Van'da Kutlu Doğum Haftası etkinliği

Van İl Müftülüğü tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliği vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

VAN 14.04.2014 20:06:14 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van İl Müftülüğünün düzenlediği etkinlik Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Urartu Oteli’nden düzenlenen programa Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Sağlık Müdürü Bilal Acar, partililer, hocalar ve davetiler katıldı.



Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas ve Van Valisi Aydın Nezih Doğan birer açıklama yaptı. İlahilerin okunmasıyla devam eden programda bir konuşma yapan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, çeyrek asındır devam eden bu çalışmanın meyvesini verdiğin belirterek, “Türkiye’nin her tarafından peygamber efendimizi anılıyor ve onu anlamaya çalışılıyor” dedi.



“Ediplerimiz ve şairlerimiz Peygamber Efendimizi övmüşler”

Arvas, Millet İslam ile şereflendikten sonra bin 300 küsur yıldır peygamber aşkı ile yanıp tutuştuğunu belirterek, “Milletimizde öyle bir peygamber sevdası var ki askerinin anına Mehmetçik demişler. Asker ocağına, peygamber ocağı demişler. Çocuklarının adını, Ahmet Muhammed, Mehmet, Mustafa, Hamit kızlarının adına Fatma, Ayşe Ümmi Gülsüm ve Sümeyye koymuşlardır. Tarih boyunca ecdadımız Efendimizi (A.S.) her dönemde, her devirde, şartlar ne olursa olsun istifade etmişlerdir ve mevlidini okumuşlar. Ediplerimiz, şairlerimiz onu övmüşler. Yâd etmişler. Deva olarak işlemişler ve şöyle demişler; Ya Muhammed A.S biz seni met etmiyoruz. Övemiyoruz. Senden bahisle sözlerimizi süslüyoruz demişlerdir. Mevlana’mız ben hayatta olduğum müddetçe Kur’an’ın bendesi ve kölesiyim ve ben hayatta olduğum müddetçe Hz. Resulü Ekrem A.S’mın bastığı toprağım, tozum demek suretiyle efendimize karşı ne kadar samimi olduğunu ifade etmiştir” şeklinde konuştu.



“Din samimiyettir”

Annelerimiz beşiklerde çocuklarının ninnilerini söylerken, Peygamber efendimizin ismini zikir etmişlerdir, diyen Müftü Arvas, “Tandırlarımızda annelerimiz tandıra ekmeğini vurduğu zaman ilk söylediği söz Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammed’in ve Ala Al Seyyidina Muhammed değil miydi. Bunu hepiniz bilirsiniz. Kutlu Doğum’un bu yıl ki konusu Din ve Samimiyettir. Bir Hadiste geçtiği gibi din samimiyettir. Kime karşı samimiyettir. Önce Allah’ karşı, son Allah’ın kitabı olan Kur’an’a karşı, sonra Allah’ın Resulü Hz. Muhammed S.AV.’e karşı, sonra sizden olan idarecilerimize karşı, sonra bütün müminlere karşı samimi olmaktır” dedi.

Müftü Arvas daha sonra Nurullah Genç’in 1998 yılında yazdığı ve dereceye giren ‘Yağmur’ adlı şiirini okuduktan sonra küsüden ayrıldı.



“Nefsimizin muhasebesini yapmamız gerekiyor”

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Allah’a, peygambere, Kur’a ve yanlarında çalışan insanlara karşı samimi olacaklarını söyleyerek, “Biraz önce sayın müftümüzün de söylediği gibi Diyanet İşleri Bakanlığı her yıl bir tema ile kutlu doğum idrak etmemizi sağlıyor. Her yıl bu törenlere katılan bir kardeşiniz olarak bulunan temanın o yılın ülke gerçekleriyle nasıl örtüştüğünü ben müşahede ediyorum. Bu yılki temanın samimiyet olmuş olması hepimiz açısından sorgulanmaya değer bir tevvavuhtur. Her bir fert bugün bir samimiyet intihamı ile karşı karşıyadır. Çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalan insanlar, bu sorunların kendilerini niye muhatap aldığını, niye kendilerini tesadüf ettiklerini sorgulamak ve bunun muhasebesini yapmak zorundadır. İşte bunu yaptığımızda birinci adımın davranışımızdaki, inancımızdaki samimiyet olduğundan düşünülür. İşin doğrusu günlük hayatımızda yaşarken bizim inanç sistemimiz, inandığımız değerler bizi ne kadar kapsıyor, biz bu inandığımız değerlerle yaptığımız işleri, hareketleri nasıl üst üste oturta biliyoruz, bu konuda samimi miyiz, samimiyetimizi başkalarının samimiyetiyle karşılaştırdığımızda bir fark görüyor muyuz, bu kutlu doğumun özel gününde hepimizin nefis muhasebesini yapmamız gerekiyor. Bu ülkede yaşayan her fert gibi bende efendimizi çok seven, ona çok hizmet eden insanlarla müşerref oldum. Onların samimiyetlerine tanık oldum. Ruhlarında ve hayatlarında bunun nasıl bir tesir gördüğüne şahit oldum. Efendimize karşı samimiyet insanı olgunlaştıran bir durumdur. Biz hem Allah’ımıza, peygamberimize, Kur’a ve yanımızda çalışan insanlara karşı samimi olacağız. Oyunlar, tuzaklar peşinde koşmayacağız. Birbirimize daha sıkı sarılacağız. Zaman zaman sıkıntıya düştüğümüzde imdat diyebileceğimiz Resulümüz var, peygamberimiz var” ifadelerini kullandı.



Van Valisi Aydın Nezih Doğan’a konuşmasından sonra Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas tarafından bir demet gül takdim edildi.



Daha sonra panel yapıldı. Yapılan Panelin Başkanlığını YYÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Şakir Gözütok yaptı. Abdulhekim Arvasi Eğitim Merkezi Müdürü M.Fudayl Erkoç, YYÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sahip Beroji ve YYÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Keskin konuşmacı olarak katıldı.

Yaklaşık 3 saat süren program daha sonra sona erdi. (İLKHA)