Van’da doktor sorunu gün geçtikçe artıyor

Birçok branşta doktor olmaması, sağlık üssü Van’da yapılan hastanelerde doktor sıkıntısını ortaya koyuyor.

VAN 30.11.2018 14:33:07 0
Van’da doktor sorunu gün geçtikçe artıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye’nin önemli sağlık kentlerinden bir tanesi olan Van’da son dönemlerde yaşanan doktor sıkıntısı gündemden düşmüyor. Birçok branşta doktor olmaması, sağlık üssü Van’da yapılan hastanelerde doktor olmaması, sağlıkta sorunları gözler önüne seriyor. İşte Van’da yaşanan doktor sorunu...

 

2011 yılında yaşanan büyük depremlerin ardından sağlıkta büyük bir sıçrama yapan Van’da, hayata geçirilen akıllı ve devasa hastaneler, Van’ın yanı sıra bölge illerine hizmet veriyor. Özellikle depremden sonra yapılan hastaneler Van’ın sağlık üssü bir merkez haline gelmesini sağlarken, yurt dışından gelen hastalarda, bu hastanelerde sağlık aradı. Sağlık hizmetinin yanı sıra sağlık turizmiyle de hizmet veren hastaneler, turizme de büyük katkı sağlıyor. Yapılan hastaneler sağlıkta Van’ın çağ atlamasını sağladı ancak var olan doktor eksikliği baş ağrıtıyor. Gerek doktorların bölgeye gelmek istememesi gerekse de sağlık dallarına göre doktor yetersizliği vatandaşı çileden çıkarıyor. ALO 182 hattı ve MHRS’den sıra almak isteyen vatandaş 1 ay sonraya sıra alınca çözümü, geceden hastaneye gitmekle buluyor. Hastanede de sıra alamayan vatandaş, 1990’lı yıllarda ki gibi hastane kuyrukları oluşturuyor. Yaşanan doktor sıkıntısını yetkililerde kabul ediyor.

 

İşte sağlıkta yaşanan doktor sorunu...

 

 

EN ERKEN SIRA 1 AYA VERİLİYOR

 

Sağlık üssü Van’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hastaları randevu alamadığı için mağdur. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve Alo 182 Çağrı Merkezinden en erken bir ay sonraya randevu veriliyor. Çok acil vakalar bile muayene için aylarca sıra beklemek zorunda kalıyor. En büyük sıkıntı doktor yetersizliği. Bölgede yaklaşık 2,5 milyon kişiye hitap eden Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan randevu alma sorunu ve doktor eksikliği hastaları mağdur ediyor. İkinci sağlık bölgesinde yer alan ve sağlık üssü olarak adlandırılan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hakkari, Bitlis, Muş ve Ağrı gibi illere hizmet etmekte ve buradan hasta kabulü yapmaktadır. Günlük yaklaşık hasta sayısı 10 bin civarındadır. Hastanede hastalar randevu alamıyor MHRS ve 182’den en erken bir ay sonraya randevu veriliyor.

 

 

"SÜNNETÇİOĞLU: DOKTOR SIKINTMIZ VAR"

Kentte yaşanan doktor sıkıntı ve sıra sorunuyla ilgili Yeni Doğu Gazetesine konuşan İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, doktor eksikliğinden haberdar olduklarını söyledi.

Yaşadıkları doktor sıkıntısı anlatan Sünnetçioğlu, “Doktor sıkıntısıyla ilgili Sağlık Bakanlığıyla yazışmalarımız devam ediyor. Doktor eksikliğinin yanı sıra hastanelerde yaşanan yoğunluğun önemli bir sebebi, hastaların randevusuz gelmesi. Hastaların çoğu randevu sistemi ile gelince randevusuz gelenler sıra bulamıyor ve mağduriyet yaşıyor.” Diye konuştu.

 

"BAŞHEKİM SORUN YOK DİYOR"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Parlak, tedavi olmak isteyen hastalar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve Alo 182 Çağrı Merkezi gibi kanallardan randevu alabildiklerini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Parlak, "Uzun süre çalışan hekimlerimiz için MHRS üzerinde randevu tanımlaması yapıyoruz. Fakat MHRS üzerinden randevu alamayan hastalarımız mağdur olabiliyor. Bu yüzden görevli personellerimiz poliklinikler hizmete açılmadan önce randevusu dolmamış hekimleri belirleyerek, vatandaşa randevularını elden vererek tamamlamaya çalışmaktadır. Hastalarımıza özveriyle hizmet veriliyor. Saat 07.00 ile 08.30 arasında elden randevu verme işlemleri tamamlanmaktadır. İl dışında veya uzak yerlerden gelen hastalarımız, internet üzerinden ve telefondan randevu alma imkanı olmayan vatandaşlarımız oluyor. Bu vatandaşlarımızı da mağdur etmiyoruz." Demesine rağmen vatandaşın sıra alırken, en erken 1 aya sıra alması, vatandaşı mağdur ediyor.

 

 

"SEVEN: HASTANEDE DOKTOR YOK"

Hastanede yaşanan doktor sıkıntısıyla ilgili gazetemize konuşan ve Yüksekova’dan gelen hasta yakını Taner Seven, sorunu tek tek anlattı. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doktor sıkıntısı yaşandığını belirten Seven şunları söyledi: “Eşim hamile doğum polikliniği için numara almak istedik 182’den. Randevuya bir ay sonra dediler. Gece gelip numara için kuyruğa girdik. Sabah çalışanlar gelip doktor yok diyor. Yaklaşık 60 hasta çoğumuz şehir dışından geldik ve muayene olmadan geri dönüyoruz. Başhekim randevu almadan gelmeyin diyor mağdur oluyoruz.”