Van'da canlılara yaşam alanı bırakılmadı!

Van'ın Eflenganıs Çayı'nın etrafından bulunan sazlık alan, imara açılmak üzere yakılıyor. Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, Van'da orman olmadığı için çalılıkların hayatı öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, göçmen ve yerli ku

VAN 5.04.2014 18:22:58 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'ın Eflenganıs Çayı'nın etrafından bulunan sazlık alan, imara açılmak üzere yakılıyor. Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, Van'da orman olmadığı için çalılıkların hayatı öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, göçmen ve yerli kuşlara yaşam alanının yok olacağını söyledi.


Haber: Hülya EMEÇ



Van'da yüzde 80'nın betonlaştığı kentte, sulak alandaki çalılıklar, tarıma ve imara açılmak acıyla yakılıyor. 3621 sayılı "Kıyı Kanunu'nda geçen sazlık ve sulak alanların yüz metreye kadar olan bölümün koru altına alınması gerektiği" kararına rağmen ormanlık alanın az olduğu kentte var canlı türlerinin yaşam alanları da parça parça yok ediliyor. Van F Tipi Cezaevi'nin alt kısmında bulunan Eflenganıs Çayı'nın kenarının yaklaşık 5 bin metre karelik sazlık ve çalılık alanın bin metrekaresi yakıldı. Bölüm bölüm yakılan alanın köylüler tarafından tarıma açmak amacıyla yakıldığı ileri sürüldü. Konuya ilişkin görüştüğümüz Van Orman Koruma Müdürlüğü ise ellerinde olanak olmadığı için yakılan yerleri söndüremediğini iddia etti.



'Canlıların ortak yaşam alanı imha ediyor'



Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, hayatı önem arz eden sulak alanların köylerin tarafında yakılması kabul edilir gibi olmadığına dikkat çekti. Sulak alanların canlıların üreme ve yaşam alanları olduğu için büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Kalçık, "Özellikle sulak ve sazlık alanların korunması gerekiyor. Kıya kanununda 'yüz metrelik alanlar tüm canlıların ortak yaşam alanı olduğu için imara ve tarıma açılamaz' denilmesine rağmen böyle vahşice katledilmesi imha edilip tarıma açılması kabul edilecek bir durum değildir" dedi.



'Hiçbir çözüm üretmiyorlar'



Bu tür yaşam alanların canlıların ortak değerleri olduğunu dile getiren Kalçık sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu alanların korunması için mutlaka tedbir alınması gerekiyor. Maalesef bu konuyla görevli Çevre Orman Müdürlüğü imkansızlık ve olanaksızlıktan dolayı hiçbir çözüm bulamadığı gibi yakılmalara karşı seyirci kalıyor. Van'da sulak alanların yüzlerce yerin olmasına rağmen böyle sahipsiz ve korumasız bırakılması kabul edilecek bir orgu değildir."



'Ormanların olmadığı yerlerde sazlıklar hayatı öneme sahip'



Köylülerin sulak alanları tarıma açmak amacıyla tahrip edilmesine göz yummayacaklarını söyleyen Kalçık, "Mutlaka bu yakmaların önünün alınması gerekiyor. Bu durumun yurttaşlara anlatılması ve önüne geçilmesi lazım" şeklinde konuştu. Ormanların olmadığı yerlerde sazlıkların hayatı öneme sahip olduğunu söyleyen Kalçık, "Mutla bu tür yerler nasıl ki; tarihi yerler korunuyorsa o şekilde korunması gerekiyor. Hele hele Evlangadıs çayı gibi bir yerde hem kum çıkarılarak tahrip edilmesi hem de bu sazlıkların imha edilmesi kabul edilecek bir olgu değildir. İnsanların bunlara şehirci olmaması gerekiyor" diye konuştu.



Çevresine sahip olmayanın bir toplumun geleceğini de karartmış olacağını dile getiren Kalçık, "Tüm kurumları ve insanların bu tür durumlara hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bir avuç toprağı tarıma açmak amacıyla canlıların barınması ve üremesine katılmasının önüne geçiliyor" dedi. DİHA