Van’da Esnaf ve Sanatkârları Bilgilendirme Toplantısı yapıldı - VİDEO HABER

Van'da, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü tarafından, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’nin de katılımıyla “Esnaf ve Sanatkârları Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.

VAN 13.10.2016 19:37:38 0
Van’da Esnaf ve Sanatkârları Bilgilendirme Toplantısı yapıldı - VİDEO HABER
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, yeni yapılacak yatırımlar ve iş alanlarında Van’ın gelişip büyümeye devam edeceğini belirtti.

Bir otelde düzenlenen toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kurum amirleri, oda başkanları ve esnaf katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, faizsiz 30 bin TL’lik kredilerden Van’da sadece 345 esnaf ve sanatkârın yararlandığını belirterek bu sayının kent için çok düşük olduğunu dile getirdi.

Bu rakamın Van’da çok daha yükseğe çıkması ve çarkların çok fazla dönmesi için bu toplantıları ve bundan sonraki toplantıların takip edeceklerini ifade eden Çiftçi, “Bizi sevindiren ve daha da artmasını beklediğimiz bir başvuru ise Usta Girişimci kredileridir. Van ilimizdeki gözünün nuru, elinin emeğiyle geçinen usta esnaf ve sanatkârımızın bu kredi türünde şimdiye dek 195 bin Türk Lirası kredi sağlanmıştır. İnşallah daha çok ustamıza işlerini geliştirmeleri, mesleklerini sürdürmeleri, yeni ustalar yetiştirmeleri için kredi vermek temennimizdir.” dedi.

“Kasım ayında 5. Şura çalışmamızı gerçekleştireceğiz”

Esnaf ve sanatkârların faaliyetlerini kolaylaştırmak için yaptıklarının yalnızca kredi ve destekle sınırlı olmadığına dikkat çeken Çiftçi, Kasım ayı içerisinde 5. Esnaf ve Sanatkârlar Şurası çalışmalarını da gerçekleştireceklerini aktardı.

“Esnafı hedef alan bombalı saldırılar ekonomiye zarar vermektedir”

Son zamanlarda bölgede özellikle PKK’nin yaptığı bombalı saldırıların ekonomiye zarar verdiğini ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:

“Bu konuda bugüne kadar bölgenin düzenine kast eden terör örgütleri maalesef son zamanlarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu gibi Van’ımızda da direkt esnafı hedef alan bombalı saldırılarla ekonomiye zarar vermektedirler. Kürtlerin hak ve hukukunu savunduğunu iddia eden insanlar bizzat, Kürtleri, esnafları ve işadamlarını zora sokmaktadır. Bu şekilde de direkt ekonomisini yok etme yönünde çalışmalar yapmaktadırlar. Bunların hiçbirini kabul etmek mümkün değildir. Bunlar çok iyi bilmelidirler ki bugüne kadar devletimiz ve hükümetimiz bu konuda hiçbir geri adım atmamıştır. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda da ülkemizin her noktasında olduğu gibi Allah nasip ederse Van’da da huzur ve güven ortamı tam anlamında tesis edilecektir. Bu şekilde yeni yapılacak yatırımlar ve iş alanlarında Van’ımız gelişip büyümeye devam edecektir.”

Toplantıda daha sonra bir konuşma yapan Vali Taşyapan ise esnafın; toplumun temel taşı, ana unsuru, orta direği olduğunu söyledi.

Esnafın, kendi çapında gerek sanatkâr olara, gerek ticaret ehli olarak ekmeğini kazanma derdinde, helal kazancının peşinde, ülkeye hizmet etmeye çalışan insanlardan oluştuğunu söyleyen Vali Taşyapan, “Esnafımız, toplumumuzdaki dertleri bilen, o dertlere kendi çapında çözüm üreten insanlarımızdır. Günümüzde büyük gelişmeler var. Esnaflarımıza tanınan imkânlar, gerek internet üzerinden, gerek web siteleri üzerinden, gerekse başka yollarla bilgilendiriliyor. Ancak, yüz yüze bilgilendirmelerin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü araya insan unsuru giriyor. İstişare, insandan insana yapılabildiği için bu toplantıların bizzat katılımla yapılmış olması önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Toplantıda daha sonra Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanları da birer konuşma yaptılar. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)