VAN'DA BİR İLK

DİLLERİN ÇIĞLIĞI

VAN 7.04.2014 09:59:39 0
VAN
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da 13 yıldır faaliyet yürüten Anka Kültür Sanat Merkezi (AKSM) tarafından "Dillerin Çığlığı" adı altında 18 dilden oluşan bir repertuar hazırlandı. AKSM Başkanı Nejdet Bayat, 10 dilin yarın Koro Anka tarafından Ertuğrul Günay Sanat Merkezi'nde sergileneceğini söyledi.


Haber: Adil HARMANCI

Van´da 13 yıl önce kurulan ve adını Anka kuşundan alan AKSM, şimdiye kadar birçok etkinliğe imza atarken, en ilginç etkiliğini ise yarın akşam Koro Anka aracılığıyla gerçekleştirecek. Çoğunluğu kadınlardan oluşan koro 10 farklı dilden ezgilerin yer aldığı bir konser verecek. Konser öncesi AKSM bünyesinde müzik eğitimi alan çocuklar da performans sergilerken, Dengê Memyan Erbane Topluluğu da konserde koroya eşlik edecek.

60 KİŞİLİK KORO

Çalışmalarla ilgili bilgi veren AKSM Başkanı Nejdet Bayat, yaklaşık dört buçuk aylık bir koro hazırlık çalışması yürüttüklerini söyledi.
Koroda 60 civarında kişinin yer aldığını belirten Bayat, "Çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Tabi biz herkesi almıyoruz, belli kriterlerimiz var. Gelenleri bir ön sınavdan geçiriyoruz. Ses uyumu bizim için önemli, eğer sesi uygun bulursak, koroya dâhil ediyoruz. Çalışmalarımızın son aşamasına geldik, yarın konser için Ertuğrul Günay Kültür Merkezi çadırına geçeceğiz" dedi.

10 DİL

Normalde 18 dilden oluşan bir repertuar hazırladıklarını ancak bu kez sadece 10 tanesini sergileyeceklerini ifade eden Bayat, şu bilgileri verdi:
"Biz bu konserimizde Kürtçe, Kürtçe lehçeleri olan Zaza ve Soran, Türkçe, Farsça, Arapça, Ermenice, İbranice ve Azerice dillerinde bir repertuar oluşturduk. Aslında toplamda 18 dildir, fakat bu dillerin de dâhil olduğu bir çalışmayı bundan sonrası için planlıyoruz. Her dilden bir iki ezgimiz olacak. Bu arada merkezimiz bünyesinde eğittiğimiz çocuklar var, onlar da konserden önce bireysel performanslarını sergileyecek. Dengê Memyan Erbane Topluluğu da konserde bizi koroya eşlik edecek. Davetiyelerimizi dağıttık iyi bir katılım bekliyoruz."

VAN´DA BİR İLK

Benzer bir çalışmanın daha önce Hatay´da Medeniyetler Korosu tarafından gerçekleştirildiğini de anlatan Bayat, bu koronun çalışmalarının işin esin kaynağı olduğunu söyledi.

Çok dilli konserin Van´da bir ilk olacağını da belirten Bayat, "Bu çalışmamız Van´da ilktir. Medeniyetler Korosu´ndan etkilendik, ancak biz koromuzda müziği üst seviyeye taşıdık, müzik kalitesi bizde üst seviyededir diyebiliriz. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı projelerimiz var. Van´dan sonra 4 ilde daha konser vermeyi düşünüyoruz, aynı şekilde yurtdışında konser vereceğiz. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor" dedi.

BM GİBİ OLDUK

Koroda her etnik kökenden ve sınıftan insanlar olduğunu, tüm kesimleri şarkılarda bir araya getirmek istediklerini belirten Bayat, şunları söyledi:
"Koroda her kesimden insan var. Memur, işçi, emekçi, kadın, işsiz, öğrenci, esnaf. Ayrıca her etnik kökenden ve dinden insanlar var. Adeta Birleşmiş Milletler gibi olduk. Tabi burada da amacımız toplumun değişik kesimlerini aynı seviyeye getirmek ve şarkılarda buluşturmaktı, sanırım bunu başardık."

4 DİNDEN İLAHİLER

Bayat, değişik dillerin yanı sıra dinlere de vurgu yapmak istediklerini belirterek, "Biz sadece diller üzerinde durmadık, ayrıca dinleri de projemize dahil ettik ve 4 ayrı dinden ilahiler hazırladık. 10 tane ilahi yaptık. Bu çalışmalarımız da tamamlandı. Ancak bu yöndeki konserimizi daha sonraki günlerde gerçekleştireceğiz" diye belirtti.

SAVAŞ VE YOK SAYMAK

"Dillerin Çığlığı" projesiyle ilgili amaçlarını da anlatan Bayat, şunları kaydetti:
"Savaş ve yok saymak iyi bir şey değil. Biz bu projeyle iki şeyi anlatmak istedik. Birincisi; diller üzerinde çıkarılan savaşların ne kadar gereksiz ve anlamsız olduğunu, ikincisi ise, binlerce yıldır Ortadoğu´da bu halkların yaşadığı gerçeğini yansıtmak istedik. Çalışmamız bir nebze de olsa bir duyarlılık oluşturursa elbette ki mutlu olacağız."