Van'da Gönül Elçileri Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından organize edilen, kamu kurum ve kuruluş yöneticilerinin eşleriyle katıldığı 'Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi ve Koruyucu Aile' projesinin tanıtım toplantısı yapıldı

VAN 20.02.2013 12:56:09 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Rescate Hotel'de gerçekleştirilen programa Vali Münir Karaloğlu ve eşi Sevim Karaloğlu, protokol üyeleri ve eşleri ile vatandaşlar katıldı. Büyük bir katılımın sağlandığı toplantıda, proje hakkında bilgilendirme amaçlı bir sunum ve tanıtım gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Nurcan Altun, Gönül Elçileri ve Koruyucu Aile Projesi hakkında katılımcılara bilgiler sundu.

Gönül Elçileri Projesi'nin Van'da yürütülmesini koordine eden Van Valisi Münir Karaloğlu'nun eşi Sevim Karaloğlu, konuşmasına 'Deniz Yıldızı' öyküsünü anlatarak başladı. Yüzlerce, binlerce insanın yardıma muhtaç olduğunu vurgulayan Karaloğlu, "Bizler çok şeyi değiştirmek için bir aradayız. Bizlere ihtiyacı olan yüzlerce, binlerce insanımıza el uzatmak için bir aradayız. 'Bir kişiye, iki kişiye el uzatmamız neyi değiştirir?' demeyeceğiz. Her yetimi, her yaşlıyı, her engelliyi birer deniz yıldızı olarak görecek ve onlara sahip çıkacağız. O zaman göreceğiz ki; o insanlar için, o kardeşlerimiz, o evlatlarımız için çok şey değişecektir" dedi.

Projede büyük katkının kendilerinde olduğunu belirten Karaloğlu, "Bir bayan ve bir anne olarak meseleye baktığımda, buradaki katkının daha çok bizlere düşeceğini görüyorum. Çünkü bizler; yaratılış icabı daha şefkatliyiz, daha duygusalız. Bir yetimi, bir öksüzü, bir yaşlıyı, bir hastayı görünce içimiz acır, yüreğimiz yanar. Bir an evvel onlara el uzatmak, sahip çıkmak, destek olmak isteriz. Çünkü bizler şefkat kahramanıyız" ifadelerini kullandı.

Kızları Elif Meva ve Meralsu'nun yanında olmadığı zamanlarda hep huzursuz olduğunu ifade eden bayan Karaloğlu, "Kızlarım bir an olsa bile yanımda olmadığı zamanlarda huzursuz oluyor, onları merak ediyorum. Oysa ya okuldadırlar ya da güvenli olan başka bir yerde. Ancak yine de içim titrer benim. Eşim, bu özelliğimi bilir ve kimi zaman gereksiz yere meraklandığımı söyler. İşte biz anneler, kadınlar böyleyiz. Bu hislerimizden ötürü de, Gönül Elçileri Projesi'ne yürekten destek vereceğiz. Projenin başlatılmasında, yürütülmesinde daha etkin ve daha aktif olacağız. Koruyucu ailelerde annelere, bayanlara daha çok iş ve görev düştüğünü bilerek hareket edeceğiz. Gönül Elçisi olmaları için, insanımızı bizler teşvik edeceğiz. Zaten bu proje Başbakanımızın eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde yürütülüyor olması da, buradaki bayan ve anne figüründen ve onun taşıdığı önemden kaynaklanıyor" dedi.

Konuşmasına Yunus Emre'nin dizesiyle devam eden bayan Karaloğlu, "Büyük şair, 'Sakatı hor görme, yoksulu koru. İnancı hakkında isteme soru. Kardeşlik aşkıyla yenelim zoru. Kucaklaşamayan kollar perişan' dizeleriyle bizleri, ayırım gözetmeksizin kucaklaşmaya, yardımlaşmaya, dayanışmaya davet ediyor. Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizin ve insanımızın gününe ve geleceğine büyük katkılarda bulunacak olan projenin hayırlı olmasını diliyor; Emine Erdoğan Hanımefendi başta olmak üzere Sayın Bakanımıza ve emeği geçen tüm kişi ve kurumlara, siz gönül elçileri ve koruyucu ailelere teşekkür ediyor; sevgi ve saygılarını sunuyorum" dedi.

Toplantıda bir konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu da; il olarak proje dahilinde hazırlıkların yapıldığını ve bir koordinasyon merkezi kurulduğunu belirtti. Kentin bütün kesimleriyle, amiriyle, memuruyla, esnafıyla, tüccarıyla, yerel yöneticisiyle hep beraber böyle bir konuyu Van kamuoyunun gündemine taşımak istediklerini anlatan Vali Karaloğlu, projenin amacının toplumsal kalkınmayı sağlamak için el birliği, güç birliği ve en önemlisi gönül birliği yaparak yardıma muhtaç insanlara el uzatmak olduğunu söyledi. Toplum olarak bu tür davranışlara yabancı olmadıklarını vurgulayan Karaloğlu, "İnancımız, kültürümüz, medeniyetimiz; yetime, öksüze, fakire, engelliye ve muhtaca el uzatmayı emreder. Osmanlı medeniyetini asırlarca ayakta tutan, ülke genelinde kurduğu 26 binden fazla vakıfla hem insanlara hem de hayvanlara hizmet etmesidir. 'Hayırda yarışınız' emri ve 'İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır' prensibi ile toplum birbiriyle yarışmış, günümüze kadar ulaşan muazzam eserler ortaya çıkmıştır. Biz de bugün böylesi kadim bir inancın, kültürün ve medeniyetin mirasçıları olarak 21. yüzyılın Türkiye'sinde, bu asil duruşu canlandırmak için bir aradayız. Her birimiz birer gönüllüyüz, birer gönül elçisiyiz. Gönül elçileri olarak gönüller yapmak, gönüller kazanmak, kırgın gönülleri tamir etmek üzere bu akşam burada toplandık" dedi.

Projede herhangi bir maddi karşılık beklemediklerini anlatan Karaloğlu, "Sahip olduğumuz zamanı, deneyimi, beceriyi ve kaynakları ihtiyaç sahipleri olan öksüz, yetim çocuklara, kadınlara, yaşlılara, engellilere, şehit ve gazi ailelerine, yoksul ailelere ve insanlara ulaştırmak için gönül elçileri oluyoruz. Gönül elçisi olmak için varlıklı olmak gerekmiyor. İmkanı olan; imkanı ile paylaşır, zamanı olan zamanını paylaşır, emeği olan emeğini paylaşır. Önemli olan bu yolda gayret etmek, bu yolda çaba sarf etmektir" ifadelerini kullandı.

İl genelinde yaklaşık 7 bin 500 ailenin gönül elçilerini beklediğine dikkat çeken Karaloğlu, "Van'da 4 bin engellimiz, bin 337 ağır derecede yoksul olan ailemiz ve 2 bin 76 yetim ve öksüz ailemizin size, bize, bu topluma ihtiyacı var. Bu toplantıdan sonra biz, bu 7 bin 500 gönüllüye ulaşmak istiyoruz. Eğer biz bu toplantıdan sonra 7 bin 500 rakamına ulaşır, her ailemizi bir gönül elçimize zimmetlersek, inanın bugün bu saatten sonra Van'da yaşam daha da güzel olacak. Bu duygu ve düşüncelerle projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Toplantı, verilen kokteyl ile son bulurken, daha önce tüm katılımcılara dağıtılan Gönül Elçisi formunu dolduran bazı vatandaşlar, çıkışta formu yetkililere teslim ettiler.