“Van'da evimizde gibiyiz“

Van'da son 1,5 yıldır turist sayısında bir artış yaşanıyor. Van'ı en çok da İranlı turistler tercih ediyor. Daha önce sadece Nevroz dönemlerinde kentte yoğun olarak görülen İranlılar şimdi her ay aynı sıklıkta görülmeye başlandı

VAN 19.03.2015 10:32:27 0
“Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'a son 1,5 yıldır gelen yerli ve yabancı turistler arasında İranlıların büyük oranda artışı devam ediyor. Tarihi ve doğal gezileri için Van'ı tercih eden İranlılar aynı zamanda esnafın da yüzünü güldürüyor. Öte yandan Van'da artan İranlı turistler dolayısıyla otellerde yer bulmak da imkânsız hale geldi.

VAN KABUĞUNU KIRDI
Van Ticaret ve Sanayi Odası, (Van TSO), Van Büyükşehir Belediyesi, Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve DAKA işbirliği ile gerçekleştirilen "Van Alıveriş Günleri Festivali'ni" gazetemize değerlendiren İranlı turistler ve turizmciler durumdan gayet memnun gözüküyor. Alış-veriş tutkunu İranlılar; "Van artık kabuğunu kırıyor. Alışveriş ile ilgili etkinlikler bizleri mutlu ediyor" diyor.

VAN SHOPPİNG FEST'TEN MEMNUNLAR
Van'da hala turizm konusunda birçok eksik bulunurken, İranlı turistlerin bu yıl neden bu kadar erken ve sıklıkla Van'a geldiği merak konusu olurken, gazetemize konuşan İranlılar; "Fırsatını bultukça Van'a gelmek istiyoruz. Hem yakın hem de burada kendimizi yabancı gibi hissetmiyoruz. Alışverişi seviyoruz ve Van'da da tercihedebileceğimiz sayısız marka var." diyorlar.
Öğretmen olduğunu söyleyen Rahime Soleymenpur adlı İranlı turist, "4 yıldır newroz tatilinde Van'a geliyorum. Van artık bizim ikinci memleketimiz olmuş durumda. Van'ı çok seviyoruz. Van her geçen gün gelişiyor ve güzelleşiyor. Zaten buraya dinlenmeye ve alışveriş yapmaya geliyoruz. Van Shopping Fest'i de bu nedenle çok sevdik. Her mağazada indirim var. Bu festivallerin Van'da her yıl yapılmasını talep ediyoruz. Bu festivaller yapılırsa daha çok İranlı turist gelir diye düşünüyorum. Ama Van Shopping Fest'in biraz daha iyi tanıtılması gerekiyor. Birçok İranlı bu durumdan haberdar değil. Mesela otellerde İranlılara yönelik toplantılar yapılarak konu anlatılabilir"dedi.

"FESTİVALDEN HABERDAR DEĞİLLER"
Emekli olduğunu belirten Veliyolla Şukurzade ise gazetemize şöyle konuştu:
"İran vatandaşlarının Van'ı tercih etmesindeki en büyük neden Van'ın İran'a komşu ve yakın oluşudur. Ayrıca Van'ın tarihi ve doğası bizi kendine çekiyor. Van halkı misafirperver bir halk. 3 yıldır bu kente geliyorum hala bir sıkıntı yaşamadım. Van her geçen gün kendini yeniliyor. Bu nedenle eskiden newroz'da Van'a gelmek isteyenler şimdi zaman buldukça Van'a koşuyorlar. Özellikle Van Shopping Fest bizi bu yıl memnun etti. Birçok mağazada indirim var. Çocuklarımız alıveriş yapmayı sevdiği için bu festival onların hoşuna gitmiş durumda. Ama hala bir çok İranlının da bu festivalden haberdar olduğunu sanmıyorum. Biz de tesadüfen öğrendik."

OTELLER DOLU
Van'da artan İranlı turistler dolayısıyla otellerde yer bulmak da imkânsız hale geldi. Van'ın beş yıldızlı oteli olan Elit World Oteli de bu bereketten nasibini aldı.
Elit World Oteli Banket Satış Müdürü Gülgün Demirci, "Van'da bu yıl İranlı turist patlaması var. Otelimiz şuan dolmuş durumda. Van'a akın eden bu turistleri kentimizde tutmayı başarabilmeliyiz. Van Shopping Fest gibi festivaller onların burayı daha çok sevmesine ve alışveriş yapmasına neden olacaktır. Bu nedenle bu tür festivallerin daha kapsamlı yapılmasını istiyoruz. Biz de Elit World Oteli olarak bu tür festivalleri sonuna kadar destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

KOZMETİK ÜRÜNLERE İLGİ
Van'a akın eden İranlıların giyimin yanı sıra kozmetik ürünlere de ilgi duyduğu belirtiliyor. Yoğunbakım kozmetik iş yeri yetkilisi Murat Biçer, "İranlılar kozmetik ürünlere ilgi duyuyor. Bunu onların ne kadar bakımlı olduğunda da fark edebiliriz. 
Bu nedenle işlerimiz şuan çok iyi. Van Shopping Fest reklamlarını da camlarımıza astık. Bu reklamları gören yerli ve yabancı turistler aldıkları her üründen bizden indirim talep ediyorlar. Biz de bu nedenle bu festival çevresinde birçok üründe indirim uygulaması yaptık. Bütün esnaflar İranlı turistlere çok iyi davranmalı ve onların taleplerini dikkate almalıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş