Van’da “BOBİ FRS” tanıtım toplantısı yapıldı

Van’da, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından, “Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler

VAN 9.05.2018 10:44:51 0
Van’da “BOBİ FRS” tanıtım toplantısı yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Kamu Gözetim Kurumu tarafından Van SMMMO Konferans Salonu’nda BOBİ FRS toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Van Defterdarı Murtaza Kamar, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Rıza Çelen, Başkan Yardımcısı Murat Yünlü, Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, TES-İŞ Van Şube Başkanı Naif Balandı, Muş ve Bitlis SMMM Oda Başkanları ile bazı kamu kurum amirleri, STK temsilcileri, muhasebeciler ve yeminli mali müşavirler katıldı. 

 

ŞAHİN’DEN BEYANNAME UYARISI

Toplantının açılışında konuşan Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, müjdeli bir haber vermek istediğini belirterek, süresinde verilemeyen beyannameler için yen bir şans doğduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
“Öncelikle Van ile ilgili çok müjdeli bir haberi vermek istiyorum. 31.05.2017 yılından bu yana kentimizde biten mücbir sebeple ilgili vermiş olduğumuz mücadelenin sonuna geldik. Öncelikle şunu söyleyeyim, emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Defterdarlarımıza, Vergi Dairesi Müdürlüğümüze, Gelir İdaresi Başkanlığımıza, Maliye Bakanlığımıza, Milletvekillerimize ve İl Başkanlarımıza. Hakikaten emeği geçen bütün dostlara buradan teşekkür ediyorum. Çünkü bu sorun şu anda meclise gitti, muhtemelen çok yakın bir zamanda biz bu sorundan tamamen kurtulacağız. Benim buradan sizlerden beklentim şu değerli meslektaşlarım. Bu beyannamelerin mutlaka 31.08.2018 tarihine kadar verilmesi gerekiyor. Biz tekrar böyle bir sorun yaşamak istemiyoruz. Bu da ilimize hayırlı olsun diyorum.” 

 

“DENETİMİ ÖNEMSİYORUZ” 

Meslekte, raporlama ve denetim sistemini önemsediklerini ifade eden Şahin, şöyle devam etti: “Kamu Gözetim Kurumu kaliteli güvenilir finansal raporlarının hazırlanmasını düzenleyen standartları oluşturması ve bağımsız ortamın oluşturulmasını önemsiyoruz. Meslek camiası olarak işletmelerin hem kayıtlarını oluşturmak, hem de denetime hazır hale getirmek ve aynı zamanda meslek camiası olarak hazırlanan finansal tabloların uluslararası standartlara uyumlu olarak düzenlenmesi ülkemiz ekonomik yapısı için önemli, bilincindeyiz. Finansal tablo üzerinden sunulacak doğru, güvenilir ve karşılanabilir bilginin üretilmesini sağlamak, ülkemizin uluslararası pazara adım atmasında etken olacaktır. Değerli başkanım, meslek camiası olarak denetimi önemsiyoruz. Ayrıca bizlerin talebi Kamu Gözetim Kurumu sınavına giren meslektaşlarımızın ve TÜRMOB’ta sınava giren meslektaşlarımızın ortak derslerden muaf tutulması. 6455 sayılı torba kanunun 80’inci maddesine göre bağımsız denetimlere tabii olan anonim şirketlerin dışında kalan bütün anonim şirketlerin daha fazla ciroya sahip limitetler içinde yönetmeliklerin değiştirilmesi, düzenlemelerin yapılmasını önemle arz etmek istiyorum.” 

 

BOBİ FRS’NİN AMACI

Daha sonra konuşan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Rıca Çelen de, uygulamanın amacına ilişkin bilgi verdi.
Bağımsız denetime tabi olan şirketlerin raporlama standartlarını uygulamak zorunda olduğunu ifade eden Çelen, şunları söyledi: “BOBİ FRS’nin amacı işletmelerin büyüklüğü ve finansal tablo kullanıcılarının ihtiyaçları dikkate alınarak, gerçeğe ve ihtiyaca uygun, karşılaştırılabilir finansal tabloların oluşturulmasıdır. Ayrıca BOBİ FRS ortakların, yatırımcıların, kredi verenlerin, kamunun ve diğer ilgili tarafların bilgi ihtiyacını sağlayacak genel amaçlı finansal raporlama ilkelerini ortaya koymaktadır. Uluslararası muhasebe ve finansal raporlama uygulamalarıyla ve AB düzenlemeleriyle uyumlu olan BOBİ FRS, işletmelerin genel olarak karşılaşabileceği tüm muhasebe işlemlerine ilişkin muhasebe esaslarını belirlemektedir. BOBİ FRS’nin uygulamasıyla birlikte bağımsız denetime tabi olan şirketlerin finansal tablolarını kullanan paydaşlara gerçeğe ve ihtiyaca uygun, karşılaştırılabilir bilgi sunulması sağlanmış olacaktır. Böylece, işletmelerin doğru ve güvenilir finansal tablolar hazırlamaları ülkemizdeki yatırım iklimini olumlu yönde etkileyecektir.”
Yapılan konuşmaların ardından Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkan Yardımcısı Murat Yünlü başkanlığında, Kamu Gözetimi Kurumu Uzmanları Samet Arslan ve Fatih Selçuk tarafından sinevizyon gösterimi eşliğinde katılımcılara “Kamu Gözetim Kurumu Muhasebe ve Denetim Standartları” semineri verildi.
Seminer sonrası Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin tarafından Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı, başkan yardımcısı ve uzmanlara plaket sunuldu. 
Meslekte 15 yılını tamamlayan ve Kamu Gözetimi Kurumu Bağımsız Denetçi sınavına girerek Bağımsız Denetçi Mührü almaya hak kazanan 24 kişiye de Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Rıza Çelen tarafından mühürleri takdim edildi. 

Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: