Van’da aşı olmayanlara kısıtlama yolda

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van'ın aşılamada istenilen seviyede olmadığını vurgulayarak, aşı olmayanlara yönelik bazı kısıtlamaların getirilebileceğini ifade etti.

VAN 28.06.2021 20:41:11 0
Van’da aşı olmayanlara kısıtlama yolda
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın pandemi sürecinde sürekli Türkiye'de en iyi eller arasında yer aldığını belirten Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, aşı oranında da Türkiye'de ilk 5 il içerisine girilmesi gerektiğini söyledi.

Van'da aşı oranının arzulanan seviyede olmadığını belirten Vali Bilmez, gençlere çağrıda bulunarak, aşı olmalarını istedi. Aşı oranının düşük olmasından dolayı Van'a vaka sayılarının her geçen gün arttığını belirten Vali Bilmez, koronavirüsü aşıyla yenebileceklerini ifade etti.

Van'da günlük 100-120 civarında pozitif vakaya rastlandığını vurgulayan Vali Bilmez, aşı stokunda herhangi bir sıkıntının bulunmadığını söyledi. 18 yaşını doldurmuş her vatandaşın aşı olması gerektiğini ifade eden Vali Bilmez, aşı olmayanlara yönelik bazı kısıtlamaların gündemde olduğunu vurguladı.

Van Valiliği öncülüğünde aşı ve koronavirüs vaka durumuna ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Valilik Ali Paşa Salonundan yapılan toplantıya Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ve İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetcioğlu katıldı.

Van'da 698 bin 700 kişinin aşılanması planlanırken, şu ana kadar Van'da 342 bin 681 kişi aşılandı. Van'da 250 bin 155 kişi birinci doz aşı olurken, 92 bin 526 bin kişi ise ikinci doz aşılarını oldu.

"MAALESEF İLİMİZ AŞILAMA ARZULADIĞIMIZ SEVİYEDE DEĞİL"

Tüm Vanlılara aşı olmaya davet eden Vali Bilmez, "Uzunca bir süredir, ilimizde pandemiyle ilgili başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere, güvenlik güçlerimiz, yer yer diyanet işleri personelimiz, milli eğitim personelimiz ve gönüllü vatandaşlarımız sahada ciddi bir mücadele veriyorlar. Uzunca bir ise vaka sayısı itibariyle, hastane doluluk oranı itibariyle Türkiye'nin en iyi illerinden biri olduk. 1 Temmuz itibariyle yeni bir döneme geçiyoruz. Kısıtlamaların neredeyse tamamının kalktığı, hayatın normale dönmesi için, sabırsızlıkla bekleyen esnafımız için yeni bir döneme giriyoruz. Ama maalesef ilimiz aşılama arzuladığımız seviyede değil. 30 büyükşehirde ortalama aşılama oranı %52 iken, kentimizde %35 civarındadır. Aşı olması gerekenlerin %35'i aşı olmuş. Tüm Türkiye'de vaka sayısında ciddi bir azalma yaşanırken, bizde vaka sayısında bir azalma maalesef görememekteyiz. Günlük 100-120 civarında pozitif vakamız bulunmakta. Hastane doluluk oranımızda kovid için ayrılan bölümde, %30 civarındadır. Aşılamada ise Türkiye'deki 81 il arasında 71. sıradayız. Oysa aşılamayla ilgili en ciddi hazırlık yapan, bütün devlet hastanelerimizde sabah başlayıp, gece saat 24'de kadar aşılama yapılmaktadır. Sağlık ocaklarında ise aile hekimlerimiz ise sabah 8'de başlayıp, 17'ye kadar aşılama yapıyorlar. Parklarda, bahçelerde, köylerde ise 213 personelimizden oluşan, 63 ekibimiz gezici olarak sahada dolaşıyor. Bu ekiplerimiz lokanta lokanta, cafe cafe dolaşıp bu işletmelerde çalışanları aşılamaya çalışıyor" dedi.

"AŞILAMADA DA EN İYİ İLLER ARASINA BİRAN ÖNCE GİRMEMİZ GEREKİYOR"

Van'da günlük 12 bin rakamını yakalayamadıklarını ifade eden Vali Bilmez, "Maalesef biz kent olarak halen günlük 12 bin rakamını yakalayamadık. Hafta sonları 4 civarında aşı yapabiliyoruz. Bizim gibi büyüklükteki iller günlük 20 bin civarında aşı yapıyorlar. Aşı stokunda hiçbir problemimiz yok. Ekip sıkıntımız yok. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermemesinden dolayı aşılamada geri kalıyoruz. Buda vakaların atmasına neden oluyor. Buda hayatın, ticaretin normalleşmesini geciktiriyor. Bunun için hemşehrilerimizin hem aşı olmasını, hem de çevresindeki insanları aşı olmaya götürmelerini, teşvik etmelerini talep ediyoruz. Aşı ekibimiz sürekli sahada. İstenilen yere ekiplerimizi gönderebiliriz. Son bir yıldır vaka sayısında Türkiye'de nasıl en iyi iller arasında yer aldıysak, aşılamada da en iyi iller arasına biran önce girmemiz gerekiyor. Bunun için de Vanlı hemşehrilemizden bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Ticari hayatımızın biran önce normalleşmesi için, yeni dönemde okullarımızın hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan açılabilmesi için, bizim 18 yaşını doldurmuş her bir vatandaşımızı aşılamamız gerekmektedir. Aşı için daha önce randevu şartı vardı. Artık kimliğini alıp giden herkes, randevusuz aşı olabiliyor. Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerimizin mutlaka çalışanlarını aşılaması gerekiyor. Bu işletmelerde pozitif vakaların çıkması halinde, bu işyerlerinin kapatması söz konusu olacak. Bundan dolayı hiçbir işletmenin kapanmaması için mutlaka çalışanlarının aşı olması gerekiyor. Ekiplerimiz bu sektörün talebi üzerine iş yerine gidip, çalışanlarını aşı yapabiliyor" diye konuştu.

"AŞI OLMAMIŞ KİŞİLERE YÖNELİK BAZI KISITLAMALAR SÖZ KONUSU OLABİLİR"

Bir daha sıkıntılı günler yaşamamak için aşı olma çağrısını yenileyen Vali Bilmez, "Sağlık çalışanlarımıza olan saygımız gereği, esnafımıza olan saygımız gereği aşı olalım. Esnafımızın daha sıkıntılı günler yaşamasını istemiyorsak, hayatin biran önce normale dönmesi için aşı olalım. Yeni dönemde okullarımızın zamanında açılması, çocuklarımızın mağdur olmaması bizim aşı olmamız gerekiyor. Aşı sıralamasında Türkiye'de ilk 5'e girmemiz gerekiyor. Bir süre sonra aşı olmamış kişilere yönelik bazı kısıtlamalar söz konusu olabilir. Kamu kurumlarına girişlerde aşı olma şartının aranması, uçak bileti, şehirlerarası toplu taşımada aşı olma şartı aranabilir. Vatandaşlarımızın da mağdur olmaması için şimdiden aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Seyyar aşı stantlarımız kuruldu. İhtiyaç olması halinde de ekiplerimizi her yere gönderiyoruz. Erciş'te aşı oranımız %29, Gürpınar'da %31, Çaldıran'da %32, Başkale'de %33, Tuşba'da %33, İpekyolu'nda %36, Saray'da 37,  Muradiye'de %38, Edremit'te %38, Özalp'ta %38, Gevaş'ta %41, Çatak'ta %43, Bahçesaray'da ise bu oranımız %48. İl genelinde ise aşılamada %35'teyiz. 65 yaş üstü kesimin aşılamasında oranımız çok iyiydi. Ev ev dolaşıldı ve yaşlılarımız aşılandı. Bunun da sebebi, bizim yaşlı nüfusumuz az. Bu bölgede yaşayan yaşlı nüfusumuzun %90'nın üzerinde aşıladık. Bundan dolayı şuanda hastanelerde yatan yaşlı hastamız yok denilecek kadar az. Ama yaş düştükçe, rehavetin, duyarlılığın azaldığını görmekteyiz. Aşı sayımızı arttırmak zorundayız. Herkesin gidip aşı olmasını bekliyoruz. Bu aranda gerekli başarıyı sağlayamazsak, bazı kısıtlamalara gitmek zorunda kalabiliriz. Bu hem iş yerleri açısından, hem kamu kurumları açısından kısıtlamalara gidebiliriz. Bütün Vanlı hemşehrilerimizden mutlaka aşılarını yapmalarını istiyoruz. Bireysel anlamda kendi sağlıkları için, genel anlamda da ticari hayatın normalleşmesi için, eğitim hayatının normalleşmesi ve sağlık çalışanlarının rahat bir nefes alması için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

"BUNDAN SONRAKİ KISITLAMALAR AŞI ORANIYLA ORANTILI OLACAK"

Hindistan varyantının Van'da da görüldüğünü belirten Vali Bilmez, "Van'da bir duyarsızlık var. Malzememiz, ekiplerimiz batıdan çok çok daha fazla. Erciş'in Ulupamir Köyüne bile ekip gönderdik. Ama halen Erciş halen aşıda en düşük ilçeler arasında yer alıyor. Kanser tarama aracımızı aşıya ayırdık. Buna rağmen Erciş'te aşıdaki oranımız çok düşük. Esnafımız için, hayatın normale dönebilmesi için tek gerekli olan şey aşıdır. Bu saatten sonra düğünleri, toplu etkinlikleri yasaklayarak bir yere varamayız. Stokumuzda yeterince aşı var, herhangi bir problemimiz yok. Aşı problemi olmayan nadir ülkelerden biriyiz. Sağlık Bakanlığımızın bu konudaki çalışmaları iyi sonuç verdi. Şuanda Van'da 25 bin kişi aşı olmak isterse, yapabiliriz. Bunun için ekibimiz, aşımız var. Vaka sayımız artış yolundadır. Hindistan varyantı da ilimizde tespit edildi. 8 vakamız var. Bu vakalarımızın 4'ü Erciş'te, 4'ü İpekyolu ilçesindedir. Bunun için aşı diyoruz. Aşı konusunda gayret göstermemiz lazım. Mecbur kalırsak, bazı kısıtlamalara gitmek zorunda kalacağız. Buna başvurmak istemiyoruz. Bu çağrımızdan sonra inşallah aşı oranımızı günlük iki katına çıkartırız. 1-1,5 ayda 500 bin kişiyi aşılayıp, kentimizi risk haritasından tamamıyla çıkarmak istiyoruz. Çünkü bundan sonraki kısıtlamalar aşı oranıyla orantılı olacak" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ve İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu'nun kısa bir konuşma yapmasından sonra toplantı sona erdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz