Van’da asırlardır unutulmayan lezzet (Tandır Ekmeği)

Van’ın Bahçesaray ve Gürpınar ilçelerindeki kadınlar tandır ekmeği geleneğini sürdürüyor.

VAN 20.08.2021 17:32:49 0
Van’da asırlardır unutulmayan lezzet (Tandır Ekmeği)
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN GÖLÜ TV ÖZEL

 Van’ın Bahçesaray ve Gürpınar ilçelerindeki kadınlar tandır ekmeği geleneğini sürdürüyor.

Zorlu tandır ekmeği yapma telaşı Doğu ve Güneydoğu’nun özellikle kırsal bölgelerinde ve köylerinde devam ediyor. Bahçesaray’da yaşayan kadınlar geçmişten günümüze kadar gelen zorlu tandır ekmeği geleneğini sürdürüyor.

Köylerde tüm zorlu imkânlara rağmen asırlardır tandırda lavaş ekmeği pişirilmeye devam ediliyor. Tandır ekmeği, hem kokusu hem de lezzetiyle vazgeçilmezliğini koruyor. Ekmek pişirme işleminden sonra tandır evinde sıcak ekmek yiyip çay içmenin keyfini de yaşayan vatandaşlar, bu geleneğin devam edeceğine inandıklarını söylediler.

Ekmek pişirmenin zor olduğunu dile getiren Bahçesaray’ın Ünlüce Köyünde ikamet eden Aklima adında vatandaş, “Özellikle yaz aylarında ekmek pişirmek sıcaklıktan dolayı çok zor. Yaklaşık 3-4 günde bir mutlaka ekmek pişiririz. Tarlalarımızdan biçtiğimiz buğdayı değirmenlerden un yapıyoruz. Hazırladığımız unları sabahın erken saatlerinde kalkıp hamura çeviriyoruz. Genellikle ekmeği en az 2 kişi pişiriyor. Bir kişi hamur açma ile ilgilenirken diğer kişi de hamuru tandıra vurmayı ve pişen ekmeği çıkarmakla uğraşıyor. Pişirdiğimiz ekmeğin tadı da çok güzel oluyor.” Dedi.

Gürpınar ilçesi Karakaş köyünde oturan ismi vermek istemeyen vatandaş ise, “ Yaklaşık 7 kişi için ve haftada 2 ya da 3 gün pişiririz. Pişirdiğimiz ekmekleri çobanlarımıza da götürürüz. Daha önce toplu yaşam olduğu için daha çok pişirilirdi ama aileler ayrılınca pişirme süresi de azaldı.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: Van Gölü TV