Van’da kelebek yoğunluğu

Van’da, bu yıl yoğun bir kelebek varlığı gözlemlenirken, uzmanlar bunun göçten kaynaklandığını, Van’ın da kelebek göçü için bir geçiş rotası olduğunu söylüyor.

VAN 15.06.2019 10:41:42 0
Van’da kelebek yoğunluğu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van bu yıl adeta kelebek istilasına uğradı. 
Ağaçlar, çevre, neredeyse her yer kelebeklerle süslendi. 
Yıllardır görülmeyen bu kelebek hareketliliği ise, herkesin dikkatini çekiyor ve büyük bir merak konusu oluşturuyor.

NEDENİ GÖÇ

Van’da görülen kelebeklerin nasıl bir anda türedikleri merak konusu olurken, konuyla ilgili olarak gazetemize bilgi veren Tuşba Ziraat Odası mühendisleri, kelebek yoğunluğunun göçten kaynaklandığını söyledi.

Mühendisler, Van’ın, şu anda görülen kelebekler için bir geçiş güzergâhı olduğu için böyle bir yoğunluğun olduğunu kaydetti.  

HER YIL GÖÇ OLUYOR

Her yıl kelebek göçü yaşandığını ifade eden mühendisler, “Her sene bu göç olayı var. Ancak bazı seneler az, bazı seneler daha fazla oluyor, bu sene çok fazla bir göç olduğu için dikkatimizi çekiyor. Yoksa bu her sene olan bir durumdur.” ifadesini kullandı.

BOYALI GÜZEL

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi de konuya ilişkin araştırmalar yapıyor.
Dünya genelinde de yaygın olarak görülen ve “Boyalı Güzel” olarak adlandırılan, bilimsel adı da "Vanessa Cardui" olan diken kelebeğinin kilometrelerce süren göçünün, Afrika'dan Kuzey Avrupa'ya, Kuzey Avrupa'dan da yeniden Afrika'ya doğru gerçekleştiği ifade ediliyor.   
Doğu’dan Batı’ya doğru göçü gerçekleşen bu yılki kelebek yoğunluğu ise, iklimsel nedenlere bağlanıyor.  
 

GÖÇ ROTALARI 

Farklı üniversiteler ve doğa araştırmacıları tarafından ayrıca kelebeğin göç rotasına ilişkin araştırmalar da yapılıyor. 

Doğa Derneği’nin konuyla ilgili sosyal medya hesabında yer alan bir bilgi, şöyle:
“Her sene Afrika’dan Akdeniz’e ve Avrupa’ya ilkbaharda göç ettiğini biliyoruz. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonbaharda da tersi göçün yapıldığına yönelik bulgular içermekte. Ancak her bölgede göç farklı rotalarda ilerleyebilmekte. Amerika’da da büyük koloniler halinde göç ettiği kaydedilmiş durumda. Bazen sayılarının çok yüksek düzeylere ulaştığı biliniyor. Bundan önceki son göç Avrupa’da 2009 yılında kaydedilmiş ve binlerce gözlemci tarafından kayıtlar paylaşılmıştır.”

ÖMRÜ NE KADAR?

Vatandaşlar tarafından merak edilen bir diğer konu ise, “Boyalı Güzel” kelebeğinin ömrü ile ilgili.

Kelebeklerin ömrünün çok kısa olduğu bilinmesine karşın, uzmanlar, “Boyalı Güzel” olarak bilinen kelebeğinin ömrünün, 6 ay ile 1 yıl arasında değiştiğini söylüyor. 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi