VAN’DA KAR YAĞIŞLARININ AZALMASI BEKLENİLİYOR!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek “Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı” çalışma toplantısında ele alınacak başlıklar arasında, Van’da kar yağışları gelecek yıllar i

VAN 28.07.2017 23:04:17 0
VAN’DA KAR YAĞIŞLARININ AZALMASI BEKLENİLİYOR!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile “Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı” çalışma toplantısı gerçekleşecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı” çalışma toplantısı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı’nın katılımı ile gerçekleştirilecek.

Toplantıda, açılış konuşmalarını müteakiben Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı hazırlanması projesi kapsamında yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verilecek.

Söz konusu toplantıda, Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı ile muhtemel kuraklık riskleriyle karşılaşıldığında yaşanacak olan olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik olarak kuraklık öncesinde, esnasında ve sonrasında alınacak tedbirler belirlenecek. Van Gölü Havzasını, yüzde 75.8’ini Van ve yüzde 27.8’ni Bitlis illeri oluşturmaktadır. Proje, 2016 yılında başlanmış olup 2018 yılında bitirilmesi planlanmakta.

2100 YILINA KADAR KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, 2016 yılında tamamlanan iklim Değişikliğinin Su kaynaklarına Etkisi projesi kapsamında yapılan iklim değişikliği projeksiyonlarına göre 2100 yılına kadar küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun bir şekilde yaşanması beklenen bölgede, sıcaklık ortalamalarının 4-6°C arasında artması ve havzadaki su potansiyelinin büyük bir kısmını karşılayan kar yağışlarının gelecek yıllar içerisinde azalması beklenmektedir. 

KURAKLIK ÖNCESİNDE, ESNASINDA VE SONRASINDA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Proje kapsamında, Van Gölü Havzası’nın su bütçesi ve kuraklığa karşı hassasiyet göz önünde bulundurularak, entegre havza yönetimi yaklaşımı ile kuraklığın üretim kaynaklarına ve sosyo-ekonomik hayata olumsuz etkilerinin azaltılması ve/veya önlenmesi, havzadaki kısıtlı su kaynaklarının akılcı ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için kuraklık indikatörlerinin ve eşik değerleri belirlenerek, buna göre kuraklık öncesinde, esnasında ve sonrasında yapılacak çalışmalar ve alınması gereken tedbirleri ihtiva eden Kuraklık Yönetim Planı hazırlanacak.

OLASI KURAKLIKTA NE DEĞİŞECEK?

Öte yandan, yaşanması muhtemel kuraklık sebebiyle meydana gelecek havza yüzey suyu ve yeraltı suyu bütçesindeki değişime bağlı olarak içme-kullanma suyunun, tarımsal sulamanın, sanayi suyunun ve sucul ekosistemin ne şekilde etkileneceği sektörel etkilenebilirlik analizi ile ortaya konulacaktır.