Van’da bölgesel ve uluslararası uçuşlar yapılacak

Uçuşun merkezi Van oluyor! 2008 yılında Türkiye havacılık sektörüne giren Borajet, 5 uçağı ile Van’da bölgesel ve uluslararası uçuşların startını verdi.

VAN 15.02.2013 14:23:33 0
Van’da bölgesel ve uluslararası uçuşlar yapılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

Uçuşun merkezi Van oluyor! 2008 yılında Türkiye havacılık sektörüne giren Borajet, 5 uçağı ile Van’da bölgesel ve uluslararası uçuşların startını verdi. Van’dan her gün Trabzon, Kayseri ve Gaziantep’e uçuşlar gerçekleştirecek olan Borajet, Mart ayı ile birlikte de Tebriz, Erbil, Erivan, Urmiye ve Süleymaniye’ye uçmaya başlayacak. Van bu uçuşlar ile hem bölgenin hem de uluslararası uçuşların merkezi olacak!

 

Ömer Aytaç Aykaç-Orhan Aşan

ŞEHRİVAN ÖZEL

 

68 koltuğu ile bölgesel uçuşlar için en ideal uçaklar ile bölge ve uluslar arası uçuşları Van üzerinden gerçekleştirecek olan Borajet, önümüzdeki hafta itibariyle bölgesel uçuşlara, Mart ayı ile birlikte de uluslararası uçuşlara başlıyor. Gaziantep, Kayseri ve Trabzon gibi illere otobüsten daha ucuz fiyata uçuşlar gerçekleştirecek olan şirket tüm mürettabatı ile sürekli olarak Van’da kalacak. İleriki günlerde haftanın 7 günü bölgeye uçuş yapmayı planlayan şirket ile Van uluslararası uçuşlardan da büyük bir gelir elde edecek. İran, Irak ve Ermenistan’dan gelecek olan insanların Van üzerinden batıya gitmesini sağlayacak proje ile turistlerin de Van’da en az 1-2 gün kalması sağlanacak.

 

EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ KARALOĞLU GİBİ BİR VALİ

 

Borajet’in Van’da başlattığı bölgesel ve uluslararası uçuşların gerçekleşmesine büyük pay sahibi olan TÜRSAB Van Bölgesel Yürütmü Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, başlatılan seferler ile ilgili gazetemize çok önemli açıklamalarda bulundu. Van’ı turizmde bölgenin en önemli ili olmasının zor olmadığını dile getiren Tunçdemir, bu yönden Van’ın iki büyük avantajı olduğunu söyledi. Tunçdemir, “Bir kere turizmde bizi anlayan ve tüm işleri takip eden bir Vali’miz var. Bakın Vali Karaloğlu biz turizmcilerin bile söylemesine gerek bırakmadan bir çok projeye ön ayak oldu ve Van’a büyük yatırımların gelmesine öncülük etti. Diğer bir avantajımız ise artık bölgesel ve uluslar arası uçuşların merkezi olmamız. Bölgesel uçuşlar Van’ın en büyük iki avantajı olacak turizmde.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BÖLGESEL VE ULUSLARARASI UÇUŞLAR İÇİN EN İDEAL İL VAN”

 

Van’da gerçekleştirilecek olan Gaziantep, Kayseri ve Trabzon gibi bölgesel uçuşların Van için büyük bir avantaj olduğunu ve bunun için en uygun yerin yine Van oldğunu söyleyen Tunçdemir,  Van halkının en çok ticarti ilişkilerinin olduğu 3 ile artık sadece 1-2 saatte gidiş geliş imkanı olduğunu kaydetti. Tunçedimr, “68 koltuklu olan bu uçaklar bölgesel uçuşlar için en ideal olan uçaklardır. Bu Türkiye’ye beş yıl önce geldiği zaman biz genel müdür ile konuşmuştuk. Şirketin ilk Türkiye gelişindeki hedefi Türkiye’nin her ilinde kendilerine özel bir havaalanı kurmaktı. Kendi uçuşlarını kendileri düzenlemeyi istiyorlardı. Zaten bu uçaklar şu anki duble yollara bile inebilecek durumdadır. Bölgesel uçuşlarda Türkiye’nin en etkili olacağı yer Van’dır. Biz nihayetinde hassas bir bölgelediyz. Hem il olarak hem de uluslararası olarak ciddi bir çevreye sahibiz. Üstelik bu uçakların bölgesel uçuş yapacağı iller de yine Van’ın ciddi ilişkileri olan iller. Bir Gaziantep örneğin, bizim toptıncılarımızın, gıdacılarımızın, sanayicimizin çalıştığı bir il. Kayseri örneğin mobilyacıların çalıştığı bir il. Yine Trabzon kömür ve diğer alım satımların yapıldığı bir il.” Dedi.

 

“İRAN PAZARI VAN’A YETER!”

 

Uluslararası uçuşların da en az bölgesel uçuşlar kadar önemli olduğunu söyleyen Tunçdemir, özellikle İran’ın Van için büyük bir Pazar olduğunu söyledi. İran’ın yanında bu uçuşlar ile Ermenistan ve Irak’lı insanları da Van getirecek olan büyük bir fırsat yakalndığını belirten Tunçdemir, “Aslında Türkiye’nin kimseye ihtiyacı yok. İran pazarı Van’a ve Türkiye’ye rahatlıkla yeter. Ama bu ölü sezonda Tebriz, Urmiye ve Erivan uçuşları büyük katkılar sunacak. Buna bir de Erbil ve Süleymani’ye eklenecek. Hepsinin açılması için çok kısa bir süre kaldı. Hepsi bu ayın sonuna kadar açılacak diye umuyoruz. Yani Mart ayı itibariyle Van komşu illere yönelik uluslararası uçulşarın merkezi haline gelecek. Borajet artık Van’ın malıdır. Uçaklar sürekli olarak Van’da kalacak. Kaptanıyla, hostesiyle tüm ekibiyle Van’da ikamet edecekler. Bakın her uçakta yaklaşık 20 kişilik bir ekip çalışıyor. Burada 5 uçak olacağı düşünüldüğünde bu büyük bir rakam ediyor. Bu insanlarda bundan sonra Van’da kalacaklar. Üstelik artık uçuş rötar yaptı, uçak yok gibi sıkıntılar da yaşanmayacak. Uçak sabah buradan havalanıp akşam yine buraya inecek burada kalacak. Bu Van için çok büyük bir avantaj. Bu da Türkiye için önemli bir gelişme olacak. Bu noktada hem BoraJet prestij kazanacak, Van’da ekonomik olarak kazançlı çıkacak.”

 

 

HAVVALANI YETERSİZ

 

Şu anki havaalanı yetersiz durumda. Mevcut havaalanın ihalesinin yapılması çalışması var. Eğer o olursa bu sıkıntılar büyük aşamada çözülecek. Haftanın 3 günü Gaziantep, 3 günü Trabzon, iki gün de Kayseri olarak başlayacak. Sonraki günlerde ise aşamalı olarak artmaya devam edecek. Bir süre sonra haftanın 7 günü de her yere uçuşlar yapılmış olacak. Ama bunun için de havaalanı şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor. İnanı bu uçuşlar vatandaşlarımızın bölgeye de artık rahat bir şekilde uçmasını sağlayacak. Bölgesel uçuşlar Avrpua’da, Amerika’da olan şeyler zaten. Trabzona 12 saate gideceğine 1 saatte gitmek kadar büyük bir rahatlık olabilir mi? Üstelik bu seferler de otobüs fiyatına sağlanacak.

 

“BİR AVM’MİZ BİLE YOK!”

 

Uluslararası uçuşlarla Van’a gelecek olan insanları Van’da tutmanın çok önemli olduğunu söyleyen Tunçdemir bunun için acilen altyapı oluşturulması gerektiğini söyledi. Tunçdemir ayrıca, “Bizim özellikle iki amacımız var. Bir turizmci olarak Van’a 13 yıldır hizmet eden birisiyim. Birincisi geçiş noktası Van olduğu için yurt dışından gelen tüm yolcular gidişte veya dönüşte muhakkan en az bir gün Van’da kalacaktır. Bir ikincisi ise İran, Ermeni, Irak pazardları. Bu insanlar yaz aylarında tatil günlerinde gelip Van’ı gezecek, Van’a kazanç sağlayacaklar. Bunun olması çok mümkün. Tabi bildiğiniz gibi Van depremden sonra otel ve bazı turizm alanlarında da gelişmeler de katetti. Burada Van’ın en büyük eksiğinin nitelikle AVM’lerin olmadığını düşünüyorum. Çünkü Van’da beklenen o turizm patlamasının yaşanması halinde böyle merkezlerin olması gerekiyor. Hele hele olası gelişmeler yaşanırsa biz alt yapı olarak bunları karşılayamayacak durumdayız. Halkımız bilir ki İranlılar alışverişi seven insanlar. İranlılar gelip buradan Alışveriş Merkezleri’ni gezmek için Erzurum’a gidiyor. Bu sadece küçük bir örnek. Bunun gibi bir çok altyapı yatırımı olarak da bizim turizme hazır olmamız gerekiyor.” Dedi.

 

“BARIŞ SÜRECİ TURİZMDE PATLAMA YAPAR”

 

Hükümet ile İmralı arasında başlatılan barış görüşmelerinin de Turizmde büyük patlama yaşanmasına sebep olacağını söyleyen Tunçdemir, Van’da bu yönde hazırlıklar yapılması gerektiğini, kentin turizmde bir üs olmak için tüm eksiklikleri bir an önce halletmesi gerektiğini kaydetti. Tunçdemir ayrıcı, “Hükümetin başlattığı bu barış sürecine bakıldığında önemli gelişmeler yaşandı ve ciddi adımlar atıldı. Bakınız bu barış ortamı sağlanırsa Van turizmde büyük bir patlama yapacak. Peki böyle bir şey olursa Van buna ne kadar hazır diye sorduğunuzda, Van buna hazır olmadığını söyleyebiliriz. Tarihi, doğal güzellikleri ile dünyanın en güzel kentlerinden biri olan Van bu barış ortamının sağlanması ile birlikte büyük bir akına uğrayacak. Bizim Van Gölü havzasını ciddi bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Bakın en basitinden Fidanlık bölgesi dediğimiz bölgedeki sahiller, edremit sahilleri gibi bir çok alanımız var. Bunun büyük bir örneği var karşımızda. Bu yıl Vali Karaloğlu’nun da büyük katkılar sunarak kazandırdığı Edremit’teki Kocaeli Parkı şu an herkesin akınına uğrayan bir mekan haline geldi. Van’a böyle parklar, böyle alanlar kazandırılması gerekiyor. Eğer biz ileride tam bir turizm kenti olmayı düşünüyorsak şimdiden bunun hazırlıklarını yapmamız gerekiyor. Geç kaldık bile diyabiliriz.” Dedi.

 

“ELİMİZDEKİ İMKANLARI KULLANAMIYORUZ”

 

Tunçdemir son olarak Van’ın aslında büyük bir potansiyeli bulunduğunu ama bunu yıllardır bir türlü kullanamadığını belirterek, “Bir ilin turizminin gelişmesi için havayolu, demiryolu ve karayolu büyük rol oynuyor. Peki biz bunlardan hangisinden iyi fadyalanabiliyoruz. En basitinden bizim şu anki otogarımız Van’ı temsil ediyor mu? Havaalanımız ha keza bizim taleplerimizi karşılıyor mu? Bir diğer konu demiryolu. Ben defalarca bunun takipçisi oldum Van-Tebriz arasında lüks vagonlarla sağlanan bir demiryolu ulaşımının yapılması gerektiğini söyledim. Demiryolundan da yine faydalanamıyoruz. Düşünsenize İran’dan milyonlarca insan Van’a gelecek.” Sözlerine yer verdi.

 

Öte yandan, Borajet’in ilk etapta 5 uçakla çıkarma yaptığı Van’da uçaklar Pazartesi günü itibariyle gelecek, uçuşlar ise Salı günü başlayacak.