Van'da 30 bin üreticiden 2 bin 100'ü sigorta yaptırmış

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Erzurum Bölge Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda konuşan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Görentaş, Van’

VAN 24.01.2018 11:25:36 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile TARSİM Erzurum Bölge Müdürlüğü tarafından, Van'da bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya, Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Görentaş, TARSİM Erzurum Bölge Müdürü Meriç Özdemir, her iki kurumun uzman kadroları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

 

TARSİM’İN AMACI
Açılışta konuşma yapan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Görentaş, TARSİM’in kuruluş amacına ilişkin bilgi verdi.
TARSİM’in risklere karşı mağduriyetlerin giderilmesi için kurulduğunu belirten Görentaş, şunları söyledi:
“Devlet destekli tarım sigortalarında asıl amaç, doğal afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları, ticari ve kâr amacı olmadan, kısmen de olsa karşılayıp üreticileri uzun vadede gelir istikrarına kavuşturarak, üretimde devamlılığı sağlamaktır. Bu kapsamda doğal riskler karşısında bitkisel ve hayvansal üretimde oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi için kurulan TARSİM, 2006 yılından beri çiftçilerimize hizmet vermektedir.”

 

“TARIMSAL ÜRETİM RİSK ALTINDA”
Günümüzde tarımsal üretimin büyük bir risk altında olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Görentaş, sözlerine şöyle devam etti: 
“Değişen iklim koşulları ve doğal afetler nedeniyle tarımsal üretimler büyük riskler altındadır. Geçtiğimiz yılda da gördüğümüz üzere hem ülkemizde hem ilimizde sigorta yaptırmayan üreticilerimiz çok büyük mağduriyetler yaşamıştır. 5363 sayılı Tarım Sigortaları kapsamında olan ve uygulama yılında yer alan risklerden sigorta yaptırmayan çiftçilere ürün kayıpları için 2090 sayılı Tabii Afetler Kanunu kapsamında herhangi bir yardım yapılamamaktadır. Bu nedenle; üreticilerimizin yaşanılabilecek doğal riskler karşısında bitkisel ve hayvansal ürünlerine sigorta yapmaları kaydıyla TARSİM, zararları giderme konusunda tek çıkış noktasıdır.”

 

YÜZDE 50 DEVLET DESTEKLİ
Sigorta priminin yüzde 50 oranında devlet destekli olduğunu ifade eden Görentaş, şu bilgileri paylaştı:
“TARSİM kapsamı, ortaya çıkan ihtiyaçlar ve gelen talepler doğrultusunda her yıl yapılan yeniliklerle genişletilmektedir. Çiftçilerimizden gelen talepler üzerine geçen yıl yapılan yenilikle buğday ekimi yapılan kuru tarım alanlarında ilçe bazlı kuraklık verim sigortası uygulamaya başlanmış, 2018 yılında buğdayın yanı sıra arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının da bu kapsama alınmasının, üreticilerimiz açısından çok önemli bir yenilik olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca bu ürünlerin dolu paketi dışında kuraklık, don, sıcak rüzgâr, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış risklerine karşı da güvence altına alınmıştır. Üreticilerimizi sigorta yaptırmaya teşvik etmek amacıyla üreticiler tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin tüm ürünlerde % 50'si devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca kadın ve genç çiftçilerimizin tüm sigorta branşlarında oluşan primine ilave olarak % 5'i oranında indirim yapılmaktadır.”

 

SADECE 2 BİN 100 SİGORTA
Van’da 30 bin üretici olmasına rağmen sadece 2 bin 100’ünün şimdiye kadar sigorta yaptırdığını belirten Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Görentaş, şunları kaydetti:
“İlimizde işlenen tarım arazisi varlığı 371 bin hektar olup, 223 bin hektar alanda tarla ürünleri ekimi yapılmaktadır. İlimizde 2,7 milyon küçükbaş ve 180 bin büyükbaş hayvan mevcut olup, ülkemizin koyun varlığının yaklaşık yüzde 8'ini karşılamaktadır. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere ilimiz bir tarım şehridir. Buna karşın ilimizde ÇKS sistemine yaklaşık 30.000 üreticimiz kayıtlı olmasına rağmen TARSİM yaptıran toplam çiftçi sayısı sadece 2.100'dür. İlimizin tarım potansiyeli göz önüne alındığında bunun oldukça yetersiz bir seviye olduğunu buradan ifade etmek isterim. Sizlerden mutlaka ürünlerinizi sigorta yapmanızı önemle talep etmekteyim. Umarım bu tanıtım toplantısı ve önümüzdeki günlerde köylerde yapacağımız tanıtımlardan sonra TARSİM yaptıran çiftçilerimizin sayısında ciddi oranlarda artışlar olur. Konuşmamı bitirirken 2018 yılının bereketli, afetsiz, bol ürünlü, kazançlı olmasını temenni ederim.” 

 

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ
Toplantıda, görsel üzerinden sunum yapan TARSİM Erzurum Bölge Müdürü Meriç Özdemir de, devlet destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi, branşlar ve 2018 yılında uygulamaya alınan yenilikler hakkında bilgiler verdi.
Van için özel bir uygulamanın olduğunun da altını çizen Özdemir, “TARSİM, Van’a da özel olarak kar, dolu, sel ve su baskınlarına karşı sigorta imkânı tanıyor” dedi. 
Özdemir, arıcılık yapanlarla ilgili olarak da 30 kovan ve üstü için sigorta işlemi yapıldığını, 100 kovan sigortalayanın 107 TL’lik bir prim ödediğini ifade etti. 
Toplantı, soru-cevap bölümü ile son buldu. 
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi