Vanda Aort Damar Yırtılması Ameliyatı Yapıldı

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, dünyada nadir yapılan Aort Diseksiyonu ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi.

VAN 4.04.2014 10:40:21 0
Vanda Aort Damar Yırtılması Ameliyatı Yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları tarafından dünyada nadir yapılan Aort Diseksiyonu (Aort Damar Yırtılması) ameliyatı başarıyla gerçekleşti. Bilinç bulanıklığı ve sol tarafta kuvvet kaybı ile hastaneye başvuran Şehvan Kaya (51) isimli hasta, Aort Diseksiyonu (Aort Damar Yırtılması) saptandığını ve hemen ameliyata aldıklarını belirten Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi uzmanı Operatör Dr. Şahin Şahinalp, "Hasta, acil olarak ameliyat gerektiğinden dolayı yaklaşık yarım saat içerisinde operasyona alındı.

Kalpten çıkan ana aort damarındaki yırtık, Bentall Prosedürü olarak adlandırılan ameliyat ile başarılı bir şekilde onarıldı" dedi. Hastalığın ani olarak ortaya çıkan ve genellikle ölümcül seyreden ciddi bir durum olduğunu vurgulayan Şahinalp, "Bu gibi durumlarda hastaların yaklaşık yüzde 10'u hastaneye ulaşmadan, geri kalanların yüzde 50'si ise ilk 48 saatte ölümle sonuçlanmaktadır. Bu ölümcül durumun tek tedavisi acil ameliyattır.

En ileri merkezlerde bile bu ameliyatın ölüm riski yüzde 30-50 arasında değişmekte iken hastanemizde Şehvan Kaya isimli hastaya başarılı bir şekilde uygulanmış ve hasta hayata döndürülmüştür. Şu an da hastanın durumu iyi. İnşallah hastamızı sorunsuz bir şekilde taburcu ederiz" ifadelerini kullandı. Ameliyatın yaklaşık 6 saat sürdüğünü ifade eden Şahinalp, bu tür ameliyatların genellikle uzun sürdüğünü ve fazlaca kan kullanıldığını söyledi.

Aort Diseksiyonu'nun çok sık görülmeyen bir hastalık olduğunu ve birçoğunun hastaneye ulaşmadan hayatını kaybettiğini belirten Operatör Dr. Fatih Özdemir ise, "Aortun iki yaprakçığının birbirinden ayrılması ve çoğunlukla Aort dediğimiz vücudun en büyük damarının yırtılması ile sonuçlanabiliyor.

Bu hastamızda da ameliyatta gördük ki damarı yırtılmak üzereydi. Başarılı bir cerrahi oldu. İnşallah en kısa zamanda hastamızı taburcu edeceğiz" diye konuştu. Bu tür ameliyatların hızlı hareket edilmesi gereken ameliyatlar olduğunu dile getiren Anestezi uzmanı Dr. Esra Eker de, "Hepimiz çok hızlı bir şekilde hareket ederek hastaneye geldik. Bu bir ekip işi. Bu ameliyat en büyük ameliyatlardan birisidir. Türkiye'de de sayıları çok fazla değildir. Ben arkadaşlarımı kutluyorum. Başarılı bir ameliyata imza attılar" şeklinde konuştu. Öte yandan Şehvan Kaya adlı hasta ise, iyi olduğunu ve doktorlara teşekkür ettiğini söyledi.