Van'da, içme suyu sıkıntısı yaşıyoruz

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, şimdiye dek Van Belediyesi'ni layıkıyla yöneten bir belediye başkanı ve ekibinin olmadığını söyleyerek, 'Belediyeyi yönetenler hep eksik ve noksan bir hizmet sergil

VAN 25.10.2013 11:49:38 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Bölge Gazetesi Yazarı Faruk Akgeyik'e özel açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, mevcut belediyenin hizmetlerinin de etkin ve verimli olmadığını ifade etti. Takva, kurumlar arasındaki diyalogsuzluktan dolayı, yolların sürekli telefon hattı, elektrik hattı, doğalgaz veya başka hizmet kolları için kazıldığını belirttti.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yaklaşan seçimler öncesi gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Mevcut belediye yönetiminin, bir önceki yönetimin eksiklikleri ile uğraştığı için, bu kez kendi yaptığı işlerde de eksiklikler ve noksanlıklar yaşandığını dile getirdi.

Takva, seçimlerin demokrasinin en önemli araçlarından biri olduğunu söyleyerek, "Seçimler, yurttaşların varlıklarını gösterme olanağıdır ve tüm halkımızın bu duruma duyarlı olmasını umuyoruz. Yaklaşık 30 yıllık Van'da yaşayan biri olarak, tüm hayatını Van'da geçirmiş biri olarak belediye hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde olduğunu söyleyemem. Geçmişten şimdiye kadar Van şehrini layıkıyla temsil eden bir belediye yönetimi bildiğim kadarıyla olmadı, mutlaka eksik noksan bir hizmet oldu" şeklinde konuştu.

"KURUMLAR ARASINDA DİYALOG YOK"
Van'daki kurumlar arasındaki diyalogsuzluktan dolayı, sürekli yolların kazıldığını anlatan Takva, yine eski yönetimler ve yeni yönetimler arasındaki sürtüşmelerin, işlerin eksik yapılmasına neden olduğunu söyledi.
Takva, "Yeni belediye yönetimi eski yönetimin tahribatını, izlerini silmekle meşgul olmuş düzeltmeye çalıştıkça yeni yapacağı faaliyetlerde, hizmetlerde eksik noksan kalmıştır. En önemli sorunun yol ve su sorunudur. Her yeni belediye işe geldiğinde mutlaka Van şehri inşaat alanına döner. Biri telefon kablosu için kazar, biri su borusu için kazar kısacası Van'ın altı, üstü belli olmamaktadır. Kurumlar arasında diyalog yoktur. Van Mezopotamya'nın çatısı konumunda olan ve bütün su kaynaklarının olduğu Dicle'nin, Fırat'ın, Zap'ın kaynaklarının doğduğu bir coğrafyada bulunuyor. Ancak Asurîlerin burayı su ülkesi tanımlamalarına rağmen biz hala Van şehrinde yaşayan vatandaşlar olarak belki de Türkiye'nin en şansız insanlarıyız. Şimdi hal böyle olunca en basit temel ihtiyacını karşılayamamış olması yerel yönetimin hala altyapı çalışmalarını tamamlayamamış olduğunu gösteriyor. Bu konuda hala halkın su sorunuyla karşılaşınca bunu anlamlandırmak mümkün değil.  Fakat bunu mevcut belediye yönetimine mal etmek de mantıklı değildir. Zira çocukluk yıllarımızdan bu yana ''her yaz susuzluk çekmiş bir coğrafyanın evlatları'' olarak her zaman su konusunda yerel yönetimimizle sıkıntı çekmiş durumdayız" diye konuştu.

"ALT YAPILAR TAMAMLANIP ASFALT DÖKÜLMELİ"
(VATSO) Yönetim Kurulu başkanı Necdet takva, Van'ın coğrafik anlamda çok müsait olmasına rağmen yolların hala bozuk olmasının başlıbaşına bir sorun olduğunu ifade ederek, "Belediye alanları içinde bulunan yolların altyapı çalışmalarının tamamlanmadan asfaltlanması sıkıntıdır. Yine kurumlar arasındaki diyalogsuzluk sürekli yolların kazılmasına yol açıyor. Farklı kurumların yollar üzerinde tasarruf haklarının olması, örneğin doğal gaz çalışması olacak hadi kaz, elektrik kablosu bırakılacak hadi kaz, kanalizasyon borusu bırakılacak hadi kaz. Tüm bunlar büyük bir sorundur. İşte bu sorunların tek nedeni organizasyon sorunu, plan eksikliğidir" dedi.
Takva,  sıkıntıların geçmişteki tüm belediyelerden kaynaklandığını, sadece mevcut belediyeye yüklenmenin doğru olmayacağını söyleyerek, "Bu sorun sadece şimdiki mevcut belediye yönetiminin değil. Geçmişten şimdiye kadarki tüm yönetimlerin eseridir. Belediyecilik ileriyi görmektir. 30 yıldan bu yana değişim gösteren şehrimizde kaç-göç hareketleri vardır.  Van'ın da bu durumlardan elbette ki etkileneceğini tahmin etmek gerek ve işte bu saydığımız konuların belediyecilik konusunda çok büyük bir önemi vardır. Geçmişten şimdiye kadar başa gelen belediye yönetimlerinin başarılı olduklarını savunmak zor" dedi.
Takva, yaklaşan yerel seçimlerin kendileri için de çok önemli olduğunu söyleyerek, "Biz de VATSO Yönetim kurulu olarak bir anket çalışması yaptık. 'Nasıl bir belediye başkanı istersiniz? diye. Vatandaşlarımız web sayfamızdan anketi takip edebilirler. Bu seçimlerin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyoruz. Herkesin hür iradesiyle oyunu kullanmasını temenni ediyorum"üm Türkiye ve Van'ımız için hayırlı olmasını diledi.