VAN'DA HALEP'TEKİ KATLİAMLAR TEL’İN EDİLDİ

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, (SDİ) Suriye rejimi ve Rus uçaklarının Suriye’nin Halep kentinde son zamanlarda yapılan katliamları düzenledikleri kitlesel basın açıklamasıyla tel’in etti.

VAN 6.10.2016 16:05:45 0
VAN
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da Dabbağoğlu Parkı’nda öğle namazı sonrası bir araya gelen Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyeleri, Halep’te yaşanan katliamları protesto etmek amacıyla kitlesel bir basın açıklaması düzenledi.

İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Van SDİ Dönem Sözcüsü Şeref Akbulut, Katliamın sorumlusu İsrail, ABD, İngiltere, AB ve Rusya olduğunu söyledi.

ABD önceliğindeki Koalisyon Güçleri'nin derdi katliamları engellemek olmadığını, Büyük Ortadoğu Projesini gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Akbulut, “Öncelikle belirtmek gerekir ki; bölgede yaşanan bu katliamın sorumlusu en başta İsrail ve onun çıkarları doğrultusunda hareket eden ABD, İngiltere, AB ve Rusya'dır. Bunu görmeden yapılacak her türlü değerlendirme gerçekleri halı altına süpürmedir. Afganistan'dan Libya'ya, Suriye'den Sudan'a İslam coğrafyasında Müslüman kıyımı yapan ABD'nin ve Rusya'nın, yine Müslüman kıyımı yapan taşeron terör örgütlerine karşı yürüdüğü mücadele göstermeliktir. ABD önceliğindeki Koalisyon Güçleri'nin derdi katliamları engellemek değil, Büyük Ortadoğu Projesini gerçekleştirmektir.” dedi.

 “ATEŞ SADECE DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKMAZ”

Katliamların önüne geçilebileceğini belirten Akbulut, “Bu coğrafyada huzurun, barışın, kardeşliğin yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. Bunun yolu bin yılı aşkın bir süredir bu coğrafyada yaşayan Arapların, Farsların, Türklerin, Kürtlerin ve diğer toplulukların ırkçılık ve mezhepçilik bataklığına düşmeden hakkı üstün tutarak yeniden bir araya gelmeleridir. ABD, AB, Rusya ve İsrail 'in parmağının olduğu her müdahale bir coğrafyayı daha da yaşanmaz hale getirecektir. İşgaller, cinayetler ve katliamlarda yitirdiğimiz çocuklarımızı, kadınlarımızı, gençlerimizi ve ihtiyarlarımızı geri getirmemiz mümkün değildir. Ama yeni işgallerin, cinayetlerin ve katliamların olmasının önüne geçilebilir. Ateş, sadece düştüğü yeri yakmaz. Ateş, azıcık da olsa vicdanı, yüreği olan, azıcık da olsa anne ya da baba olmayı bilen herkese dokunur. Ateş, azıcık da olsa İslam ahlakından nasiplenmiş herkese dokunur.” diye konuştu.

Barış ve huzurun bu coğrafyada yaşayan halkların samimi istek ve gayretiyle gerçekleşeceğine dikkat çeken Akbulut, “Bu coğrafyanın tüm vicdan ve merhamet sahipleri, bu coğrafyanın insanlıktan ve İslamlıktan nasibini almış tüm yiğitleri, Arap'ı ile Fars'ı ile Kürt'ü ile Türk'ü ile bir araya gelmelidir. Barış ve huzur bu coğrafyada yaşayan halkların samimi istek ve gayretiyle gerçekleşir. Barış ve huzur ırkçılık dayatmayan, mezhepçilik dayatmayan İslam Birliği ile gerçekleşir. Bunun haricindeki her türlü arayış çıkmaz sokaktır. Bunun haricindeki her türlü arayış Arap'ın, Fars'ın, Kürt'ün, Türk'ün, Şii’nin, Sünni'nin kanının akmasıdır.” şeklinde konuştu.

“ANKARA, BAĞDAT, ŞAM VE TAHRAN ARASINDA MÜZAKERE BAŞLATILMALI”

ABD, Rusya, AB ve İsrail'den bağımsız bir müzakere sürecinin başlatılması gerektiğini belirten Akbulut, “Ankara, Bağdat, Şam ve Tahran arasında; ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve İsrail'den bağımsız bir müzakere sürecinin başlatılması gerekmektedir. Ülkemizde ve İslam coğrafyasında bulunan yabancı üslerin ve silahlı unsurların öncelikle faaliyetleri denetim altına alınmalı ve daha sonra tasfiye sürecine gidilmelidir. Tüm İslam ülkelerinde, hiçbir pazarlık söz konusu olmadan, temel insan hak ve hürriyetlerinin temini için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması da bir zarurettir. Suriye'de beş yıldır devam eden iç savaşta 500’e yakın insan hayatını kaybetmiş, 2 milyon insan yaralanmış, 10 milyon insan muhacir ve mülteci durumuna düşmüş, 13 milyon insan gelir getirecek her türlü imkânı kaybetmiştir.” diye belirtti.

 

Yapılan açıklamanın ardından, “Annelerin Yüreği Yangın Yerine Dönmüş ve Savaşın Çocukları” fotoğraf sergisi gezildi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)