil etmesinden bahsediyorsunuz. Cumhurbaşkanı her gün milli iradeden bahsediyor. 45 gün önce bu ülkede bir genel seçim yapılmadı mı? Bu ülkenin farklı kimlikleri, farklı inançları, farklı kültürleri kendi temsilcilerini parlamentoya göndermedi mi? Onların bugün bu parlamentoda çalışmasına neden müsaade etmiyorsunuz? Bu ülkede yapılan bir katliam için meclisin olağanüstü toplanmasına neden izin vermiyorsunuz? Yaşanan katliam bu ülkenin bir acısı değil mi? Bu ülkenin bir sorunu değil mi? Bu sorunun çözüm adresi parlamento değil mi? Bu ülkede tek başınıza hükümet olmadınız diye bir hükümetin kurulmasına bu kadar engel olmanız neyin ifadesidir. Bu ne anlama geliyor. Bu dünya ne şahlara kaldı ne padişahlara kaldı nede sultanlara kalır. Bu ülkenin geleceğine bir şeyler katmak istiyorsanız demokratik yasalar çıkarın, antidemokratik yasaları değiştirin. İfade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırın” şeklinde konuştu.

“AKSİ TAKDİRDE ÜLKE YİNE KAYBEDECEKTİR”

“Demokratik çözüm sürecinin önünü” açılmalıdır diyen Dilekçi şunları söyledi:

“Birçok yerde yapılan operasyonların gerekçesi 2911 sayılı kanuna muhalefet, düşünce ifadesi ve benzeri sebeplerdir. Bir kurumda yöneticilik yapıldı diye gözaltına alındılar. Hani bu ülkede demokratik örgütlenme hakkı vardı? Yanlış yapıyorsunuz. Bu ülkede operasyon yapmanız gerekenler bu ülkenin geleceği olan gençler ya da demokratik siyasette siyaset yapanlar değildir. Operasyon yapmanız gereken kesim bugün bu ülkede kan döken DAİŞ çeteleri ve onun gerici zihniyet destekçileridir. Onun için bir şey yapmak istiyorsanız bu operasyonları durdurmanız ve gözaltına alınanları serbest bırakmanız gerekir. Demokratik çözüm sürecinin önünü hızlı bir şekilde açmanız bu ülkenin geleceğine büyük katkıda bulunacaktır. Neden diyalogda olduğunuz muhatap olarak kabul ettiğiniz Sayın Öcalan üzerindeki tecriti her gün ağırlaştırıyorsunuz? Demek ki siz bu ülkenin demokratik geleceğini istemiyorsunuz? Bu anlamda siyasal soykırım operasyonlarına asla müsaade etmeyeceğiz. Bunun için devlet derhal bu antidemokratik politikalarından vazgeçip gözaltına aldıklarını serbest bırakmalıdır. Aksi takdirde ülke yine kaybedecektir. “

“TENCERE TAVA İLE PROTESTO”

Yapılan operasyonları ‘siyasi soykırım’ olarak tanımlayan Dilekçi, Van halkını bu akşam saat 22.00’da kendi evleri önünde tencere ve tava ile bu operasyonları protesto etmeye çağırdı.

“SURUÇ İÇİN ANMA”

 Öte yandan Suruç katliamının ilk haftası olan Pazartesi günü Feqiye Teyran Parkı’nda katliamın yapıldığı saatte bir anma töreni de düzenleyeceklerini dile getiren Dilekçi, törene katılım çağrısında da bulundu.

Yapılan basın açıklamasının ardından 20 dakika oturma eylemi yapan kitle sessizce dağıldı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş