“Van’da Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi neden olmasın?”

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı sosyolog Osman Turğut, madde bağımlılarına ve ailelerine yönelik tedavi uygulama merkezlerinin önemine dikkat çekerek, “Van’da da Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi neden olmasın?” diye s

VAN 9.04.2022 11:20:56 0
“Van’da Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi neden olmasın?”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sigara ve benzeri zararlı maddelerin özellikle gençler arasında yaygın olduğu illerden biri de Van.  
Van’da madde bağımlısı durumunda olan ve tedaviye ihtiyacı olan çok sayıda kişinin olduğu, tedavi sürecine aileler de eklendiğinde, bunun bir tedavi uygulama merkezi ihtiyacını ortaya çıkardığı belirtiliyor.   

MADDE KULLANIMININ ETKİLERİ

Van’da 2015 yılından bu yana madde bağımlılarına ve ailelerine danışmanlık hizmeti veren ve çeşitli farkındalık etkinlikleri de gerçekleştiren Hayatın Renkleri Solmasın Derneği de Van’da madde bağımlılarına ve ailelerine yönelik tedavi uygulama merkezi ihtiyacına vurgu yapıyor. 
Dernek Başkanı sosyolog Osman Turğut, madde kullananların yaşadıkları travmalara dikkat çekerek, “Madde kullanımı, kişinin maddeye başlama yaşı küçüldükçe, şiddeti artan bir şekilde yaşamının tüm alanlarını tahrip eden bir hastalıktır. Bugün gelinen noktada, madde kullanım bozukluğu tedavisinin başarılı olabilmesi için, kişinin hayatındaki tüm kayıplarının üzerinde çalışmak ve onları yerine koymak gerekiyor. Bu doğrultuda, tedavide kişiye biyolojik, psikolojik, sosyal, aile ve iş hayatı gibi tüm bu alanları kapsayacak bütüncül bir modelle yaklaşıp tüm kayıpları, yıkımları ya da eksikleri kapsayacak modeller kullanılmaktadır.” dedi. 

REHABİLİTASYONUN ÖNEMİ

Tedavide kullanılacak modellerde rehabilitasyonun öne çıktığını belirten Turğut, şöyle devam etti:
“Tam da burada rehabilitasyon kavramı ortaya çıkıyor. Rehabilitasyon tanım olarak, kişinin yaşadığı hastalıktan dolayı ortaya çıkan kayıpların telafi edilmesi ve topluma sağlıklı bir birey olarak geri dönebilmesi için gereken tüm enstrümanların kullanılması anlamına gelmektedir. Bu anlamda, madde bağımlılığının gerçek tedavisi rehabilitasyondur. Ne yazık ki, hem madde bağımlıları hem de halkımız arasında kişilerin maddeyi bıraktıkları dönemde ortaya çıkan yoksunluk tablosunun tedavi edildiği arındırma dönemi, tedavi olarak düşünülmekte, bunun tedavinin sadece birinci basamağı olduğu ve tek başına asla yeterli olmadığı unutulmaktadır. Eğer kişi, arındırma dediğimiz aşamada tedaviyi bırakırsa, tekrar madde kullanmaya başlaması kaçınılmaz olur. Asıl tedavi bundan sonra başlar ve rehabilitasyon kişinin tekrar madde kullanımına dönmemesi için gerekli tedavilerin bütünüdür. Bu anlamda rehabilitasyon hizmetleri tedavi sürecinde büyük önem taşır.”

TEDAVİ SÜRESİ

Madde bağımlılığında tedavi süresine de dikkat çeken Turğut, şu bilgileri aktardı:
“Madde bağımlılığı tedavisi oldukça uzun sürelidir, minimum bir yıl sürmesi gerekmektedir. Rehabilitasyonu yani tedaviyi ayakta veya yatarak olmak üzere iki şekilde yapabiliyoruz. Tedavi ve rehabilitasyonun ilk basamağı detoksifikasyon yani arındırma dediğimiz yoksunluk dönemiyle başlar. Genellikle bu dönemde, hastaların yoksunluğa bağlı fiziksel ve psikolojik sıkıntıları olduğundan ilaç ağırlıklı şikayetlerin gerilemesine yönelik tedaviler yapılır. Tedaviye genellikle ayakta başlanır ve hastanın içinde bulunduğu koşullar göz önüne alınarak yatarak tedaviye yine birlikte karar verilir. İster ayakta ister yatarak olsun her iki tedavi için de kullandığımız standart terapi teknikleri bulunmaktadır. Bu sebeple günümüzde, bizde ve tüm dünyada uygulanan tedaviler bireyselleştirilmiş tedavilerdir. Bireysel programlar yapmakla birlikte, kullandığımız teknikler benzerdir. Rehabilitasyon merkezleri, rehabilitasyon hizmetleri anlamında psikoeğitim, grup terapileri, bireysel terapiler, iş uğraş terapileri, eğitime geri dönüş, aile terapileri, meslek edinme gibi kapsamlı tedavi basamaklarını kapsayan, kişinin hayatındaki tüm önemli alanları içine alan tedavi modellerini benimsemiştir.”

VAN’DA NEDEN OLMASIN?

Van’da madde bağımlılarıyla ailelerine yönelik danışmanlık ve rehabilitasyon merkezi ihtiyacına vurgu yapan ve bu tür merkezlerin olduğu illeri örnek veren Turğut, “Kırıkkale’de ‘Huzur Köy’ Sağlık İl Müdürlüğü sekretaryası kapsamında Valilik destekli 85 dönüm arazi üzerine kurulu bir merkez. Gaziantep’te ‘Oya Bahadır Rehabilitasyon Merkezi’ büyükşehir belediyesi tarafından finanse edilmekte, 15 dönüm arazi üzerinde kurulu bir merkez. Isparta’da UYUMDER, Valilik tarafından finanse edilen bir rehabilitasyon merkezi, 55 dönüm arazi üzerine kurulu. Ankara’da Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilen ‘Lokman Hekim Üniversitesi Özgür Köy Arındırma Merkezi’ var. Diyarbakır’da Bağımlılıkla Mücadele Danışma Merkezi (BADEM) Sağlık İl Müdürlüğü tarafından finanse edilmektedir. Van’da da neden madde bağımlılarına ve ailelerine yönelik Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi olmasın?” diye sordu.
Özel Haber: Adil Harmancı