Van’da, Antep fıstığı geliştirme çalışmaları

Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Van’ın Gevaş ilçesinde Antef fıstığı aşılama çalışması başlatacak.

VAN 18.09.2021 13:12:46 0
Van’da, Antep fıstığı geliştirme çalışmaları
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Tarım İl Müdürlüğü resmi sitesinde yapılan açıklamada, Gevaş İlçesi İnköy ve Altınsaç Mahallelerinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 1987-1988 yıllarında mevcut buttum (Pistacia khinjuk) ağaçları üzerine yapılan aşılardan elde edilen fıstıklardan yıllardır ekonomik olarak yöre halkının yararlandığı belirtildi. 

İYİ BİR SONUÇ ALINDI
Açıklamada, iyi bir sonuç verdiği için söz konusu projenin devam ettirileceği ve buttum ağaçlarına fıstık aşılama çalışmalarının süreceği kaydedildi.
Konu ile ilgili bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, "Söz konusu lokasyonlarda fıstık üretim alanlarının çoğaltılması için İl Müdürlüğümüz teknik personellerince yerinde yapılan teknik çalışmalarda, aşılanmış fıstık ağaçlarından elde edilen meyvelerin verim ve katile değerlerinin oldukça iyi olduğu tespit edilmiştir." dedi.

ÜRETİCİYE EĞİTİM VERİLECEK

Hâlihazırda bölgede binlerce buttum ağacı potansiyelinin olduğunu ve bunların değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Görentaş, yöre halkının gelirinin artırılması ve ilin ekonomisine katkı sunulması için İl Müdürlüğü tarafından Fıstık Aşılama Projesi hazırlandığını belirtti.
Aşılama çalışmalarına yeniden başlanacağını ve aynı zamanda üreticilere fıstık yetiştiriciliği konusunda eğitimlerin verileceğini kaydeden Görentaş, şunları aktardı:
“Söz konusu projemizin hayata geçirilmesi ile bölgemize adaptasyonu yüksek, verimli fıstık çeşitlerinin, mevcut buttum ağacına aşıları yapılacaktır. Ayrıca proje kapsamında yöre halkına fıstık yetiştiriciliği, çoğaltılması eğitimleri verilerek üretime katılmaları sağlanacaktır.”

Haber: M. Selim KURT

Prestij Haber Merkezi