Van'da Ev kiraları cep yakıyor...

Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından gelişi^güzel bir şekilde tamamen ev sahipleri tarafından belirlenen ve bir standartı olmayan ev kiraları kiracıları zor durumda bırakıyor.

VAN 14.05.2013 14:20:48 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Piyasada sayıları son günlerde artan korsan emlakçılar ve Van´da yaşayan öğrenci ve memurların kiralık ev talebinin oldukça fazla olmasını fırsat olarak gören bazı ev sahipleri, gayrımenkul fiyatlarını yükseltince, kiracılar zor durumda kaldı. Şehrin hemen hemen her tarafından görülen ´Kiralık ev´ ilanlarına rağmen vatandaşlar kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Van´da özellikle depremde hasar gören bazı binalara bir iki rötüş yapılarak bu evler 450-500 TL ücretle vatandaşlara kiralanıyor. Kiralamak istedikleri evlerin aylık kira miktarı karşısında şaşkına dönen vatandaşlar kira fiyatlarına tepki gösteriyor.

"EV KİRALARI KONUSUNDA BİR DENGESİZLİK VAR"
Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Emlakçılar ve Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, kira fiyatlarında ciddi bir dengesizlik olduğunu belirterek, "Kiracı sayısının çok fazla olması, özellikle öğrenci, memur ve yabancı sayısının çokluğu bazı evsahiplerinin iştahını kabartıyor. Kira bedeli konusunda gelişi güzel fiyat belirleniyor. Bu konuda bir standart yok. Bir kural veya kaide yok. Ev sahibi tamamen kendi inisiyatifini kullanıyor. Van gayrımenkulun Türkiye´de en yüksek olduğu illerden biri durumuna geldi. TOKİ´ler yapıldıktan sonra bir düzenlemeye gidilmediği için başıboşluk söz konusu. Bunlardan ötürü vatandaş sıkıntı içinde. Bu konuya çözüm bulacak olan Emlakçılar Derneği ve Piyasa Denetleme Kuruludur. Bu kurumlar görevlerini yapmıyor. Van´da hiç bir zaman bu konularda bir düzenleme yapılmadı. Bu durum da vicdanı kıt ev sahiplerini yüreklendiriyor." diye konuştu.

"VATANDAŞIMIZ UYANIK OLMALI"
Korsan emlakçıların günü birlik çalıştığını ve tüm çabalarına rağmen bunlara engel olamadıklarını ifade eden Özdek, "Konuyla ilgili TSE´ye gittik ama malesef çözüm bulunamadı. Van´da hemen hemen her tarafa yazılan ´kiralık yada satılık ev´ ilanlarının kaldırılması için Belediye ile görüştük ama yine önüne geçemedik. Burada kayıt dışı bir kazanç söz konusu. Vatandaşımız aldatılıyor ve dolandırılıyor. Bu korsan emlakçıların tuzağına düşen vatandaşlarımız daha sonra dolandırıldıklarını anladıklarında artık yasal olarak bir hak iddia edemiyorlar. Her gün bize bu denli şikayetler geliyor. Yani çok sıkıntılı bir piyasanın içindeyiz. Olan vatandaşımıza oluyor" dedi.

"VATANDAŞIMIZ EV KİRALARKEN HASAR
DURUMUNA BAKMALI"
Depremde zarar görmüş olan kiracılara konut verilmesine ilişkin de konuşan Özdek, "Şimdi 24 bin vatandaşımız başvurmuş ama sadece bin vatandaşa konut verilecek. Peki geriye kalan 23 bin vatandaşımız ne yapacak? Van´da insanlar TOKİ´ye mecbur bırakılmış durumda. Alternatif üretilmiyor. Burada adeta devlet, tüccar mantığıyla hareket ediyor. Oysa alternatif yaşam kentleri kurulabilirdi. TOKİ´ler Alman ve Japon usülüyle yapıldı. Oysa bölgesel yaşantımız, ekonomik, sosyal ve kültürel yapımız göz önünde bulundurulmalıydı. TOKİ´ler vatandaşımızın yaşam tarzına uygun olmadığı gibi ayrıca yeterli de gelmemektedir. Vatandaşımıza buradan çağrımız dikkatli olmalarıdır. Ev kiralarken evin hasar durumunu mutlaka öğrensinler ve bunun yanında piyasada dolaşan korsan emlakçıların tuzağına düşmesinler." şeklinde konuştu.

"DEPREM FELAKETİNİ RANTA ÇEVİRDİLER"
Van´da emlakçılık yapan M. Selim Kurt ise şunları söyledi: "Van büyük bir deprem yaşadı. Halk çok perişan oldu. Yetkili kurumlar Van halkına sahip çıkamadı. Böyle olunca Van´ın yaşadığı felaket ranta ve ticarete çevrildi. 35-40 bin TL´ye mal olduğu söylenen TOKİ konutları 75 bin TL´ye vatandaşa satılıyor. Kimse bu konuda yanılgıya düşmesin. Ortada bir lütuf yok ve bir kâr söz konusu. Van´a gelen yardımlarla yeni bir kent inşaa edilebilirdi. Bazı vatandaşlar TOKİ´den 3 ev almış. Şehir merkezindeki hasarlı evini 500 TL´ye dar gelirli bir vatandaşa kiraya veripte TOKİ´de 250 TL´ye kiralayanlar var. Kendi evi hasarlı olduğu için oturmak istemeyen bazı uyanık ev sahipleri bu evlerini dar gelirli vatandaşa yüksek fiyatlarla kiralıyor. TOKİ´de konut kiralanması yasak iken çevrede gördüğümüz asılı ilanlardan net bir şekilde TOKİ’de evlerin kiraya verildiği anlaşılıyor. Bu kiralama çok rahat bir biçimde yapılıyor. Korsan emlakçılık almış başını gidiyor. Biz burada vergimizi ödüyoruz, kira ödüyoruz ve eleman çalıştırıyoruz ama korsan emlakçılar kayıt dışı kazanç elde ediyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor."
Haber: Oktay CANDEMİR