Van’da çift koldan ‘barış’ yürüyüşü

Van'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde çift koldan barış yürüyüşü gerçekleştirildi. Tuşba Beşyol ve sebze hali civarında toplanan kitleler, parti il başkanları, milletvekilleri ve b

VAN 26.08.2015 21:51:32 0
Van’da çift koldan ‘barış’ yürüyüşü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 DBP ve HDP Van İl Başkanlıkları tarafından  Van'da “Savaşa karşı barış yürüyüşü” gerçekleştirildi. Sebze hali ve beşyol civarından olmak üzere çift koldan gerçekleştirilen barış yürüyüşüne DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Remzi Özgökçe, Adem Geveri, ilçe belediye eş başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve halk katıldı.
 Kitlenin bir kısmı beşyol mevkiinde, bir kısmı ise sebze hali civarında toplandı. Ardından emniyet güçleri ile yapılan görüşmelerin ardından yürüyüşe izin verildi ve kitle, partililerin öncülüğünde yürüyüşe geçti. Çift koldan yapılan yürüyüş sonucunda kitleler Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde buluştu. Burada yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ve atılan “barışa uzanan eller kırılsın” sloganlarının ardından basın açıklaması yapıldı.

“TARİHİN EN BÜYÜK BARIŞLARINDAN BİRİNE ULAŞMAK ÜZEREYKEN...”

Basın açıklamasını DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin yaptı. Şahin; “Ülkemiz ve halklarımız daha birkaç ay önce tarihin en büyük barışlarından birine ulaşmak üzereyken maalesef birilerinin iktidar ve saltanat tutkusu yüzünden hızla bir uçuruma doğru sürükleniyor. 80 milyonluk bir ülke sadece 1 kişinin hırsları yüzünden rotasını şaşırarak kendini yeniden bir karanlığın içinde buldu. Türkiye halklarının barışa dair olan umutlarını gören ve 7 haziranda barış umutlarını yüzde 13'lük bir oy ve 80 milletvekiliyle TBMM'ye taşımasından rahatsız olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sandıkta elde edemediği sonucu yeni bir kaos ve savaş planı ile elde etmeye çalışıyor. Erdoğan ve AKP hükümeti bugün içinde bulunduğumuz tabloyu, “barış sürecinin bedelini seçimlerde ödedik” şeklinde açıklamalarda bulunarak niyetlerini açıkça ortaya koydu. Yani “biz seçimlerde daha fazla oy almak için barış olsun dedik ama HDP daha fazla oy aldı diyorlar. Îşte başından beri söylediğimiz gibi AKP'nin hiçbir zaman ülkemiz halklarına barış getirme  gibi bir kaygısı olmadı. Barış sürecini suistimal edemediğini gördüğü anda ülkeyi kan gölüne çevirdiler. Barış sürecinin mimarı ve halkların barış umudu olan sayın Abdullah Öcalan ise tecritte tutularak barış için yapacağı girişimler bilinçli bir şekilde engelleniyor. AKP barışta değil ama savaş yapmakta samimidir. Son bir ay içinde 100'lerce insanımızı kaybettik. Onlarca sivil katledildi, yetmedi Zergele'ye hava saldırısında 9 sivil yaşamını yitirdi. Barbar IŞİD'e karşı insanlığın onurunu savunurken yaşamını yitiren 13 YPG ve YPJ savaşçısının cenazeleri günlerce sınırda bekletildi.” ifadelerini kullandı.

“ASKER VE POLİSİN ÖLMESİ DE HEPİMİZİ DERİNDEN SARSIYOR”

Şahin açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “HPG'li Ekin Wan'ın bedenini teşhir ederek savaşın ahlakını bile çiğnediler. AKP'nin yürüttüğü kirli savaşta yaşamını yitiren askerler ve polisler de hepimizi derinden sarsıyor. Biz yaşanana acılar arasında asla ayrım yapmıyoruz. İşte Yarbay Mehmet Alkan'ın feryadı hepimizi yürekten sarstı. Alkan'ın feryadı halklarımızın barışa olan özlemini bir kez daha ortaya koyuyor. Yarbayın haykırışını bile doğru okuyamayan ve kriminalize etmeye çalışan AKP hükümeti “vatan için evlatlarımızı feda etmeye hazırız, bir tek terörist kalmayıncaya kadar savaşa devam edeceğiz” diyerek imha ve soykırım operasyonlarını devam ettiriyor. Son olarak yüz binlerce kişinin oyları ile seçtiği Belediye Başkanlarımız hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Vardığımız noktada yapılan basın açıklamaları bile suç sayılıyor. Van'da Edremit Belediye Eş Başkanımız Rojbin Çetin katıldığı basın açıklamaları nedeniyle tutuklandı. Bu yıldırma ve baskı politikaları ile sonuç alacaklarını zannedenler 30 yıldır olduğu gibi bir kez daha yanılacaktır. Buradan siyasi soykırım operasyonlarını bir kez daha kınıyoruz.”

“BELEDİYE BAŞKANLARI SERBEST BIRAKILMALI”

Belediye eş başkanlarının hukuksuz bir şekilde tutuklandığına işaret eden DBP Van İl Eş Başkanı Şahin açıklamasını şu şekilde tamamladı; “AKP hükümetine çağrımız tutuklanan belediye başkanlarımızı derhal serbest bırakması ve savaş politikasından biran önce vazgeçmesidir. Bu politikalarınızdan vazgeçin ve müzakere masasına geri dönün. Ülkemizin ve halklarımızın selameti için doğru olan yol budur. Savaş asla kazandırmaz ama barış çok şey kazandırır.”

Açıklamanın ardından Van Büyükşehir Belediyesi'nin Hopa'da yaşanan sel felaketi nedeniyle Hopa'ya bir heyet ve yardım malzemesi gönderdiği belirtilerek; “Hopalıların yanındayız” mesajı verildi.

Ayrıca Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde de meydana gelen selden dolayı oluşturulan heyetlerin ilçelere gidecekleri kaydedildi.

Açıklamanın ardından kitle olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş