Van’da İranlı turist bereketi…

Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, İran’dan gelen turistlerin kent ekonomisine önemli bir katkı sunduğunu belirterek, “Van’da 17 Mart’a başlayıp 5 Nisan’a kadar sürecek olan turist hareketliliği

VAN 27.03.2017 09:45:03 0
Van’da İranlı turist bereketi…
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Van’da son zamanlarda hemen hemen tüm cadde ve sokaklarda İranlı turistlere rastlanıyor. Van’ın otellerinin büyük bölümü İranlı turistlerle dolup taşarken, yine tüm esnafların müşterileri arasında ilk sıralarda İranlı turistler geliyor.

Van’daki turizmciler ise İranlı Turistlere çok iyi davranılması gerektiğini belirtiyor.


       TUNÇDEMİR: İRANLILAR VAN’IN CAN DAMARI
    Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’ın turizmin geçiş noktası olduğunu söyleyerek, “Şehrimiz turizm açısından bir geçiş noktasıdır. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Komşuluk avantajı ile birlikte, İranlılar Van’ın can damarıdır. İran pazarı ciddi şekilde her şeye değer. Otellerimiz % yüz doluluk oranı ile çalışıyor. Bu turizm hareketliliği 17 Mart’ta başladı ve 05 Nisan’a kadar sürecek. Bu durum bizleri sevindiriyor” dedi.


       Van’da esnafların da İranlı turistler için indirim kampanyaları yaptığını anlatan Tunçdemir, “Van olarak şu an Nevruz ve bahar bereketi yaşıyoruz. Van’daki mağazalar, Van’daki AVM’ler ve markalı mağazalar büyük indirim yapıyor. Esnaf olarak bize çok iş düşüyor. Eksiklerimiz çok, altyapıya hazır olmamız lazım. Gelen yoğunluğa ona göre hizmet etmemiz lazım. Bindiğimiz dalı kesmememiz gerekir” dedi.


       “ESNAFLARIN FARSÇA VE İNGİLİZCE ÖĞRENMESİ ŞART”
     Van’da esnafların Farsça ve İngilizce öğrenme konusunda çaba göstermesi gerektiğini anlatan Tunçdemir, “Bizler Farsça ve İngilizce gibi diller öğrenmek mecburiyetindeyiz. Turistlerle anlaşabilirsek, ekonomiye daha fazla katkı sunmalarına vesile oluruz” dedi.
Bu sene Tebriz, Hoy, Urumiye, Salmast’an gelen müşteriler dışında Tahran’dan da çok müşteri geldiğini anlatan Tunçdemir, “Farslar daha çok para harcıyor. Daha çok alışveriş yapıyorlar. Bir İranlı yemesi, içmesi hariç, bin dolar bırakıyor. Bu çok önemli. Bizler bilet kesiyoruz. Otelci oda satıyor. Lokantacıdan yemek yiyorlar. Gece birçok mekânda eğleniyorlar. Bu da Van esnafına çok büyük katkı sağlıyor. Bu bir kerelik olmaması lazım. Bu hizmeti iyi yapmalıyız” şeklinde konuştu.


       Turistlere iyi bakamazsak, olan memlekete olur. Turist akışının durmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Bu duruma uzun vadeli bakmalıyız. Van’da iki tür konaklama vardır. Biri İran pazarı, gelen turist direkt Van’da kalıyor. Ama bir kısmı ise başka şehirlere gitmek mecburiyetinde kalıyor. Çünkü tüm otellerimiz yıldızlı-yıldızsız ve diğer konaklamalar, toplamda 5 bini geçmiyor. Van üzerinde on binden fazla turist; Antalya, İstanbul, İzmir ve batı illerine gidiyor. Kapıköy ve Esendere kapısından çıkan Van’a geliyor. Bir haftalık süreci 20-25 bin turist geliş gidişi oldu. Bu rakam, gerçekten de ciddi bir rakam. Bir gecelik bile konaklama olsa, Van’a ekonomik katkıdır. Haftalık kalan insanlar olduğunda bu katkı daha fazla oluyor. İranlılarla ilişkilerimizi geliştirip, turist hareketliliğini 12 aya yaymamız gerekir. Bulunduğumuz coğrafyanın kıymetini iyi değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.


        Van Grand Oteli Yöneticisi Erkan Sığınç ise, Van’a gelen turistlerin çok iyi karşılanması gerektiğini ifade ederek, “Turistleri iyi karşılayıp, onlara çok güzel şekilde hizmet sunmalıyız. Van’da İranlı turist hareketliliği yaşanıyor. Bunun kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Hiçbir turist dışarda kalmasın. İyi bir organizasyon olması gerek. Yeri gelince evimize misafir etmeliyiz. İran pazarının Van’a çok büyük bir katkısı var. Gerek, oteller, mağazalar, lokantalar ve kafeteryalar ve birçok işyerinin müşterisi bugünlerde İranlı turistlerden oluşuyor. Bizler de esnaflar ve Van halkı olarak turistlere her konuda yardımcı olmalıyız” ifadelerini kullandı.


       Van’da İranlı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Viar adlı işyerinin giyim mağazası Müdürü Selma Aras ise, İranlı turistlerin son zamanlarda Van’da her caddede bulunması ve kentin tüm sektörlerinin
canlanmasında önemli bir katkı sunduğunu dile getirdi. Aras, İranlı turistlerin gelmesinden çok memnun olduklarını anlatarak, kent ekonomisine sundukları katkıdan dolayı kendilerine teşekkür etti.
KAYNAK BÖLGE  GAZETESİ