Van’da kahvehane köşelerinden olimpiyatlara

Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Aydın Türk, Van’da bulunan işitme engelli vatandaşları, kendi deyimiyle ‘ Sessiz Adamlar’ı Van Gölü TV’ye anlattı.

VAN 18.08.2021 13:50:20 0
Van’da kahvehane köşelerinden olimpiyatlara
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN GÖLÜ TV ÖZEL

Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Aydın Türk, Van’da bulunan işitme engelli vatandaşları, kendi deyimiyle ‘ Sessiz Adamlar ’ı Vangölü TV’ye anlattı.

Derneği nasıl ve ne şartlarda kurduklarını, yaşadıkları zorlukları açıklayan Türk ; ‘’Derneğimizin çok farklı bir hikayesi var aslında. Kahvehane köşelerinden olimpiyatlara uzanan bir hikaye. Derneğimizi kurmadan önce kahvehanelerde toplanıp sohbet ederdik. Engelsiz bireyler sürekli tepemizde durup alay edercesine bakarlardı. Bu da işitme engelli arkadaşlarımızın çok zoruna giderdi. Bu arkadaşlarımızın içinde bir tek ben konuşabildiğimden dolayı işitme engelli arkadaşlarım bana ; ‘Söyleyin uzaklaşsınlar, bize bu şekilde bakmasınlar, biz de onlar gibiyiz ve değişen bir şeyimiz yok’ derlerdi. Ben bunu engelsiz bireylere söylediğim zaman da tartışma çıkardı. Yaklaşık 4-5 ay bu şekilde geçtikten sonra işitme engelli arkadaşlarımla oturup istişare ettik ve dernek kurmaya karar verdik. Bu kararı aldıktan sonra ilk etapta tek odalı bir yer tuttuk. Dernek kurulduktan sonra ilk etapta futbolla başladık. Futbolda çeşitli başarılar elde ettik. Başarılar elde ettikçe de yakın il ve ilçelerdeki işitme engelli bireyler ; ‘Biz de varız, biz de oynamak istiyoruz, biz de engelsiziz.’ Demeye başladılar. Daha sonra futbol dışında voleybol, hentbol ve diğer branşları açtık. 2017’de ülkemizde yapılan ve 97 ülkenin katıldığı İşitme Engelliler Olimpiyatları’na katıldık. Diğer bir amacımız da bu tip organizasyonlara milli sporcu yetiştirmek ve göndermekti. Bunu çok güzel bir şekilde başardık. Olimpiyatlarda voleybol takımına 4 tane sporcu gönderdik. Şu anda da halen milli takım kamplarında bulunan sporcularımız var. U-21 yaş altı gençler kategorisinde İtalya’da 3. Oldular. Şu anda da dünya şampiyonasına hazırlanıyorlar. Sporcularımızın diğer bir kısmı da Karabük’te kamptalar. Eylül ayında İtalya’da yapılacak olan dünya şampiyonasına, oradan da 2022 yılında yapılacak olan olimpiyatlara hazırlanıyorlar. Bunlar sessiz adamlarımızın başarılarından sadece birkaçı.’ Dedi.

İstihdam konusunda sıkıntı yaşıyoruz

İşitme engelli bireylerin günlük hayatta birçok sıkıntıyla karşılaştığını ve aslında en büyük engelin ‘İletişimsizlik’ olduğunu kaydeden Türk ; ‘’Hastanelerde ve çeşitli kurumlarda tercüman olmadığından dolayı işitme engelli vatandaşlarımız zorluk çekiyorlar. Dernek başkanı olmadan önce kurumlara girdiğim zaman işitme engelli arkadaşlara ; ‘Çok sinirli ve asabisiniz. Sizinle anlaşmamız imkansız.’ Diyorlardı. İşiten bir başkan olarak bu durum beni üzüyordu. Destek olmamız gerekirken tam tersine engel oluyoruz. Bunun yanı sıra bireylerimiz istihdam konusunda da çok büyük sıkıntı yaşıyorlar. İşverenler genelde iletişim kopukluğundan korktuklarından ötürü ‘Biz bunları çalıştıramayız, çalışamazlar, kendimizi ifade edemeyiz’ diyorlar. Ben de bu durumu işitme engelli arkadaşlarıma söylediğim zaman ‘Bizim yaşamaya hakkımız yok mu? Çalışmaya hakkımız yok mu?’ diyorlar. Bu konuda Van’daki iş adamlarımız ve işverenlerimizden duyarlı olmalarını rica ediyorum. İstihdam edin, çalıştırın, eğer çalışamıyorlarsa ve bir eksikleri varsa o zaman kendilerine hak veririz.’’

Eğitim konusunda da sıkıntılarımız var

‘İşitme engellilerin bir diğer sıkıntısı da eğitim. Örneğin bir bilgisayar kursuna başvuru yapmaları için o kursta bir tercümanın da olması gerekiyor. Birçok yerde tercüman olmadığı için hemen hemen hiçbir mesleki eğitimlere katılamıyorlar. Tercüman olmadığı zaman işitme engelli bireylerin hayat sürdürülebilirliği çok zor oluyor.’

Yanlış söylenen bir kelime bile işitme engellilere pahalıya mal olabiliyor

Yanlış söylenen bir kelimenin bile işitme engellilere pahalıya mal olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Aydın Türk ; ‘Tercüman hatasından dolayı mahkemelerde yanlışlıkla boşanan arkadaşlarımız var, yine tercümanın hatasıyla doktorun verdiği ilaçlardan dolayı yanlışlıkla ameliyat edilen bireylerimiz var.’ diyerek yanlış öğretilen işaret dilinin nelere mal olabileceğinin altını çizdi. Ayrıca dernek bünyesinde ücretsiz bir şekilde işaret dili eğitiminin işitme engelli bireylerle beraber öğretildiğini söyledi ve herkesi işaret dili eğitimini öğrenmeye davet etti.

Kaynak: Van Gölü TV