Van'da film festivali

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından iki yıl üst üste 'film günleri' olarak düzenlenen sanatsal ve kültürel etkinlikler, bu yıl Ortadoğu Sinema Akademisi'nin de katkısı ile '1. Axtamara Van Film Festivali' olarak gerçekleştirilecek.

VAN 5.10.2016 11:51:47 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Festivalin programı Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya tarafından açıklandı. Belediye binası toplantı salonunda yapılan açıklamaya Eş Başkan Hatice Çoban ve Kültür Daire Başkanlığı yetkilileri de katıldı.

"YAŞAM-DOĞA-TARİH" VURGUSU
Festivalle ilgili bilgi veren Eş Başkan Bekir Kaya, geleneksel hale getirmeyi düşündükleri festivalin ilkini 7-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirmek istediklerini söyledi. 
Festivalin Büyükşehir Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi'nin ortaklığı ile gerçekleşeceğini ifade eden Kaya, şunları söyledi:
"İki yıl boyunca 'film günleri' olarak yaptığımız etkinliğimizi bu yıl daha da genişleterek festivale çevirdik. Bu yıl birincisini düzenleyeceğimiz 1. Axtamara Van Film Festivali'nin kentimizin sanatsal ve kültürel yaşamına önemli bir kültürel değer katacağına inanıyoruz. Festivalimizi 'doğadan ses, tarihten ışık, yaşamdan hakikat' şiarıyla düzenliyoruz. Önceki yıl büyük yazar Yaşar Kemal'e adadık, sanatseverlerin büyük bir ilgisi ile karşılaştık. Festivale dönüştürülmesi ile birlikte daha çok film, daha çok belgesel ve daha çok insana ulaşmayı hedefliyoruz."

"ÖRNEK ORGANİZASYON"
Festivalin genç kesim için örnek bir organizasyon olacağını ifade eden Kaya, şöyle devam etti:
"Doğanın, tarihi değerlerin ve yaşamın büyük bir tehdit altında olduğu bu günlerde, doğayı, tarihi ve insanı yaşatmayı temel felsefe olarak belirledik ve bunu festivalimizin ana teması olarak ilan ettik. Böyle bir süreçtebu festivali kentimizde düzenliyor olmak bizler için çok anlamlıdır. Sanatla, kültürle, renklerin ve dillerin buluşmasıyla bu kötü süreci sanatın gücü ile iyiye evireceğimizin umudunu bu festivalle ekmek istiyoruz. Sanatın ve kültürün, savaş karşısında artık giderek anlamını yitirdiği bir süreçte yaptığımız bu festivalin, insanlarımıza nefes aldıracağına inanıyoruz."

FESTİVAL İÇERİĞİ VE AMAÇ!
Herkesi festivale davet eden Kaya, içerikle ve amaçla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
"Festival kapsamında, 9 uzun, 23 kısa metrajlı film, 11 belgesel gösterimi, atölyeler, panel ve müzik dinletisi yer alacak. Festivalin ilk olması elbette birçok eksikliği de beraberinde getirecektir, halkımızın eleştirilerini dikkate alarak, sonraki yıllarda yapacağımız festivali çok daha güçlü bir hale getirmenin gayretini göstereceğiz. Festivalimizin sonunda seçici kurulumuzun belirlediği, Belgesel, Kısa film ve Öğrenci Filmleri kategorilerinde yer alan projelere yapım desteği de verilecektir. Buradaki amacımız yeni nesil sinemacıların film çekim süreçlerini hızlandırmak ve projelerine katkı sunmaktır."

ÜÇ İLÇEDE GÖSTERİM
Kaya, alt yapıları uygun olduğu için üç ilçede de gösterim yapılacağını belirterek, "Bir hafta sürecek film festivalimiz kapsamında Saray, Çaldıran ve Gürpınar ilçelerimizde de film gösterimleri yapılacaktır. Kentimizin kültürel, sanatsal ve sosyal yaşamına önemli bir katkı yapacağına olan inancımızla, halkımızın göstereceği ilgiye şimdiden teşekkür ediyoruz" diye kaydetti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı