Van’da KPSS heyecanı VİDEO HABER

Öğretmenlik ve kamudaki A grubu kadrolar için düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) genel kültür ve genel yetenek testleri ile eğitim bilimleri testleri bugün yapıldı.

VAN 4.07.2015 18:40:40 0
 Van’da KPSS heyecanı VİDEO HABER
Tarih: 01.01.0001 00:00
Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da KPSS sabah oturumları saat 9.30’da, başladı. Adayların erkenden sınava gerecekleri okulların önüne geldikleri gözlendi.

Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemleri yapılan adaylar sabah ki oturumda oturumunda genel yetenek ve genel kültür testlerinden 60'ar sorunun cevaplandırılması için 120 dakika süre verildi. 

Sınava girecek olan adaylar kadar ailelerinin de heyecanlı olduğu gözlenirken adaylar sınav sisteminden muzdarip olduklarını ifade ettiler 

“7 yıldır mezunum sınava 3’üncü girişim”

Sosyal bilgilerden 7 yıl önce mezun olduğunu ve sınava 3. Girişi olduğunu ifade eden Tekin Dalgın, “Atanamamış öğretmenlerden biriyim maalesef. Sistemin üniversitelerden mezun edip bu hakkı verip ama bu hakkı kullandırtmadığı öğretmenlerden biriyim. Tekrar sınava giriyoruz. Bu benim sınava 3. Girişim ama 7 yıldır mezunum. İster istemez biraz kaygı oluyor. Çünkü bir yıl boyunca emek sarf ediyorsunuz. Bunun sonucunu almak istiyorsunuz. Onun verdiği biraz kaygı var ancak onun haricinde heyecan çok kalmıyor belli bir süre sonra.” Dedi.

İlahiyat mezunu olan kızını Erciş ilçesinden sınava getirdiğini anlatan baba Yunus Işık, ellerinden geleni yaptıklarını, çocuğunun derslerine yardımcı olduklarını ifade ederek, “Beklentimiz hangisi hayırlısıysa cenabı Allah onu nasip etsin” dedi.

“Sınav sisteminde büyük bir adaletsizlik var”

Ablasıyla beraber geldiğini ve kendisin de önümüzdeki dönem sınava gireceğini anlatan Vedat Ilgın ise kendisinin de aynı stresi yaşadığını ifade ederek, “Biliyorsunuz ülkemizde bütün öğretmenliklerin atanmasında ciddi sıkıntılar var. Birkaç bölüm haricinde sistemden kaynaklı maalesef bu tür sıkıntıları yaşıyoruz. Öte yandan son dönemde açık öğretim fakültesinin de bizlerle neredeyse aynı seviyeye getirilmesi ikimizin puanları aynı olduğunda yerleşme oranımız hemen hemen aynıdır. Bu da bizce büyük bir adaletsizliktir” diye konuştu.

Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinin ardından salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okudu, ilgili oturumda cevaplanacak test için kullanılacak sınav evrakıyla içinde kalem, silgi bulunan kutular dağıtıldı.

KPSS'nin öğleden sonra yapılacak eğitim bilimleri testi ise saat 14.00'te başlayacak. Adaylara 80 soru için 100 dakika süre verilecek.