Van’da Nevruz kutlaması

Nevruz Tertip Komitesi’nin yaptığı başvuru üzerine Van Valiliği tarafından verilen izin doğrultusunda Van Kalesi yanındaki alanda Nevruz Bayramı kutlaması gerçekleştirildi. Kutlama saat sabah saat 09.00’da start aldı.

VAN 21.03.2021 16:42:16 0
Van’da Nevruz kutlaması
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kimi evlerinden yürüyerek, kimi araçlarla giden vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren Van Kalesi yanındaki alanda bir araya geldi.
Yerel giysilerini giyen binlerce kişi, platformda çalınan müzik eşliğinde halay çekti, sanatçıların çaldığı parçalar eşliğinde alanda coşkulu görüntüler oluşturdu. 
Alanda Nevruz ateşinin yakılmasının ardından, kutlamalara katılanlar ateşin etrafında halaya durdu.

TERTİP KOMİTESİ UYARILARDA BULUNDU

Kutlamaları platformdan idare eden Tertip Komitesi üyeleri, vatandaşları sık sık pandemi kurallarına uymaları, maskelerini çıkarmamaları ve sigara içmemeleri yönünde uyardı.
Tertip Komitesi, belirlenen sloganlar dışında slogan atılmaması için de sık sık uyarılarda bulundu, elektrik direklerine çıkmak isteyen gençleri de uyardı.

SELAMLAMA KONUŞMALARI 

Önce Tertip Komitesi yetkilisi ardından da HDP Van İl Başkanı Fikret Doğan, kalabalığa yönelik selamlama konuşması yaptı.
Katılımcıların nevruzunu kutlayan Doğan, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Meclis’te gözaltına alınmasını eleştirdi.
Doğan, HDP olarak tek amaçlarının barış ve adaletin sağlanması olduğunu ifade etti.

SANATÇILAR SAHNE ALDI

Selamlama konuşmalarından sonra tekrar sanatçılar sahne aldı.
Kürtçe ve Türkçe çalınan parçalar eşliğinde alanı dolduran kalabalık farklı noktalarda halay grupları oluşturdu ve dakikalarca halaylar çekildi, nevruza dair sloganlar atıldı.

“DEMOKRATİK PLANIMIZ VAR”

Ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Van Milletvekili Sezai Temelli platformda bir konuşma yaptı.
“Herkesin Nevruz bayramını kutladığını” belirten Temelli, şunları söyledi:
“Nevruz özgürlüktür, nevruz barıştır. Nevruzunuz kutlu olsun. Cezaevinde siyasi tutuklular var, Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ’ın şahsında tüm siyasi tutuklularımızın nevruzu kutlu olsun. Bu ülkede demokrasi adına, adalet adına, insan hakları adına mücadele eden herkesin nevruzu kutlu olsun. İradesine sahip çıkan bu halk en güzel cevabı işte buradan Van’dan vermiştir. Hangi planı yaparsanız yapın bu halk size iradesini asla teslim etmeyecektir. Onların çöktürme planı var, bizim ise demokratik planımız var, onurlu bir barış mücadelemiz var, demokratik cumhuriyet hayalimiz var. Biz çözüm diyoruz, demokratik çözüm diyoruz.”

‘AÇILIM SÜRECİ’ HATIRLATMASI

Çözümün ‘Açılım süreci’ olduğu dönemde mümkün hale geldiğini ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Temelli, şunları kaydetti:
“2013-2015 arasındaki çözüm süreci bütün canlılığını koruyor. Biliyoruz ki eğer o gün biz bu çözüm sürecini başarıya ulaştırabilseydik, bugün bu yaşananlar olmazdı. Bu mesele çözülmeden hiçbir meselenin çözülmeyeceğini herkes biliyor. Peki bu mesele nasıl çözülür, muhatabıyla oturarak çözülür, başka bir yerde muhatap aramayın. O nedenle irademize, birlikteliğimize hep birlikte sahip çıkacağız. Yerel demokrasiyi yerleştirene kadar güçlendirilmiş bir demokrasiyi yerleştirene kadar hep birlikte mücadele edeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de asla vazgeçmeyeceğiz.”

HALAYLARLA SON BULDU

Temelli’nin konuşması ardından sanatçılar ve müzik grupları tekrar sahne aldı.
Çalınan parçalar eşliğinde katılımcılar uzun süre halay çekerek eğlendi.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi