Van’da, çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için proje geliştirildi

Van’da, Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) tarafından “Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi” geliştirildi ve bu kapsamında ön çalışmalar başlatıldı.

VAN 20.08.2021 10:28:44 0
Van’da, çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için proje geliştirildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

YAKA-KOOP tarafından 2014 yılında başlatılan “Çocuk Yaşta Evliliklere Hayır” kampanyası çerçevesinde yeni bir proje hayata geçiriliyor.
Projenin uygulanabilirliği için ilk adımlar atıldı.

DAHA PRATİK ADIMLAR ATILACAK

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun desteklediği projenin adı ise yine çocuk yaşta evlilikleri kapsaması nedeniyle “Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi.”
Kooperatif tarafından 2014 yılında başlatılan “Çocuk Yaşta Evliliklere Hayır” kampanyasının bir devamı olan proje kapsamında çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için daha pratik adımların atılması ve bu yönde daha etkili çalışmaların yürütülmesi öngörülüyor. 

ÖN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

Projenin hayata geçirilmesi için düzenlenen toplantı ve verilen eğitimlerle ön çalışmalar başlatıldı.
Bu kapsamda, 11-12 ağustos tarihlerinde “Sağlık Aracıları Kapasite Geliştirme Eğitimi” düzenlendi. Eğitime kooperatif çalışanları ve kadınlar katıldı.

BROŞÜR BASILDI
Proje ile ilgili olarak broşürler de basıldı. Yapılan eğitimlerde katılımcılara söz konusu broşürler dağıtıldı.
Broşürde, “2030’a kadar herkesin cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile haklarına erişmesi amacıyla; karşılanmamış aile planlaması ihtiyacını sonlandırmak, anne ölümlerini sonlandırmak, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve zarar verisi tüm eylemleri sonlandırmak için çalışıyoruz” ifadeleri yer aldı.

ESNAFLARLA ÇALIŞILACAK

Çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi çalışmaları kapsamında ailelerle görüşmeler gerçekleştirileceği gibi, esnaflarla da dayanışma içerisinde olunacağı belirtildi.
Evlilikle ilgili eşya satan, müzik üreten, salon kiralayan, kuaförlük hizmeti veren, yiyecek sağlayan esnaflarla görüşülerek, çocuk yaşta evlenenlere bu hizmetlerin verilmemesi talep edilecek. 

KISTLAMALARIN KALKMASIYLA SAHAYA ÇIKILDI

YAKA-KOOP çalışanları, pandemi kısıtlamaları kalktıktan sonra tekrar çalışmalarını sahada gerçekleştirme olanağı buldu. 
Kooperatif çalışanlarının pandemi döneminde kısıtlamaların sürdüğü süre içinde yine dijital ortamda ve telefon aracılığıyla kadına yönelik şiddetle ilgili olarak yönlendirme çalışmalarına devam ettiği öğrenildi.

“ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERE HAYIR” KAPMANYASI

Çocuk yaşta evliliklerin önüne asgari düzeyde geçilebilmesi ve toplumun bilgi sahibi olması için kooperatif tarafından “Çocuk Yaşta Evliliklere Hayır” kampanyası başlatılmıştı.
Bu çerçevede birçok ilçede ailelerle bire bir görüşmeler gerçekleştirildiği gibi Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük, Halk Sağlığı, Muhtarlar Derneği gibi konu dahilindeki kurumlar üzerinden de seminerler, bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantıları düzenlenmişti.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi