Van’da ilk hacı kafilesi kutsal topraklara uğurlandı

Van’da bu yıl çekilen kuralar sonucu ismi çıkan hacı adaylarından ilk kafile, düzenlenen programla kutsal topraklara uğurlandı.

VAN 21.08.2015 19:49:22 0
Van’da ilk hacı kafilesi kutsal topraklara uğurlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da bu yıl çekilen kuralar sonucu ismi çıkan 597 kişi kutsal topraklara gidiyor. 159 kişiden oluşan ilk hacı kafilesi bugün düzenlenen programla kutsal topraklara uğurlandı.

Van Ferit Melen Havaalanında düzenlenen program ile kutsal topraklara uğurlanan 159 hacı adayının kutsal topraklara ulaşmış olması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Van İl Müftü Yardımcısı Faruk Gürbüz, bu sene çekilen kuralar sonucu 218’i bayan, 379’u erkek olmak üzere toplam 597 hacı adayı olduğunu söyledi.

“Van’da bu yıl 597 hacı adayı var”

Hacı adalarının 224’ü acentelerle, 373’ünün ise Diyanet vasıtasıyla kutsal topraklara gideceğini ifade eden Faruk Gürbüz, “Bu yıl hacı adaylarımızı üç kafile şeklinde kutsal topraklara uğurlayacağız. 159 kişilik Van kafilesini bu gün yolladık. Hakkâri, Bitlis ve Van’dan oluşan 159 kişilik ikinci kafilemiz ise yarın sabah yola çıkacak. Yine 159 kişilik Van’dan oluşan üçüncü ve son kafilemizi ise Salı günü yolcu edeceğiz inşallah. 218’i bayan, 379’u erkeklerden oluşan hacı adaylarımızın 224’ü acentelerle, 373’ü ise Diyanet vasıtasıyla Hacca gidecektir” dedi.

Hacı adaylarının dönüşlerinin Ekim ayında gerçekleşeceğini ifade eden Gürbüz, “Kutsal topraklarda Hac ibadetini yerine getiren hacı adaylarımızın birinci ve ikinci kafilesi 2 Ekim’de, üçüncü kafilesi ise 6 Ekim’de dönüş yapacaktır. Biz İl Müftülüğü olarak hacı adaylarımıza gerek bilgi konusunda gerekse diğer konularda gereken eğitimleri verdik. İnşallah hacı adaylarımız, Hac ibadetlerini hayırlısı ile yerine getirip yurda döneceklerdir. Ben şimdiden tüm hacı adaylarımıza hayırlı yolculuklar diliyorum. Allah’tan haclarının kabul olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Hac ibadeti hem mali hem de bedeni bir ibadettir”

Haccın hicretin dokuzuncu yılında farz olduğunu ifade eden Gürbüz, Hac ibadetinin hem mali hem de bedeni bir ibadet olduğunu belirterek, “Hac hem mal, hem de beden ile yapılan bir ibadettir. Belirli şartları taşıyan Müslümanların ömründe bir defa hacca gitmesi farzdır. Allah’ın her emrinde olduğu gibi haccın farz kılınmasında da birçok hikmetler ve faydalar vardır.” diye konuştu.   (Murat Dalgın-İLKHA)