Van’da camiler mukabele halkalarıyla doluyor

VİDEO İZLE Ramazan’ın gelmesiyle beraber Van'da camiler mukabele halkalarıyla doldu. Alimler, Peygamberimizin önemli sünnetlerinden olan mukabelelere halkın katılması çağrısında yaptı.

VAN 20.06.2015 21:50:13 0
Van’da camiler mukabele halkalarıyla doluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) her Ramazan ayında Cebrail (a.s) ile Mukabele adı verilen, Kur'an'ı karşılıklı okuma sünnetini Müslümanlar ihya ediyor. Ramazan ayının gelmesiyle beraber Van'da da mukabele halkaları bir baştan diğer başa uzarken Müslümanlar, mukabeleye katılmanın sevincini yaşıyor.

Van Merkez Ulu Cami ve Hz Ömer Camii’nde mukabeleye katılan vatandaşlar, beraberce Kur’an okumanın çok güzel olduğunu ifade ederek, "Beraber Kur’an okumak çok güzel bir duygu. Cemaatle Kur'an okumanın daha da bir maneviyatı var. Katılmayanları bu manevi havayı teneffüs etmeye davet ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Ramazan Ayı aynı zamanda Kur’an ayıdır”

Mukabelenin lügatte karşılaştırma, yüzleştirme, karşılık verme anlamlarına geldiğini söyleyen Ulu Cami İmam Hatibi Osman Güven,“ Mukabele, Peygamber Efendimiz (sav) her Ramazan ayı geldiğinde Kur’an-ı Kerim’i Hz. Cebrail ile birlikte müzakere etme ya da okumalarıdır.   Bu nedenle Müslümanlar Ramazan’da mukabele ile Kur’an okurlar. Çünkü Ramazan ayı aynı zamanda Kur’an ayıdır. Ramazan, Kur’an-ı Kerim’in inmiş olduğu aydır.   Hocalarımız, Kur’an’ı okurken, diğerleri de onları takip etmek suretiyle hem okumalarını düzeltiyor, hem de kendilerini geliştiriyorlar. Böylelikle Peygamber Efendimizden başlayan mukabele geleneği günümüze kadar devam etmektedir.” dedi.

“Mukabele halkalarına yoğun bir katılım var”

Van halkının mukabeleye yoğun bir katılım göstererek mukabele halkalarındaki yerini aldığını ifade eden Güven Hoca, “Kimisi burada cüzünü okuyor, kimisi de dinlemek suretiyle burada oturuyor. Yoğun bir iştirak vardır. Öğle namazından sonra bir cüz, İkindi namazından sonra da bir cüz olmak üzere günde iki cüz Kur’an’ı mukabele şeklinde okumaktayız.” diye konuştu.  (Murat Dalgın/Yılmaz Sönmez-İLKHA)