Van’da 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' projesinin tanıtımı yapıldı

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' Projesinin tanıtım amacıyla bir düğün salonunda program düzenledi.

VAN 16.03.2015 10:02:45 0
Van’da
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Program, Evrensel Hafızlar Derneği Van Şube Başkan Yardımcısı Hafız Gürsel Bilmez’in okumuş olduğu Kur’an tilavetiyle başladı. Ardından konuşmacı olarak katılan İHH Yetim Birimi Başkanı Murat Yılmaz “Her Sınıfın Yetim Bir Kardeşi Var”projesi hakkında bilgi verdi.

Savaşlar, doğal afetler ve çeşitli hastalıklardan ölen anne babaların çocuklarının yetim kaldığını söyleyen Murat Yılmaz; “Yeryüzünde savaşlar, doğal afetler, yoksulluklar, Ebola virüsü, AIDS gibi hastalıklar nedeniyle her gün 10 bin çocuk yetim kalıyor. Bu senede bir ülke nufusu ediyor. Durum çok kiritik noktada, çünkü yetim yavrularımızın yarısından fazlası sokaklarda yaşıyor. Her hangi bir aile ve kurum koruması olmaksızın; organ mafyaları, fuhuş mafyaları, dilenci şebekelerin, savaş ağlarının ve misyonel örgütlerin tehdit ettiği 200 milyondan fazla sokakta yaşayan yavrularımız var.” Dedi.


“Her geceyi sokakta geçiren 200 milyondan daha fazla yetimçocuk var”

Sokakta 200 milyondan daha fazla yetim çocuğun olduğunu belirten Yılmaz; “Hemen basit bir empati yapalım, kendi evladımızı bırakın bütün geceleri, sadece bir geceyi sokakta geçirdiğini düşünelim. Kendi evladımız bir geceyi, sadece bir geceyi sokakta geçirsin biz ne düşünürüz. Bu çocuğa köpekmi saldırdı, soğuktan donup bir yerdemi kaldı, kötü niyetli bir yapı bu çocuğa bir zararmı verdi, diye sabaha kadar uyuyamasınız. Dolayısıyla bu şekilde her geceyi sokakta geçiren 200 milyondan daha fazla yetim bulunuyor. Biz bu çocuklara ulaşamayınca, o söz ettiğimiz kötü niyetli insanlar ulaşıyorlar.”ifadelerine yer verdi.


“Sizin de ailece bir yetiminiz olsun”

Yılmaz, son olarak bu uygulamayı yalnız okullarda değil, ailelerin de yapabileceğini belirterek şunları söyledi; “Bizimde bir yetimimiz olabilir. Ayda 90 lira vermeye gücü olan kardeşlerime tavsiye ediyorum. Sizin de ailece bir yetiminiz olsun. O yetimin ülkesinide kendiniz seçin, ister Türkiyeden, Bosna Hersek ve ya Filistin’den bunu kendiniz belirleyin. Bu 90 liralarla Dünyanın yetim çocukları kimseye ihtiyaç olmadan, kimsenin gözünün içine bakmadan bir ayını yaşayabiliyor. Dolayısıyla bu 90 liralar inanılmaz kıymetli paralardır. Şimdi bizler hayıra vesile olacağız, kendi okulumuzdaki öğrencilerimize iyilik yapma fırsatını sonarak, birinci iyiliği yapacağız. Bir ikincisi bu paranın yetimlere ulaştırılmasını temin ederekte o ülkedeki yetim çocuğa ikinci iyiliği yapacağız. Yani dolayısıyla neresinden tutsanız, çok hayırlı bir pjojeyle karşılaşırsınız.” İfadelerini kaydetti.

“Her camiye, her Kur’an kursuna bir yetim projesi”

İl Müftüsü Nimetullah Arvas ise kendilerininde yetimler için bir proje yaptıklarını belirterek; Yetimlerle ilgili ayet-i Kerimeler, hadis-i şerifler vardır. Efendimiz (Sav) yetimlere davranışıyla ilgili hadisleri var. İHH’nın dünya çapındaki hizmetleri gurur vericidir. Biz kendilerine teşekkür ediyoruz, Allah muhaffak eylesin. Van il müftülüğü olarakta; 2015 yılının başında 16 ayrı kesim ile ilgili yapacağımız bir projeyi biz geliştirdik. Bu projenin bir koordinatörü de yetimlerle alakalıdır. 15 kişilik bir ekip, bu yetimlerin tesbiti hususunda çalışmalar yapıyor. Bizde her camiye, her Kuran kursuna bir yetim projesini geliştirdik.” İfade etti.