Van'da Kanserle Mücadele Çalışmaları

Van Halk Sağlık İl Müdürü Dr. Yakup İmren, kanser riski ve alınması gereken hususlarda önemli açıklamalarda bulunarak, “Her insan kendi kendisinin bekçisi olmalı” dedi.

VAN 30.11.2012 13:03:46 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Halk Sağlık İl Müdürü Dr. Yakup İmren, kanser riski ve alınması gereken hususlarda önemli açıklamalarda bulunarak, “Her insan kendi kendisinin bekçisi olmalı” dedi. 
Dr. İmren, kanserin nedenleri ve belirtileri hakkında İHA muhabirine önemli bilgiler verdi. Dr. İmren, kanser riski taşıyan faktörlerle ilgili bilgiler vererek, “Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir. Sigara, alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler, bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma ve kötü beslenme alışkanlığı kanser riski taşır” dedi.

KANSER TEHLİKESİNİN 7 HABERCİSİ

Dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Dr. İmren, “Kanserin belirti ve bulguları, doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir. Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara ile büyük ve küçük abdest yapmaktaki değişiklikler. Bu değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmemelidir” şeklinde konuştu.

“KENDİ KENDİNİZİN BEKÇİSİ OLUN”

Dr. İmren, Van’da en çok meme, akciğer, prostat, mide ve deri kanserine rastlandığını söyledi. Her insanın kendi kendisinin bekçisi olması gerektiğini belirten Dr. İmren, “Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hastalık belirtilerini yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek, bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde derhal doktora başvurmak şarttır. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır. Kendi kendinizin bekçisi olun ve hastalıklardan korunun” ifadesini kullandı.