Van’da kadın mitingi düzenlendi

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il kadın kolları tarafından miting düzenlendi.

VAN 27.11.2017 09:48:55 0
Van’da kadın mitingi düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Musa Anter Barış Parkı yanındaki kavşakta düzenlenen mitinge az sayıda kadın katılırken, mitingde çok sayıda erkeğin bulunması dikkat çekti.
Müzik dinletisi ile başlayan mitingde kadınlar halay çekti, ardından da konuşmalara geçildi.
Mitingdeki ilk konuşmayı HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, yaptı. 
Dominik Cumhuriyeti’nde yönetime karşı çıkan Mirabel kardeşlerin 25 Kasım 1960 tarihinde tecavüze uğradıktan sonra dövülerek öldürüldüklerini söyleyen Ertan, dünyada bu tarihin her yıl "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" olarak kutlandığını söyledi.
Mirabel kardeşlerin verdiği mücadelenin kadınlara miras kaldığını belirten Ertan, “Miras kalan bu mücadeleyi biz kadınlar asırlardır sürdürüyoruz. Zulmün karşısında baş eğmediğimizi her safhada gösteriyoruz. Bugün halen buradaysak bu mücadelenin ürünüdür” diye konuştu. 
Ertan, daha sonra, cezaevinde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’dan gelen mektubu okudu. 
HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca da, mitingde bir konuşma yaptı. 
Soğuk havaya ve kara rağmen kadınların miting alanına geldiğini söyleyen Uca, “Kadınlarımız bugün hava şartlarına rağmen mitinge gelmişler. Hepiniz hoş geldiniz. Baş göz üstüne geldiniz” dedi.
Konuşmasının başında partisinin tutuklu bulunan yöneticilerine dikkat çeken Uca, “Biz bugün burada sadece kadına yönelik şiddeti kınamayacağız, aynı zamanda cezaevindeki yöneticilerimize de selam göndereceğiz” ifadesini kullandı.
Kadına yönelik şiddetin de her geçen gün arttığını ifade eden Uca, “Kadınların adının verildiği parklar değiştirildi. Kadın kurumları kapatıldı. Her gün kadına yönelik taciz ve tecavüz olayları yaşanıyor. Sadece Ekim ayında 40 kadın öldürüldü. Buna karşılık ne yapıldı?” diye sordu.
HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay da, konuşmasına Mısır’da yaşanan katliamı kınayarak başladı.
Konuşmasında hükümetin içte ve dışta izlediği politikaları eleştiren Kemalbay, parti olarak kendi amaçlarını da, “Toplumu demokratikleşmek, barışı getirmek, hukukun üstünlüğünü bu topluma getirmek, demokratik bir anayasa bizim görevimizdir” şeklinde açıkladı. 
Yapılan konuşmaların ardından miting müzik dinletisi ile son buldu.
Haber: 
Adil HARMANCI

 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: