VAN'DA BİR İLK

EVSİZLER İÇİN OTURMA EYLEMİ

VAN 30.12.2013 10:07:00 0
VAN
Tarih: 01.01.0001 00:00


Van'da ve Türkiye genelinde deprem ve farklı nedenlerle evsiz kalanlar için her Pazar günü oturma eylemi düzenlenecek. Türkiye genelinde afet ve değişik nedenlerle evsiz kalan vatandaşlar için Van'da bir ilk gerçekleştirildi.




Haber: Adil HARMANCI
Çeşitli sivil toplum örgütlerinden oluşan Van Koordinasyon Kurul öncülüğünde her Pazar günü Akköprü Mahallesi´nde TMMOB tarafından yaptırılan deprem anıtı önünde oturma eylemi düzenlenecek. Oturma eylemi, her pazar Van´da 2011 yılında 7,2 şiddetindeki depremin meydana geldiği saat olan 13.41´de gerçekleştirilecek. Oturma eyleminin ilki de dün gerçekleştirildi. Eylemde, evsizler için ev talebi dillendirildi.

İLKİ YAPILDI
Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen halen evsiz kalan konteynerkent sakinlerinin de katıldığı ilk oturma eylemi dün gerçekleştirildi.
Oturma eylemiyle ilgili bilgi veren Van Koordinasyon Kurulu Başkanı Şemsettin Bakır, deprem sonrası derinleşen yoksulluğa ve çaresizliğe karşı mücadele etmek için sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler olarak bir araya geldiklerini belirterek, "Van ve tüm Türkiye´de evsiz olan insanların konut sahibi olma mücadelesine destek vermek için böyle bir eylem düşündük" dedi.
Van´da meydana gelen depremlerde ve bu süreçte uygulanan yanlış politikalardan dolayı birçok sorunun yaşanmaya devam ettiğini ifade eden Bakır, şöyle dedi:
"Van´da yaşanan depremlerin üzerinden 2 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen konteynır kentlerde kalan ve hala ağır hasarlı evlerde çok kötü koşullarda yaşayan depremzedeler bulunmaktadır. Koordinasyon Kurulu olarak konteynırlarda barınmaya devam eden ailelerin ve deprem sonrası yaşanan birçok sorunun farkındayız. Bunların çözümü için çaba göstermeyi amaçlıyoruz. Van Koordinasyon Kurulu olarak yaşanan sorunların çözümü konusunda öncelikle devleti ve diğer bütün örgüt ve kurumları sorumluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz."

SORUN KAPSAMLIDIR
Sorunun sadece konut edinmeyle de sınırlı olmadığını ifade eden Bakır, "Van ilinde ve Erciş ilçesinde hala yüzlerce aile hasarlı evlerde barınmaya devam etmektedir. Deprem gibi travmatik deneyimlere neden olan ve özellikle ruhsal etkileri zamanla daha görünür olan sorunların çözümüne dönük hala yürütülen programlı bir psikososyal destek çalışması bulunmamaktadır. Van´daki ekonomik işleyişe zarar veren deprem ve deprem sonrası uygulanan politikalar hala birçok sorunun yaşanmasına neden olmakta, eğitim konusunda ve konut ihtiyacına çözüm olarak sunulan TOKİ konutları konusunda birçok sorun yaşanmaya devam etmektedir." diye belirtti.

"MÜCADELEMİZ TÜM EVSİZLER İÇİN"
Mücadelelerinin tüm Türkiye´deki evsizler için olacağını da anlatan Bakır, şunları söyledi:
"Van´da hali hazırda özellikle depremlerden kaynaklı yaşanan sorunların çözümü konusunda görev alan Van Koordinasyon Kurulu olarak sadece Van´da yaşanan sorunların çözümü için değil daha önce yaşanan Marmara ve diğer depremlerde yaşanan sorunların bundan sonraki süreçte yaşanmaması ve depremi yaşayan insanların deprem mağduriyetlerinin insan hakları anlayışıyla bağdaşmayan politikalarla pekişmesini önlemek için çalışma yürütecektir. Bu konuda yapacağımız çalışmaların kamuoyu tarafından takip edilmesini ve destek talebimizi kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Bu temelde özelde Van´da genelde ise tüm Türkiye´de evsiz yaşayan ve barınma problemi olan insanların konut sorunlarını çözmeye yönelik dikkat çekmek için, Van Koordinasyon Kurulu olarak bundan böyle her pazar saat 13.41 de TMMOB tarafından yaptırılan ve Akköprü deresi kenarında bulunan deprem anıtında 30 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirecektir. Bu konuda Türkiye´de bulunan tüm STK´ları ve duyarlı Türkiye halklarını yaşadıkları yerlerde bu eylemimize destek vermeye davet ediyoruz." Yapılan açıklamalar ve 30 dakikalık oturma eyleminin ardından grup dağıldı.