Van'da Göçmen Kuş Oteli

Göçmen kuşların geçiş güzergahı olan Van Gölü Havzası'nda, bazı nedenlerle göç edemeyen kuşların kışın barınabilecekleri bir mekan hazırlandı.

VAN 5.09.2013 11:38:34 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Göçmen kuşların geçiş güzergahı olan Van Gölü Havzası'nda, bazı nedenlerle göç edemeyen kuşların kışın barınabilecekleri bir mekan hazırlandı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan'ın 'Göçmen Kuş Oteli' adını verdiği mekanda, kuşların her türlü ihtiyacına cevap verecek ayrıntılar düşünüldü. YYÜ kampüsüne kurulan ve klinik hizmetlerini de verileceği otelin ilk konuğu da yaralı bir leylek oldu.

Her yıl binlerce göçmen kuşun konakladığı ve 200'ün üzerinde kuş türünün yaşam alanı olan Van'da, YYÜ kampüs alanı içinde göçmen kuş oteli kuruldu. YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan tarafından hazırlanan mekanda, göç edemeyen kuşlar kış boyunca barınabilecek. Burada yaralı ya da hastalanan kuşlara klinik hizmeti verilerek tedavi ve rehabilitasyonları sağlandıktan sonra, gelecek bahar ayında doğaya salınacak.

OTELİN İLK KONUĞU YARALI LEYLEK

Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte Afrika Kıtası'ndan gelen kuşlar göçe hazırlanırken, bazı kuşlar bu göçe katılamadı. Bunlardan biri olan Özalp İlçesi'nde silahla yaralanan leylek, YYÜ Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde tedavi edildikten sonra hazırlanan otele ilk konuk olarak yerleştirildi. Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, birçok kuşun yaralı leylekle aynı kaderi paylaştığını belirterek şunları söyledi:

"Van Gölü havzası her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Havaların soğumasıyla birlikte ise tekrar göç yolunu izleyerek buralardan gidiyor. Tabi bu göçler yaşanırken birçok kuş hastalanıyor ya da yaralanıyor. Bunlar kışın kaldıkları sulak alanlarda telef oluyor. Biz de bu soruna çözüm bulmak için, bu yıl ilk kez göçe katılamayan ve buralarda yalnız kalan kuşlara konaklama merkezi oluşturduk. Göçlerden sonra sulak alanlarda yapacağımız araştırmalar sonrası yaralı ve bir şekilde burada kalan kuşları toplayıp, gerekli tedavilerini yaparak burada konaklatacağız. Gelecek bahar ayında da bu kuşları doğaya salacağız." - Van