Van'da inşaat sektörü durma noktasında

Van'da her yıl havaların ısınmasıyla inşaat sektöründe hareketlenme olurken bu yıl inşaat sektörü durgun başladı.

VAN 12.03.2015 16:46:37 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Mart ayında havaların ısınması ile inşaat sektöründe harektelenme beklenirken bu yıl inşaat sektörünün hemen hemen durma noktasına gelmesi il ekonomisine kötü etki yaparken inşaat söktörü ile uğraşan esnaf zor durumda kaldı.

Van, depreminin ardından inşaat sektöründe hareketlenmenin ençok beklendiği illlerin başında olması beklenirken sektörün heryıl bir önceki yıldan kötü olması inşaatçıları kara kara düşündürüyor.

İnşaat sektöründeki durgunluktan dolayı birçok kişinin bu sektörünü bıraktığını söyleyen Kadir Nutar, “İnşaat sezonu başlamasına rağmen şuan herhangi bir hareketlilik olmadı.  Geçen yıl bu saatlerde işlerimiz iyiken bu yıl durgun başladı Deprem olduktan sonra işlerimiz düzelecek diye beklerken daha kötü bir hal almaya başladı.  Bu durgunluktan dolayı birçok işyeri de inşaat sektörünü bıraktı.” dedi.

“Depremden bu yana işlerimizde yüzde 80’lik bir düşüş oldu”
Bir diğer esnaf olan Efe Akköprü ise, “İnşaat sezonu 20–25 gün önce başladı fakat hareketlilik yok denecek kadar az. Sezon başı olduğu için biraz daha beklememiz gerekir. Ancak depremden bu yana işlerimizde yüzde 80’lik bir düşüş oldu.” ifadelerini kullandı.

Havaların ısınması ile inşaat malzemelerinde yükseliş meydana geldiği söyleyen Akköprü devamla şunları söyledi: 'Havaların ısınması ile çimento ve demir fiyatlarında oynama oldu. Fakat diğer malzemede bir değişiklik yok. Şuan çimentoda bir lira, demirde 40 kuruş gibi bir yükseliş meydana geldi.”

“Fiyatlarımızda bir değişiklik olmamasına rağmen işlerimiz daha düzene girmedi”
İnşaat sektöründeki durgunluktan yakınan Aydın Nalbantoğlu ise, “Havaların ısınmasıyla inşaat sektörü açıldı fakat işlerimiz durgundur.  Son 2-3 yıldır iş yapamıyoruz. Bu ay ile birlikte işlerimizin başlaması gerekirdi. Ancak şuana kadar herhangi bir hareketlenme yok. Ayrıca fiyatlarımızda bir değişiklik olmamasına rağmen işlerimiz daha düzene girmedi. Önümüzdeki ayda işlerimiz düzelir mi bilmiyorum ama şuan ki duruma bakarsak pek bir şey beklemiyoruz. Depremle birlikte işlerimizin iyiye gitmesi beklenirken daha kötü olmaya başladı. Bunun sebeplerinden birisi de yapılan konutlar için malzemenin yerli esnaftan değil de dışardan gelmesidir.” şeklinde konuştu.