Van’da “kadın mitingi” düzenledi

Van’da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla miting düzenlendi.

VAN 8.03.2019 17:13:04 0
Van’da “kadın mitingi” düzenledi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlenen mitinge, yerel seçim çalışmaları nedeniyle Van’da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bedia Özgökçe Ertan, ilçe belediyelerinin kadın adayları, bazı kurumların kadın üye ve çalışanları ile kalabalık bir kadın grubu katıldı.
Müzik dinletisi ile başlayan mitingde daha sonra program akışına geçildi.
Konuşmasında, kadının toplumdaki rolüne değinen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, şunları söyledi: “Kadının görülmediği hiçbir yerde düzen olmaz, güven olmaz, barış olmaz, demokrasi olmaz. Dünyanın her yerine barışı da, demokrasiyi de getiren biz kadınlarız. İyi ki varız, iyi ki buradayız.”
Partilerinin kadına verdiği öneme işaret eden Buldan, “HDP bir kadın partisidir. Biz HDP olarak kadın temsiliyetini ön planda tutuyoruz. Bu ülkenin geleceğine katkı sunan yine kadınlar olacaktır. HDP bu ülkenin güvencesidir. Bu ülkede yaşanan tüm sorunların çözümünde irade sahibi olan tek partidir.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bedia Özgökçe Ertan ise, seçilmesi durumunda kadınlar için geliştireceği projelerden söz etti.
Özgökçe Ertan, şunları söyledi;
“Bugün 8 Mart, bu vesileyle birkaç projeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. 8 Mart ve 25 Kasım kadın çalışanlarımızın idari izinli sayıldığı günler olacak. Kadın kültürel tesisleri, kadın eserleri kütüphanesi, sergi salonu, kadın spor alanları, semt pazarları, kadın parkları ve kadın özgürlük meydanları inşa edeceğiz. Köylerden, uzaklardan gelen çarşı-pazar, eğitim-sağlık gibi şehirdeki işleri yaparken soluklanmak için kendilerini güvende hissedebilecekleri kadın dinlenme merkezleri kuracağız. Kadınları ekonomik olarak güçlendireceğiz, kolektif üretimi teşvik edeceğiz, kadın kooperatifleri kuracağız. ‘Mor Tandır Büfeleri’ faaliyete geçecek, mor marketleri yaygınlaştıracağız. Kadın girişimciliğini artırmak için destek ve teşvik programları uygulayacağız. Kadın girişimcilerin belediyelere ödemekle yükümlü oldukları harçları ve vergileri indirime tabi tutacağız. Kadınların şehir içi ulaşımı aktif kullanabilmeleri için belediyelere bağlı otobüslerde  ‘Jin Kart’ uygulamasını hayata geçireceğiz. Belediyelere ait kültür, sanat, spor aktivitelerine kolay erişimi ‘jin kart’ ile sağlayacağız. Toplu taşıma duraklarını kadınların güvenliği açısından şeffaf malzemelerle yapacağız. Duraklara acil yardım düğmeleri takacağız. Her mahallede ana dilde eğitim veren, 24 saat hizmet veren kreşler açacağız ve çalışsın ya da çalışmasın bütün kadınların faydalanmasını sağlayacağız. Üniversite öğrencisi kadınlar için öğrenci yurtları açmaya devam edeceğiz. Gençlerimizi zehirlemeye çalışanlarla mücadele edeceğiz ve bununla mücadele eden birimler kuracağız. Evsiz, yerinden edinmiş şiddet mağduru göçmen kadınlara sağlıklı, güvenlikli, erişebilir bir barınmayı inşa edeceğiz. Belediyeler bünyesinde ‘Kadın Kültür Akademileri’ kuracağız. Şehrimizin kimliğini yansıtan bütün sanat dallarının icrasını yaygınlaştırmak için, kadın dengbej evleri, sanat atölyeleri yaygınlaştıracağız. Kadınların, yaşlıların, gençlerin ve çocukların bilgi ve deneyimlerini paylaşacağı ‘Kadın Bilgi Evleri’ kuracağız. Kadınların sportif faaliyetlere katılımını teşvik edeceğiz, spor komplekslerini yaygınlaştıracağız, yine nitelikli ana dilinde ücretsiz ulaşılabilir sağlık merkezleri kuracağız. Kapatılan kadın yaşam merkezlerini, sığınakları, şiddetle mücadele mekanizmalarının tamamını yeniden açacağız. Yerel yönetimlerde kadın dayanışmasını esas alacağız. Çocuk yaşta evlendirme ve kuma evliliklerini önlemek için tüm mekanizmalarımızı seferber edeceğiz. Çocuklara yönelik şiddeti, cinsel istismarı önlemek için birimler açacağız. Bu kente yakışır şekilde çok dilli, çok kültürlü, çok renkli bir Van’ı kadınlarla inşa edeceğiz. Tüm bunları yapacağımızın inancıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü kutluyorum, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Yapılan konuşmalar ardından program müzik dinletisi ve çekilen halaylarla son buldu.
Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi

Van’da “kadın mitingi” düzenledi