Van’da 'Dünya Engelliler Haftası' etkinlikleri

Van’da, 10-16 Mayıs tarihleri arasında Dünya Engelliler Haftası nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Etkinlikler, kortej yürüyüşü ile start aldı.

VAN 10.05.2019 18:09:45 0
Van’da 'Dünya Engelliler Haftası' etkinlikleri
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dünya Engelliler Haftası nedeniyle 6 gün sürecek etkinlikler kapsamında, ilk önce engelli derneklerinin katılımı ile kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.
Cumhuriyet Caddesi’nde yapılan yürüyüş ardından Valilik önünde toplanan dernek üyeleri, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. 

GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİ
Çelenk sunumu ardından bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdurrahman Çohaz, günün anlam ve önemini anlattı.
Hükümetin engelliler için önemli kararlar aldığını ve bunları uygulamaya geçirdiğini belirten Çohaz, engellilere olan desteklerin sürdüğünü belirtti.
Engellilerin daha da desteklenmesi ve herkesin duyarlı yaklaşması gerektiğini ifade eden Çohaz, “Engelliler için koşullar daha da çok normalleşmeli ve yaşam şartları daha da iyileştirilmelidir” diye konuştu.

SERGİ VE SEMİNER
Valilik önündeki program ardından Cumhuriyet Caddesi’nde vatandaşlara, Engelsiz Yaşam Akademisi’nin hazırladığı broşürler dağıtıldı.
Daha sonra da Sanat Sokağı’nda, özel okulların “Engelsiz Sergi” adı altında hazırladığı resim sergisi düzenlendi.
Günün son etkinliği ise, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Engelli bireylerin ergenlik süreci yönetimi” konulu seminer oldu.
Seminerin sunumunu İstanbul Okan Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Özlem Çelik, yaptı.
Etkinlikler, Van AVM’de, engellilerin yaptığı el ürünleri sergisi ile devam edecek.

ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ’NDEN AÇIKLAMA
Bu arada, Altı Nokta Körler Derneği de hafta dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Dernek Başkanı Fazıl Bor tarafından yapılan açıklama şöyle:
“Engellilikten kurtulmanın yolu engelleri aşacağına inanmakla başlar. Engelli bireylerimizi teşvik etmek, ihtiyaç duydukları yardım elini uzatmak, kalplerdeki ve zihinlerdeki engelleri hep birlikte kaldırmak için gayret göstermek, sorunlarının çözümünde onlara destek olmak, onların hayatlarını kolaylaştıracak her adımda yanlarında olmak hepimizin görevidir. Çağdaş dünyanın geldiği ileri noktada engelli bireylerimize, eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kolaylaştırılması en önemli hedeflerimiz arasında olmalıdır. Engellilerin yaşadıkları sorunlar, yalnızca engellileri ve ailelerini değil toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren, teşhisten iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar genel bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir sorundur. Tohum toprağa, engelli topluma emanettir.”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi