Van'da Hasar Gören Tarihi Yapılar Restore Ediliyor

Van'da 2011 yılında restore edilerek ibadete açılan ancak meydana gelen depremlerde hasar gören Hüsrevpaşa Camii, yeniden restore edilecek.

VAN 14.05.2013 14:14:43 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da 2011 yılında restore edilerek ibadete açılan ancak 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerde hasar gören Hüsrevpaşa Camii, yeniden restore edilecek.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden ihalesi yapılan Hüsrevpaşa Cami ve Külliyesi ile birlikte Kayaçelebi ve Horhor camileri de yeniden restore edilerek ibadete hazır hale getirilecek.

XI. yüzyıldan itibaren Türk hakimiyetine giren ve sırasıyla Ahlatşahlar, Eyyubiler, Harzemşahlar, Anadolu Selçukluları, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safevilerin hakimiyetinden sonra 1548 yılında Osmanlı'ların idaresine geçen Van, kültür ve inanç turizminde hak ettiği yeri almak için Van Kalesi ve eski Van şehrinde başlatılan restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Çalışmaları yerinde görmek için Van Valisi Münir Karaloğlu, beraberinde Yardımcısı Atay Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk ile birlikte restorasyonu devam eden Kayaçelebi, Hüsrevpaşa ve Horhor camilerinde incelemelerde bulundu.

Yüklenici firma yetkililerinden restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Vali Karaloğlu, özellikle Horhor Camii'nin Ramazan ayına yetiştirilmesini istedi. Vali Karaloğlu, Hüsrevpaşa Camii'nin restorasyon incelemeleri sırasında Ahlat taşı üzerinde oyma işçiliği yapan Ayfonlu Adil Çöygün'ün elinden çekiç ve keskiyi alarak taş yontmaya yardımcı oldu. Yüklenici firma yetkililerinden bu konuda söz alan Karaloğlu, Van Kalesi ve Eski Van şehrinde devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Depremde hasar gören Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camilerinin restorasyonlarının devam ettiğini belirten Vali Karaloğlu, bölge ve Türkiye halkı için de önemli olan Horhor Camii'nin de restorasyonun hızla sürdüğünü söyledi. Karaloğlu, "İnşallah bu yıl Horhor Camii'ni ramazan ayına yetiştireceğiz. Bunun için büyük bir gayretimiz var. Hüsrevpaşa Camii, bu yıl Ramazan ayına yetişmeyecek gibi gözüküyor. Onun minaresi ve son cemaat yerinde sorunlar var. Yetişirse Hüsrevpaşa Camii'nde de teravih kılacağız."

"ÇALIŞMALARDA VAKIFLAR GENEL MÜDÜRÜ ADNAN ERTEN'İN BÜYÜK KATKISI OLDU"

Eski Van şehrindeki ve bölgedeki camilerin restorasyonla ayağa kaldırılmasında Vakıflar Genel Müdürü Adnan Erten'in büyük katkılarının olduğunu belirten Karaloğlu, Erten ve ekibine Van halkı adına teşekkür etti.

Eski Van şehrinde geçtiğimiz günlerde ihale prosedüründeki eksiklik nedeniyle iptal edilen Abbasağa, Kızılminareli ve Ulu Camii'nin de yeni ihalesinin 29 Mayıs'ta yeniden yapılacağını bildiren Karaloğlu, şunları kaydetti: "Eski Van şehrindeki bütün camileri, bütün ibadethaneleri restore ederek yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl da bir şapeli onarmıştık. Eski Van şehrinde onarılmayı bekleyen iki kilesi, hamam ve hanlar var. Tamamını ayağa kaldırarak eski Van şehrini yaşanılan bir mekana dönüştürmek istiyoruz. Çünkü bu şehrin en kıymetli parçası Eski Van şehridir. Van şehri aslında orasıdır. Şu anda bizim Van şehrinin bulunduğu yerin tarihi 100 yıldır. Ama tarihi 7 bin yıl dediğimiz Van ise; Kale ve etrafıdır. Van Kalesi'nde de restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl Kaleye çıkış yolunu yapmıştık. Bu yıl Kalenin surlarının onarımını hızlı bir şekilde yapıyoruz. İnşallah 2013 yılı sonuna doğru bu onarımını da bitirmiş olacağız."

HABERİN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN