Van'da 'Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı' yapıldı

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve kentte hizmet veren tüm sağlık kuruluşlarından katılımın olduğu 'Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı' bir otelde gerçekleştirildi. Burada bilgi veren Halk Sağlığı Müdür Y

VAN 25.05.2016 10:49:47 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'da 'Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı' gerçekleştirildi. Çalıştaya Vali Yardımcısı Atif Çiçekli, Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Kamu Hastaneler Birliği, YYÜ Dursun Odabaşı Araştırma Hastanesi, Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Sağlık Müdürlüğü 112 Acil, Özel Lokman Hekim ve Hayat Hastanesi, Özel Akdamar Hastanesi ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Sorumluları, yenidoğan uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, bebek naklinde çalışan 112 doktor, hemşire, acil tıp teknisyeni ve paramedikler katıldı.

"ANNE ÖLÜMLERİ AZALDI, BEBEK ÖLÜMLERİ...! "
Açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Semra Gümüş Gündüz; "İlimizde yapılan çalışmalar ve sağlık alanındaki gelişmeler sayesinde anne ölümlerini 2015 yılında yüzbinde 30'lardan yüzbinde 6.7'ye indirdik. Bu başarıda emeği geçen başta sağlık çalışanları olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Maalesef anne ölümündeki başarıyı henüz bebek ölümlerinin önlenmesinde gerçekleştiremedik. 2015 yılındaki bebek ölüm hızımız Türkiye ortalamarının üstünde. İnanıyorum ki bu günün sonrasında ortaya çıkacak olan çalıştay raporundaki stratejilerle, bebek ölüm hızımızı 2016 yılının sonunda düşürmeyi başaracağız" dedi.
Ardından Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda tarafından il düzeyinde bebek ölümlerinin değerlendirilmesi yapılarak genel eksiklikler ve yapılması gerekenler üzerine tartışma yürütüldü.
Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren de, hedeflerinin bebek ölümlerini en aza indirmek olduğunu belirterek, "Van'da bebek ölümlerinin önlenebilir olanlarını önleme, önlenemeyecek olanlarını da en aza indirme anlamında neler yapabiliriz diye bu çalıştayı düzenledik. Anne ve bebek ölümleri ülkelerin gelişmişlik kriterlerinden biridir. Biz bu anlamda hem ilimiz hem Türkiye'de etki yaratacak bir çalışma içinde olmak istedik. Bugün bebek ölümlerini azaltmayla ilgili çalıştayımızı yapıyoruz. İnşallah buradan çıkacak güzel sonuçları sahaya yansıtacağız. Sahada da bunun sonuçlarını alacağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Çalıştayda son konuşmayı ise Vali Yardımcısı Atif Çiçekli yaptı. Çiçekli; "İlimizde bulunan birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini yürüten tüm kamu ve özel kurumlardaki yetkili isimlerin bir araya gelerek ortaya çıkardığı çalıştay raporundaki stratejiler bebek ölüm hızımızı 2016 yılının sonunda düşürecektir diye düşünüyor ve inanıyorum. Biz de valilik olarak çalıştay raporundaki stratejileri en hızlı şekilde değerlendirip üzerinde çalışacağız." şeklinde konuştu.

/ Haber Merkezi