Van’da “E-Belediye Bilgi Sistemi Eğitimi”

Van’da, Hakkâri, Bitlis, Muş ve Van belediye personellerinin katılımı ile “E-Belediye Bilgi Sistemi Eğitimi” gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, “E-devlet ve e-bel

VAN 5.11.2018 19:41:05 0
Van’da “E-Belediye Bilgi Sistemi Eğitimi”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

İki gün olarak planlanan “E-Belediye Bilgi Sistemi Eğitimi” İpekyolu ilçesindeki bir otelde dün start aldı.

Eğitimlere, Van, Hakkâri, Muş ve Bitlis il, ilçe ve belde belediye başkanları, belediyelerin sistemle ilgili personeli ile İçişleri Bakanlığı uzman personeli katıldı.

 

E-BELEDİYE SİSTEMİNİN ÖNEMİ
İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Osman Hacıbektaşoğlu’nun da açılışına katıldığı eğitimlerle ilgili olarak konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, “Bilgi çağı’,  ‘bilgi toplumu’ gibi kavramlar, içinde yaşadığımız yüzyılı ve 21. Yüzyıl toplumlarını belki de en iyi şeklide tanımlayan kavramlardır.” dedi.  
Sistemin önemine değinen Zorluoğlu, şunları söyledi:
“Elektronik devlet, dijital devlet ya da kısaca e-devlet; kamu kurum/kuruluşları, vatandaşlar ve ticari kurumlar arasındaki her türlü alış verişte bilgi teknolojilerinin kullanılarak etkinlik, performans ve verimlilik artışını hedefleyen bir kamu yönetimi anlayışını ifade etmektedir. Kamu kurumlarında ve özellikle vatandaşlara en yakın hizmet kuruluşları olan belediyelerde e-devlet uygulamaları ile verimlilik büyük ölçüde artmakta ve devlet-vatandaş ilişkisi farklılaşmaktadır. Vatandaşlar ulaşmak istedikleri bilgiye ve resmi evraklara daha az bürokratik işlemle daha hızlı bir şekilde 7 gün/ 24 saat erişebilmekte,  böylece bir yandan devlet saydamlaşmakta, öte yandan vatandaşlar da devletin karar mekanizmalarında daha aktif olarak yer alabilmektedirler. E-devlet ve e-belediyecilik gibi interaktif uygulamalar sadece prestij sağlayan ya da maliyet azaltan bir kamu hizmetleri sunum şekli değildir, bunlara ilave olarak profesyonel, şeffaf, denetlenebilir, katılımcı ve etkin bir kamu yönetimi anlayışının da temel gereklerindendir.”

 

SİSTEMİN İŞLEVİ
Uygulama safhasında, e-belediye bilgi sisteminin sağladığı yararlara değinen Zorluoğlu, şöyle devam etti:
“Bu nedenle de gerek kamu hizmetini alacak olan vatandaşlar bakımından, gerekse hizmeti sunacak kamu kuruluşu bakımından zaman, kaynak ve personel tasarruf sağlayarak, maliyetlerin azalmasına, hizmet sunumunun hızlanmasına, hizmete erişimin daha kaliteli ve etkin olmasına katkı sağlamaktadır. Konumuz yerel yönetimler olduğu için ifade etmek istiyorum. Bilgi ve iletişim teknolojileri kanaatimce belediyeler bakımından, kentler açısından üç önemli işlevi yerine getirme yeteneğine, potansiyeline sahiptirler; Bu işlevlerden ilki, toplu taşıma, ulaşım, su ve kanalizasyon gibi temel kentsel sistemlerin yönetiminde, veri toplanması, sınıflandırılması, işlenmesi ve yönetsel kararların alınması süreçlerinde destek olmalarıdır. İkincisi, bu teknolojilerin yerel yönetimler ve kent bürokrasisi ile merkezi yönetim, vatandaşlar ve ticari kuruluşlar arasındaki iletişim sorununu ortadan kaldırabilecek potansiyel taşımalarıdır. Üçüncüsü ise, gelişmiş birer telekomünikasyon alt yapısına sahip kentlerin ekonomik yatırımlar için birer çekim merkezi olmalarıdır.” 

 

SİSTEMİN İÇERİĞİ
E-belediye bilgi sisteminin içeriğine ve yapılan çalışmalara ilişkin de bilgiler paylaşan Zorluoğlu, şunları kaydetti:
“E-belediye bilgi sistemi, temel belediye hizmetlerini kapsayan toplam 68 modülden oluşuyor. İçişleri Bakanlığımız tarafından şu ana kadar elektronik bilgi sisteminden, ruhsat bilgi sistemine- karar organları modülünden personel hizmet alımı ve bütçe modülüne kadar 9 modül tamamlanarak hizmete sunuldu. Bu yıl içerisinde 6  modül, 2019 yılı sonuna kadar da kalan 33 modül tamamlanacak. Diğer 20 modül de yerel yönetimler alanında önemli görevleri olan bir diğer bakanlığımız, çevre ve şehircilik bakanlığımız tarafından hazırlanıyor.  Tabii bir taraftan da bakanlığımızca bu programların her geçen gün daha fazla belediye tarafından kullanılmasına dönük yoğun çalışmalar yürütülüyor. Hazırlanan bu modüllerle, yani e- belediye bilgi sistemi ile, vatandaş odaklı bir yerel yönetim yapısının oluşturulmasına büyük katkı yapılacak,  hizmet süreçleri basitleştirilecek, hizmetlerde standardizasyon sağlanacak, kamu kurumları ve yerel yönetimler arasında anlık veri paylaşımı kurulacak, kısaca vatandaşların belediye hizmetlerinden daha hızlı, kolay, etkin, kaliteli bir şekilde yararlanmasına ve bu hizmetlerdeki bürokratik işlemlerin azaltılmasına destek sağlanmış olacak. Tüm bu anlattıklarımın bir anlam ifade etmesi, yani bu uygulamalardan hem belediyelerimizin hem de vatandaşlarımızın maksimum faydalanması ancak ve sadece belediyelerimizin en alttaki memurundan belediye başkanına kadar bu yeni hizmet sunum anlayışını sahiplenmesi ile mümkün olabilecektir.  Bu modüller sadece vatandaşlarımızın belediye ile ilgili işlerini kolaylaştırmıyor. Aynı zamanda memurundan amirine ve seçilmiş belediye yöneticilerine kadar tüm hizmet sunanlara da büyük kolaylıklar sağlıyor, yani sizlerin işlerini kolaylaştırıyor. O nedenle bugün ve yarın sürecek bu eğitim programından tüm katılımcıların maksimum derecede faydalanmalarını yürekten temenni ediyorum.”

 

SİSTEME DİR GENEL BİLGİ 
Eğitimlerin açılış programına katılan İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Osman Hacıbektaşoğlu da, sisteme dair genel bilgiler verdi.
Hacıbektaşoğlu, sistemin getirileri, projenin avantajları, sistemin topolojisi ve ortak hizmetler konusunda görsel üzerinden ayrıntılı bilgiler paylaştı.

 

“45 BELEDİYEDE UYGULANIYOR”
Projenin en büyük projelerden biri olduğunu ve 1,5 yıldır üzerinde çalışıldığını ifade eden Hacıbektaşoğlu, şunları söyledi:
“Bu eğitimleri epey zamandır yapıyoruz. Bu proje büyük projelerimiz arasındadır. Belediyelerimize ve ülkemize çok büyük faydaları vardır. Yaklaşık bir buçuk yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Şu anda 45 belediye sistemde çalışıyor. 81 milyon insanımızın hayatını kolaylaştıran bir sistemdir. Bu projeyle ilgili bölge bölge bütün Türkiye’yi gezeceğiz. Arkadaşlarımız bu toplantıdan sonra iki gün boyunca eğitimlerde, teknik arkadaşlarla, proje sorumlusu arkadaşlarla devam edecekler. Çalışma bu şekilde tamamlanacak.”
Yapılan konuşmaların ardından kısa bir süre ara verildi ve ardından da bakanlık uzmanlarının aktarımları ile eğitimlere geçildi.
Eğitimler, bugün de devam edecek.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi