Van'da '9 Ekim' Protestosu

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van İl Örgütü, Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışını protesto etti.

VAN 9.10.2012 21:15:26 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Barış ve Demokrasi Partisi (Bdp) Van İl Örgütü, Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışını protesto etti.

Bdp çadırı önünde toplanan kalabalık, Sanat Sokağı'na kadar yürüdü. Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ve BdpVan Milletvekili Nazmi Gür'ün de aralarında bulunduğu kalabalık, burada Öcalan'ın Suriye'den çıkarıldığı tarih olan 9 Ekim'in yıl dönümü ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Basın metnini okuyan Van Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TÜYAD-DER) Başkanı Filiz Arslan, "Uluslararası niteliği olan 9 Ekim komplosu tek başına Öcalan'a yönelik yapılmış bir girişim değildir; aslında Öcalan'ın şahsında mazlum Kürt halkına yönelik yapılmıştır" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan BdpVan Milletvekili Nazmi Gür ise, "uluslararası bir komployu protesto etmek üzere" toplandıklarını söyledi. Gür, "Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Allah rahmet etsin, o dönemde Öcalan'ın Türkiye'ye neden teslim edildiğini bir türlü anlamadığını açıkça söylemiştir. Bu da gösteriyor ki, bu komplonun asıl hedefi her ne kadar Kürtler ve Öcalan olsa da aynı zamanda Türkiye'nin aydınlık geleceğidir. Bunu Ecevit sonrası hükümetler anlamadı, 10 yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) de anlamadı. Ak Parti, Orta Doğu'da Türkiye'yi rol ve model ülke haline dönüştürmek istiyor, Türkiye'yi güçlü bir ülke yapmak istiyor. Yeniden Osmanlı hayalini de depreştirerek Orta Doğu'da söz sahibi olabileceğini düşünüyor. Balkanlarda etkili olabileceğini düşünüyor. Dolayısıyla Avrasya rüyasıyla da bu bölgede etkin olacağını düşünüyor. Sayın Başbakanın kongresinde 1071'i büyük bir vizyon olarak açıklarken sanırım bu gerçeği de göz ardı etmemesi gerekiyor. 1071'de TürklerAnadolu'ya giriş yaparken onlara bu kapıyı açan, onların arkasında duran ve onlarla birlikte yegane Müslüman halk olan Kürtler idi. O dönemde Kürtlerle birlikte kurulan tarihsel ittifak olmasaydı bugün Anadolu'da, Mezopotamya'da Türklerin varlığından söz edilmiyor olacaktı. O nedenle Kürtlerle ittifak ancak Türkiye'yi Orta Doğu'da güçlü ülke yapar. Kürt sorununu çözmek ancak Türkiye'yi Orta Doğu'da güçlü ülke yapar" ifadelerini kullandı.

Son bir haftadır hem Erdoğan'ın hem de Ak Parti sözcülerinin yumuşak ve pozitif bir dil kullanmak için çaba sarf ettiklerini savunan Gür, "Sayın Başbakan kongrede İmralı'da yeniden görüşmelerin başlayabileceğini ve Oslo sürecinin yeniden başlayabileceğini söylüyor. Eğer bu taktik bir girişim değilse eğer bu 27 Ekim 2013 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere dönük bir taktik değilse Sayın Başbakana ve Ak Parti sözcülerine Van'dan sesleniyoruz. Biz Bdp olarak bu girişiminizi stratejik bir girişim, stratejik bir söyleme çevirmenizi düşünüyoruz ve çağırıyoruz. O zaman biz Bdp olarak, Kürt halkı olarak sadece elimizi taşın altına değil, gövdemizi, kafamızı bile taşın altına koymaya hazırız. Her türlü fedakarlığı, her türlü katkıyı sağlamaya hazırız" şeklinde konuştu.

Grup, yapılan basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı. - Van